Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

"Общо около 9 млн. лв. да бъдат разпределени"

| Интервю
Найден Тодоров
Снимка: Ани Петрова

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии? Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!

Това коментира в интервю пред БНР служебният министър на културата Найден Тодоров.

„Медиите са разпръснати в различни институции. Кой решава – парламента, СЕМ, Министерство на културата. Вярвам, че трябва да се промени законът, не казвам, че трябва да са в Министерство на културата, нека са в СЕМ, но трябва да бъдат на едно място“, аргументира мнението си Тодоров в предаването „РадиоТочка“.

Той призна, че се е върнал като служебен министър, защото „е за малко, познава хората и проблемите“. 

„Има нерешени проблеми нормативно и смятам, че мога да помогна да се решат“, сподели служебният министър.

Той не вярва, че този служебен кабинет ще се задържи по-дълго.

 „Ние сме малко луди в България и индивидуалисти, което води до проблеми в политиката. Накрая разумът трябва винаги да надделява“, препоръча доскорошният диригент и директор на Софийската филхармония.

И допълни, че предстои да се разбере дали Драгунчев, уволнен след решение на ВАС за конфликт на интереси, е направил грешка или нарушение.

В момента във фонда се прави проверка, така че да не се стопира работата.

„Заедно с УС се опитваме да наваксаме едни забавени процедури и да се отпушат едни забавени сесии. Причината за сериозното закъснение е, че в продължение на месец беше блокирано от „ще има ли, няма ли да има ротация““, коментира Найден Тодоров.

И съобщи, че общо се надява около 9 млн. лв. да бъдат разпределени от Фонд „Култура“. 

Тодоров призна, че съжалява, че не е успял да помири директорът на Народния театър и режисьора Александър Морфов. Скандалът между двамата избухна в предишния служебен кабинет, когато Найден Тодоров бе министър на културата, номиниран от Румен Радев. 

За сегашния служебен премиер Димитър Главчев той обясни, че са се запознали на концерт на Софийската филхармония и че той няма партиен билет, и никой не го е питал от коя партия.

Цялото интервю с Найден Тодоров чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спряно е навлизането на пожара от Гърция в България

Над 60 горски  служители, пожарникари и военни спряха навлизането на пожара от Гърция в България, буквално на граничната бразда. Разпространението на огъня засега е овладяно, но ситуацията продължава да е опасна. Истинско геройство и висок професионализъм са показали горските служители и пожарникарите в последните няколко часа.  След като на гръцка..

публикувано на 24.07.24 в 21:02

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да следят полетната информация чрез гласовата оповестителна система и на сайта на летище София:..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи.  Строителството на новата сграда, в която ще се печатат новите документи за самоличност, е основната причина за..

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе. На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си..

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 19:35

Министър Калин Стоянов ще се запознае с доклада за Агенция "Митници", внесен в МВР от Делян Пеевски

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще се запознае със съдържанието на доклада за дейността на временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, съобщиха от МВР. Документът е входиран в деловодството на..

публикувано на 24.07.24 в 19:22