Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС реши: Избраните на следващите избори общински съветници – без участие в дружества с договори с общините

Парламентът даде гратисен период на общинските съветници за деклариране, че не са акционери, търговци или съдружници

| обновено на 23.02.18 в 15:55
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници, които ще бъдат избрани на следващите местни избори, няма да имат право да са еднолични търговци и акционери на дружества, с които дадена община има договори. Това окончателно реши мнозинството в Народното събрание, след като прие на две четения първи промени в наскоро приетия Антикорупционен закон. 

След спорове в пленарната зала между ГЕРБ и БСП окончателно се реши да се даде гратисен период на общинските съветници до 1 декември 2019 година за деклариране, че не са еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината. Поправката в Антикорупционния закон беше гласувана на две четения и влиза в сила с днешна дата. 

От левицата настояха да се отложи второто четене на закона с мотива, че ще направят в тридневен срок предложения за промяна. Това не беше допуснато като процедура, с обяснението, че предложението е направено извън обсъждането на законопроекта на първо четене. 

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов защити изменението в Антикорупционния закон:

Организацията на общинските съветници и кметове настоява за тази справедливост. Няма как това решение да го натоварваме с тези политически изводи. Очевидно е, че законът действа. Само че, когато се предприема едно такова сериозно, мащабно преструктуриране на органи, промяна в законодателството, е нормално и обяснимо да има необходимост от прецизиране на някои от организационно-техническите последици.

За да може в следващата изборна процедура вече кандидатите да знаят и да са наясно, че има нови по стриктни изисквания, които те следва да съобразят, подчерта председателят на правната комисия.

По предложение на ГЕРБ задължението за подаване на декларацията за имуществото и интереси от страна на общинските съветници се отложи за първи декември 2019 година.

Левицата оспори ефекта на законовата промяна. Депутатът Крум Зарков заяви:  

Няма да решим проблема, но ще го отложим с две години, за да видят – видите ли, за да знаят хората, които кандидатстват за общински съветници, на какъв огън ще бъдат готвени. 
Само че най-вероятно ще се случи друго – през тези две  години същите общински съветници, които са сега, просто ще си нагласят работата, ще си прехвърлят бизнесите .

Данаил Кирилов опонира: 
Това отлагане би ни дало възможност да прецизираме новите изисквания, така че да отделим тези, условно казано – битови, естествени, обичайни случаи от тези случаи, където наистина има корупционен риск.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Депутатите обсъждат промени в антикорупционния закон

Народното събрание обсъжда първи поправки в наскоро приетия антикорупционен закон (Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество). Измененията се наложиха заради изискването на Закона общинските съветници да..

обновено на 23.02.18 в 10:33
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прити Пател

Прити Пател отпадна първа от битката за лидер на Консервативната партия във Великобритания

Във Великобритания Прити Пател отпадна първа в започналата надпревара за нов лидер на Консервативната партия на мястото на Риши Сунак. Петима претенденти продължават напред, без за момента да се очертава явен фаворит. Робърт Дженрик води..

публикувано на 05.09.24 в 08:49
Снимката е илюстративна

В Италия: Санкционираха шофьор на българска фирма – не почивал две седмици

В Италия санкционираха шофьор на камион от българска фирма превозвач заради това, че не е почивал в продължение на две седмици. Това е станало при  проверка на полицията в Неапол. Установила, че 51-годишен шофьор на камион на служба в български..

публикувано на 05.09.24 в 08:38

Белият дом се опитва да представи ново предложение за примирие в Газа

Белият дом се опитва да представи ново предложение за примирие в Ивицата Газа, съобщават американски и египетски източници, цитирани от агенция Ройтерс. Според представител на администрацията във Вашингтон, вече е постигнато споразумение по..

публикувано на 05.09.24 в 08:36
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Бюджетният дефицит е над 3 милиарда. Картината се влошава

Данните са тревожни, защото не отразяват реалната картина за дефицита в хазната. През пролетта БНБ направи вноска в бюджета, която не беше длъжна да прави и която не може да очакваме да се случва ежегодно. Ако прибавим тези над 600 милиона лева,..

публикувано на 05.09.24 в 08:31

Със заупокойна молитва отбелязват 1 г. от смъртоносното наводнение в Царево

Заупокойна молитва и молебен за благодат ще бъдат отслужени в Царево една година след наводненията в общината, при които загинаха 4-ма души. Въпреки усилията възстановителните дейности след бедствието продължават.  Една година по-късно общината още..

публикувано на 05.09.24 в 08:19
Аналена Бербок

Бербок на посещение в Близкия изток, търси перспективи за спиране на огъня в Газа

Германският външен министър Аналена Бербок ще посети Близкия изток за разговори с регионални лидери относно перспективите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и освобождаването на израелските заложници, предаде ДПА. Днес Бербок ще разговаря..

публикувано на 05.09.24 в 08:14

Войната в Украйна: Един загинал и 4 ранени при руски обстрел срещу Константиновка

Един човек загина, а 4-ма бяха ранени при руски обстрел срещу град Константиновка в Донецка област, съобщиха украинските власти. Президентът Володимир Зеленски заяви, че се изпълняват всички военни задачи в руската Курска област, където украинската..

публикувано на 05.09.24 в 08:02