Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Продължава прочистването на района Тел Рифаат и други части от Сирия от терористи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеб Тайип Ердоган заяви, че продължава прочистването на района Тел Рифаат и други части от Сирия от терористи.

По думите на Ердоган терористите нямат друг шанс, освен да се предадат. Той допълни, че Турция няма да спре до премахването от региона и на последния терорист. Турският лидер съобщи, че по последни данни броят на неутрализираните терористи е надхвърли 8500. „Това може да безпокои Франция, но ще продължим по този път“, добави Ердоган.

Според турския държавен глава Анкара няма да изостави „своя регион“ на „империалистите.“ По думите му Турция няма да позволи нови съглашения като договора "Сайкс-Пико" от времето на Първата световна война.

По-рано турският военен министър Нуреттин Джаникли и вицепремиерът и говорител на кабинета Бекир Боздаг заявиха, че ако Франция разположи свои части в Сирия, това би било инвазия и нарушение на международното право. В петък турската „Анадолска агенция“ публикува данни, че френски специални части са разположени в пет бази в Северна Сирия на територии, контролирани от кюрдски сили.

Причини за обтягането на отношенията е проведена ден по-рано в Елисейския дворец в Париж среща на френския президент Еманюел Макрон с високопоставени кюрдски командири.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция: Максимални усилия за борба с пожара в планината Славянка

Гръцките огнеборци се опитват да ограничат движението на пожара по билото на планината Славянка, съобщават от Гражданската защита. Гръцките власти съобщават за разширяване на пожарния фронт по билото на планината Славянка,като огънят е преминал отново на българска територия. От гръцка страна се полагат максимални усилия,като се действа..

публикувано на 06.08.24 в 10:12

Бурята Деби взе четири жертви във Флорида

Най-малко четирима души са загинали в резултат на преминаването на бурята Деби в САЩ, предаде АФП. Стихията връхлетя вчера южния американски щат Флорида. Сред жертвите e 13-годишно момче, което е било премазано от повалено от бурните ветрове дърво. То е паднало върху караваната, в която момчето и неговото семейство живеели в Фанинг спрингс, в..

публикувано на 06.08.24 в 09:54

До 15 август приемат заявки за участие в конкурса "Надежди, таланти, майстори" в Добрич

До 15 август е крайният срок за подаване на заявки за участие в XXVII Международен младежки музикален конкурс ,,Надежди, таланти, майстори“. Той ще се проведе в дните от 6 до 10 септември в Добрич. Почетен председател на журито и вдъхновител на конкурса за класическа музика е проф. Виктор Чучков. В Международния младежки музикален конкурс..

публикувано на 06.08.24 в 09:47

Дежурни екипи контролират за тлеещи огнища при пожара край с. Църварица

Дежурни екипи бяха през нощта в района  на пожара, който възникна в петък след обяд и обхвана близо 1000 декара гора и бивши земеделски площи, сухи треви  край граничното с. Църварица.  Днес ще се контролира за тлеещи огнища и места, каза за БНР тази сутрин директорът на Горско стопанство-Невестино Кирил Иванов. Пожарът унищожи над 500..

публикувано на 06.08.24 в 09:35
Атака срещу американската база

Петима американски военни са ранени при ракетна атака в Западен Ирак

Петима американски военни са били ранени при ракетна атака срещу военновъздушната база "Айн ал Асад" в Западен Ирак, на фона на опасенията от разширяване на конфликта в Близкия изток след убийството на висши фигури в палестинската групировка "Хамас" и ливанската "Хизбула". Американският президент Джо Байдън свика висшия екип по национална..

публикувано на 06.08.24 в 09:09
Петър Петров

Петър Петров: Когато се предлага удобно служебно правителство, то не е надпартийно

"Българското общество трябва да знае, че когато му се предлага удобно служебно правителство, то не е надпартийно . Чисто партийно е и цели да направи така, че да има постоянно управление на партиите на статуквото ". Това заяви пред БНР Петър Петров, зам.- председател на "Възраждане" и депутат от партията. Той призова българските граждани да излязат..

публикувано на 06.08.24 в 09:01

Кола се удари в камион. Тежката катастрофа отне живот

Водач на лек автомобил е загинал, а негов спътник е в тежко състояние след катастрофа, станала тази сутрин по пътя Шумен – Карнобат между Веселиново и разклона за Александрово. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Шумен.  По първоначални данни, колата с двамата се е движела зад тежкотоварен автомобил и се е ударила в задната част на камиона...

публикувано на 06.08.24 в 08:33