Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава бедственото положение във Видинско

| обновено на 12.03.18 в 12:18
Снимка: Анжела Каменова

Продължава да е в сила бедственото положение във Видинската община Брегово. Над 6000 декара земеделски земи са под вода. Кризисният щаб заседава и тази сутрин.

Жителите на града вече са притеснени от подгизването и слягането на защитните диги. Кметът Милчо Лалов каза, че има опасност и от евакуация на населението в района на разлива.

Повишава се и нивото на подпочвените води, наводнени са много дворове на къщи.

За опасността от замърсяване на питейната вода е предупредена Екоинспекцията, а служители на РЗИ вече са взели проби на място от пет пункта. Хората обаче се притесняват и вече се запасяват с минерална вода. Риск за стари замърсявания на водите на Тимок от флотационната фабрика на „Мини бор" в Сърбия е реален, а в Брегово има залети и помпени станции.

Частично бедствено положение е обявено в община Видин при село Иново.

При коритото на река Делейнска вчера сутринта дигата се е пробила и водата е наводнила земеделски площи. Взети са незабавни мерки още вчера, надграден е компрометираният участък, поставени са около 500 чувала с пясък. Въведен е общинският план за защита при бедствия в частта за наводнения.

Ако нивото на водата се покачи още и достигне нивото на първите къщи на селото, има готовност за осигуряването на още чували с пясък и изграждане на земна маса.

Осъществено е геоложко заснемане на района, което е показало, че нивото на водата е до последните къщи. Застрашени от наводнение са около десет имота. Огледът от отговорните институции продължава. Беше направен и оглед на други проблемни участъци при село Рупци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Брегово

Продължава бедствената ситуация в община Брегово, няма риск за хората в Иново

В страната няма критични ситуации или застрашени човешки животи от повишените нива на реки и язовири,  обяви във Видин директорът на Главната дирекция пожарна безопасност и защита на населението Главен комисар Николай Николов "В..

обновено на 12.03.18 в 17:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

СГС решава за Европейска заповед за арест за трима чужденци заради опита за убийството на Алексей Петров

Софийският градски съд ще заседава по искане на прокуратурата да бъде издадена Европейска заповед за арест за трима чужди граждани, които от 9 години се издирват с червена бюлетина на Интерпол, във връзка с опита за убийство на Алексей Петров през..

публикувано на 11.07.24 в 13:00

Общо 30 пожара са избухнали от началото на месеца

От началото на юли до момента са избухнали 30 горски пожара, изгорели са 2540 хектара горски площи, 68 ха гори са напълно унищожени, съобщават от Агенцията по горите. За първите шест месеца на тази година в страната са възникнали 211 горски..

публикувано на 11.07.24 в 12:53
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: Ако вторият мандат отиде в ПП-ДБ и ни поканят, ще имаме разговор

Ако вторият мандат отиде в "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ни поканят на разговор с цел създаване на кабинет, ще имаме разговор. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на "Има..

публикувано на 11.07.24 в 12:35

Стачка на таксиметровите шофьори в Атина

Шофьорите блокираха таксиметровия транспорт в Атина с 24-часова стачка. Настояват за оттегляне на проектозакон, който, според тях, застрашава сигурността на пътниците. Нито едно такси не се движи в цялата област Атика. Голям брой автомобили..

публикувано на 11.07.24 в 12:25
Владимир Малинов в НС, архив.

Има неформално споразумение "Булгаргаз" да прехвърли част от правата по споразумението с "Боташ" на трети страни

Постигнато е неформално споразумение за възможността "Булгаргаз" да предложи за прехвърляне част от правата по споразумението с турската енергийна компания "Боташ" на трети страни. Това каза служебният министър на енергетиката по време на изслушване в..

публикувано на 11.07.24 в 12:16

Възможно е АЛДЕ да изключи от редиците си ДПС

Няколко европейски либерални партии са изпратили писмо до Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), в което настояват за наблюдение върху Делян Пеевски и изтъкват, че той е санкциониран от Министерството на финансите на САЩ и от..

публикувано на 11.07.24 в 12:11
Ахмед Вранчев (вляво) е председател на общинската организация на ДПС в Гърмен

Общинската организация на ДПС в Гърмен – първата в Благоевградско, която ще подкрепи Доган?

Общинската организация на ДПС в Гърмен вероятно ще бъде първата в област Благоевград, която официално ще подкрепи призива на почетния председател на Движението Ахмед Доган за оставката на Делян Пеевски и още петима членове на ръководството на..

публикувано на 11.07.24 в 12:08