Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Проект Северозапад" с нови инициативи в помощ на хора в затруднение

Снимка: архив

Фондация "Проект Северозапад" работи за интегриране на уязвими групи от Северозападния регион чрез механизмите на социалната икономика. Фондацията стартира в началото на годината една трудо-терапевтична работилница. Работи се и с хора между 20 и 40 години, които са в затруднение и са израснали в институции. Идеята е да се създадат такива условия, че паралелно с терапевтичния процес тези хора да придобиват умения и знания за изработването на сувенири, които след това да се продават, благодарение на сътрудничеството с Видинска и Врачанска митрополия, каза в „Хоризонт до обед“ един от учредителите на проекта Яна Рупева. Тя обясни още за дейностите на фондацията:

„Северозападът е район, в който практически нищо не се случва. Хората са изключително недоверчиви, защото много са лъгани. Ние искахме да намерим малка или средна община, в която да започнем своята работа по създаване на устойчив модел за предоставяне на социални услуги, като в случая ние сме се фокусирали върху услугите, насочени към възрастните хора, които са преобладаващото население и младежите от институциите. Извън работилницата ние сме в процес на ремонтиране на една сграда, предоставена ни от Община Мездра. Надяваме се до края на пролетта да можем да оборудваме тази сграда и там да стартира работа си „Социална кухня“, която да разнася храна в над 10 села в общината и съседни села. Опитваме се заедно с Българска хранителна банка да създадем местен хъб за хранително банкиране, което да позволи да се дарява храна там и да се разпространява към организации и социални институции“.

Рупева каза още, че се организират и ежегодни прегледи със средства от дарители.

„Осигуряваме специалисти от „Александровска болница“ веднъж годишно. В рамките на две зими, отново благодарение на дарители, осигуряваме и домашни помощници. През години успяхме да осигурим доброволци, които помагат на възрастни и самотни хора“, каза още тя.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю с Яна Рупева. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40