Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстраняват 13 служители на „Гранична полиция“ заради непроверените пътници на Летище София

Седем служители са липсвали на работните си места, когато пътниците от Париж пристигнали

| обновено на 24.03.18 в 16:57
Валентин Радев, Светлан Кичиков и Младен Маринов
Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че началникът на Регионална дирекция „Гранична полиция“-Аерогари комисар Милен Пенев и 12 гранични полицаи от Летище София се отстраняват от работа заради случая с пропуснатите без контрол пътници от Париж на 20 март, за който „Хоризонт“ съобщи вчера.

На извънреден брифинг днес следобед Радев обяви, че срещу 13-те служители започва дисциплинарна проверка и те се отстраняват от работа до приключването ѝ. На тяхно място ще бъдат извикани гранични служители от Варна и Бургас.

Ръководството на МВР не изключва умишлени действия от страна на граничните полицаи, посочи министърът Радев. Според него обясненията им по случая с десетките пропуснати без документи пътници били несвързани:

"В момента съм разпоредил и се прави дисциплинарно производство на общо 13 души, включително всички по веригата и тези, които са ръководителите".

Общо 7 служители липсвали на работните си места в момента, в който пътниците от Париж пристигнали. Те обяснили пред проверяващите, че по това време били извън Терминал 2 на Летище София. Малко по-късно били повикани от свои колеги и затова част от пътниците все пак били проверени. Директорът на "Гранична полиция" Светлан Кичиков:

"Тези служители са 7 към настоящия момент извършваме проверка, снемат им се обяснения, за да установим истинските причини заради които са напуснали. На първо четене - в момента е нямало полет, някой е отишъл до тоалетната, някои са били навън пред терминала". 

Вече са свалени и записите от камерите на Летище София, за да се изясни защо служителите не са били на работните си места, а граничните гишета са оставени отворени точно по времето, когато пътниците от Париж са пристигнали.

Очаква се проверката да приключи до броени дни.

Тя бе разпоредена, след като по-рано днес премиерът Бойко Борисов извика министър Валентин Радев, главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, за да му докладват за случая от 20 март.

Министър-председателят разпореди на всички служители, извършили дисциплинарни нарушения, да бъдат наложени максимално тежки наказания. Той нареди също в кратки срокове да бъде извършен анализ на работа на ГКПП Аерогара София и да бъдат предприети адекватни мерки за реорганизацията й, съобщиха от правителствената пресслужба.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борисов иска най-тежките наказания за служителите на летище София, пуснали пътници без проверка

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да бъдат наложени максимално тежки наказания на всички служители на  Аерогара София, извършили дисциплинарни нарушения. Заповедта идва след като стана ясно, че десетки пътници, пристигнали във вторник с полет от Париж,..

публикувано на 24.03.18 в 14:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Василев

Цветан Василев обвини Пеевски в рекет

Бившият мажоритарен собственик на фалиралата банка КТБ Цветан Василев обвини председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски в рекет.  Твърденията си Василев публикува в личния си блог, като твърди, че именно тези факти е изпратил в писмо до Надежда Йорданова от..

публикувано на 05.09.24 в 17:04

От РЗИ - Русе предвиждат изнесени пунктове за електронните здравни досиета

Поради големия интерес към информационната кампания за електронното здравно досие, от РЗИ - Русе предвиждат по график да направят изнесени пунктове и в по-малките общини на областта - Бяла, Ветово, Сливо поле, Две могили, Ценово и Иваново. Само..

публикувано на 05.09.24 в 16:57
Видинска митрополия

Започна процедура за избор на нов владика на Видинска митрополия

Започна процедура за избор на нов владика на Видинска митрополия. Решението бе взето на днешния епархийски съвет във Видин. Съгласно устава на Българската православна църква епархийският съвет отправя искане до Светия синод за изготвяне на листа с..

публикувано на 05.09.24 в 16:48
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако Украйна прекрати транзита на газ, възможният път е "Турски поток"

Ако Украйна прекрати доставките на руски газ през своята територия, то възможен път за синьото гориво към Европа е "Турски поток". Това заяви руският президент Владимир Путин при откриването на икономически форум във Владивосток. "Договорът за транзит..

публикувано на 05.09.24 в 16:42
Кольо Колев

Кольо Колев: Разцеплението в ДПС и в БСП отразява процеса на изчезване на политическото

Разцеплението в ДПС и в БСП отразява процеса на изчезване на политическото . Това обясни пред БНР социологът Кольо Колев.   Проф. Красимир Калинов: Очаквам ЦИК да прехвърли решаването на въпроса с ДПС към Административния съд ЦИК: "ДПС - Ново..

публикувано на 05.09.24 в 16:34

БСП подписа коалиционно споразумение с 15 леви партии

БСП подписа коалиционно споразумение с 15 леви партии за съвместно явяване на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Очаква се в коалицията да се включат още няколко формации. Георги Кадиев: Не бях поканен в лявото обединение, имаме големи..

публикувано на 05.09.24 в 16:18
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

Вторият медицински хеликоптер ще бъде доставен в края на ноември

Вторият медицински хеликоптер ще бъде доставен у нас в края на ноември, а третият трябва да е в България в края на декември, съобщи здравният министър Галя Кондева пред депутатите от ресорната парламентарна комисия.  Тя посочи, че има закъснение в..

публикувано на 05.09.24 в 15:58