Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската болнична асоциация: НЗОК дължи пари и на болници в България, а не само в чужбина

Снимка: БГНЕС

Здравната каса дължи пари и на болници в България, а не само на чуждестранни клиники. Това заявиха от Българската болнична асоциация и сдруженията на общинските и частните болници в обща декларация, изпратена до президента, премиера и парламента.

За последните три години за проведено лечение на здравноосигурени българи НЗОК дължи сумата от над 122 милиона лева, без да се брои законната лихва за просрочените плащания, се казва в декларацията. В нея се настоява, когато депутатите разглеждат въпроса със задълженията на Здравната каса към болници в Европейския съюз, да се вземе предвид, че българските болници са също европейски, а работещите медици и лекуващите се пациенти също са европейци.

Обръщаме се към депутатите на Извънредния събор на Българския лекарски съюз с предложение да разгледат въпроса с неизплатените от Здравната каса средства за болнична помощ и да преценят дали решаването му да не бъде поставено като условие за подписване на новия Национален рамков договор, пише още в декларацията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лечебни заведения в чужбина пренасочват българските пациенти с обяснението "Вие не сте за нас"

На последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК не е обсъждан проблем с недостиг на средства и актуализация на бюджета на Касата. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ адвокат Андрей Дамянов , член на Надзорния съвет на Националната..

публикувано на 21.02.18 в 08:30
Проф. Камен Плочев

Депутатите от здравната комисия ще изслушат управителя на НЗОК проф. Камен Плочев

Депутатите от здравната комисия ще изслушат управителя на Националната здравноосигурителна каса. Проф. Камен Плочев трябва да даде информация за нарастването на задълженията към здравни институции от други европейски страни, където се лекуват..

публикувано на 21.02.18 в 07:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лоренцо Кодоньо: Поемането на общ дълг е много спорна тема в Европа

Европейският съюз се нуждае от поне 800 милиарда евро инвестиции годишно. Това изречение, записано в доклада на бившия управител на Европейската централна банка и бивш премиер на Италия Марио Драги, ясно обобщава състоянието на икономиката в съюза...

публикувано на 14.09.24 в 09:55

Нов призив за оставки във висшето военно ръководство заради катастрофата в "Граф Игнатиево"

Нов призив за оставки във висшето военно ръководство отправи през социалните мрежи на Димитрина Попова. Попова е жената до загиналия през 2021-ва година пилот на МиГ-29 майор Валентин Терзиев. Призивът дойде слез смъртта на двамата военни пилоти в..

публикувано на 14.09.24 в 09:20

Кръстовден е!

Хиляди се събраха с молитва за изцеление  в местността "Кръстова гора" над Асеновград, на  празника Въздвижение на Светия кръст- популярен като Кръстовден. Празничната служба в манастира "Света Троица" ще бъде водена от Пловдивския митрополит..

публикувано на 14.09.24 в 08:51

МРРБ обсъжда нови критерии за поставяне на пътна маркировка

Министерството на регионалното развитие обсъжда нови критерии за поставяне на пътна маркировка. Едно от предложенията е това да не се прави  между ноември и края на март. Изцяло нова наредба за пътните маркировки пише МРРБ, каза Диана Русинова от..

публикувано на 14.09.24 в 08:20
Ф-35

САЩ одобри потенциална продажба на 32 Ф-35 на Румъния

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на 32 изтребителя Ф-35 и самолетни двигатели на Румъния. Сделката е на стойност 7,2 милиарда долара, съобщиха от  Пентагона, предаде БТА. Главен изпълнител ще бъде компанията..

публикувано на 14.09.24 в 07:58

140 млн. повече за обучение на студенти по важни за икономиката специалности

Държавата осигурява близо 140 милиона лева допълнително за обучението на студенти и докторанти по важни за българската икономика специалности. Повече средства получават държавните университети, които осигуряват по-качествено обучение и подготовка..

публикувано на 14.09.24 в 07:54

За 9-и път: Жители на свищовски села с пътна блокада заради безводие

Жителите на свищовските села, които бедстват заради безводие, за девети път излизат на протест с пътна блокада. Между 10 и 12 часа на два пъти за половин час те ще затворят пътя Плевен - Русе при разклона за село Горна Студена. Хората от..

публикувано на 14.09.24 в 07:47