Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за борба с корупцията изслушва кандидатите за председател на новата антикорупционна комисия

Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия за борба с корупцията изслушва двамата кандидати за председател на новата антикорупционна комисия. Това са Пламен Георгиев, номиниран от ГЕРБ и Обединените патриоти и Николай Николов, издигнат от БСП. В концепциите си двамата кандидати отбелязаха, че ще се борят за превенция на корупцията и за дистанция от политическите сили.

Пламен Георгиев, който вече е предложил писмено сграда, в която да се помещава Комисията,  призова за създаване на поне 10 териториални структури. Той подчерта при представянето си,:

"Аз мисля, че в своята кариера съм се водил винаги от принципа на независимост и прозрачност в това, което правя. За всяко едно мое действие аз мога да обясня коя е законовата разпоредба, която стои зад него, и защо съм го направил. Защото, ако спазваш закона, от там нататък няма за какво да се притесняваш".

Николай Николов, настоя за електронни търгове за обществените поръчки. Той  също посочи, че ще е независим в работата си, ако бъде избран:

"Аз гарантирам независимост в своите действия, гарантирам обективност. Аз смятам, че досегашната ми практика, досегашната ми работа и в двата органа – и в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, и в Комисията за конфликт на интереси, във втората особено след един доста сложен период, е достатъчно доказателство за това, че независимостта в моите действия ще бъде водещото начало".

Председателят на Антикорупционната комисия трябва да бъде избран в четвъртък с над 50% от гласовете на присъстващите в Пленарна зала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прити Пател

Прити Пател отпадна първа от битката за лидер на Консервативната партия във Великобритания

Във Великобритания Прити Пател отпадна първа в започналата надпревара за нов лидер на Консервативната партия на мястото на Риши Сунак. Петима претенденти продължават напред, без за момента да се очертава явен фаворит. Робърт Дженрик води надпреварата за заместник на Риши Сунак като лидер на торите след първия кръг от гласуването в..

публикувано на 05.09.24 в 08:49
Снимката е илюстративна

В Италия: Санкционираха шофьор на българска фирма – не почивал две седмици

В Италия санкционираха шофьор на камион от българска фирма превозвач заради това, че не е почивал в продължение на две седмици. Това е станало при  проверка на полицията в Неапол. Установила, че 51-годишен шофьор на камион на служба в български превозвач  не е почивал две поредни седмици,  без да си вземе редовна седмична почивка и за това..

публикувано на 05.09.24 в 08:38

Белият дом се опитва да представи ново предложение за примирие в Газа

Белият дом се опитва да представи ново предложение за примирие в Ивицата Газа, съобщават американски и египетски източници, цитирани от агенция Ройтерс. Според представител на администрацията във Вашингтон, вече е постигнато споразумение по по-голямата част от документа.  Страните обаче все още се опитват да се договорят по двата основни..

публикувано на 05.09.24 в 08:36
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Бюджетният дефицит е над 3 милиарда. Картината се влошава

Данните са тревожни, защото не отразяват реалната картина за дефицита в хазната. През пролетта БНБ направи вноска в бюджета, която не беше длъжна да прави и която не може да очакваме да се случва ежегодно. Ако прибавим тези над 600 милиона лева, дефицитът отива над 2 милиарда лева. По данни на МФ над 1 милиард лева от наличността по бюджетната..

публикувано на 05.09.24 в 08:31

Със заупокойна молитва отбелязват 1 г. от смъртоносното наводнение в Царево

Заупокойна молитва и молебен за благодат ще бъдат отслужени в Царево една година след наводненията в общината, при които загинаха 4-ма души. Въпреки усилията възстановителните дейности след бедствието продължават.  Една година по-късно общината още чака държавата да изплати 1,2 милиона лева за ремонтните дейност, извършени през първите месеци след..

публикувано на 05.09.24 в 08:19
Аналена Бербок

Бербок на посещение в Близкия изток, търси перспективи за спиране на огъня в Газа

Германският външен министър Аналена Бербок ще посети Близкия изток за разговори с регионални лидери относно перспективите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и освобождаването на израелските заложници, предаде ДПА. Днес Бербок ще разговаря със саудитския външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд в Рияд, след което ще замине за Йордания за..

публикувано на 05.09.24 в 08:14

Войната в Украйна: Един загинал и 4 ранени при руски обстрел срещу Константиновка

Един човек загина, а 4-ма бяха ранени при руски обстрел срещу град Константиновка в Донецка област, съобщиха украинските власти. Президентът Володимир Зеленски заяви, че се изпълняват всички военни задачи в руската Курска област, където украинската армия започна операция през август. По данни на украинската армия за последните 24 часа на..

публикувано на 05.09.24 в 08:02