Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнобой в Евросъюза по бюджетните предложения на Брюксел

| обновено на 02.05.18 в 22:29
Еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ключови страни членки на Европейския съюз подложиха на остри критики Европейската комисия заради представената днес финансова рамка за първия дългосрочен бюджет на съюза след Брекзит.

Предложеният бюджет за периода 2021-2027 година възлиза на 1 трилион и 279 милиарда евро, което е 1,11 на сто от брутния национален доход на оставащите 27 еврочленки. Брюксел планира намаляване на земеделските субсидии и кохезионните фондове - съответно с 5 и със 7 процента, но предвижда по-големи разходи за цифрова икономика, научни изследвания, отбрана и защита на външните граници.

Холандия, Австрия, Дания и Швеция, чиито вноски в общия бюджет надвишават получаваното от тях, се противопоставят на увеличаването на приноса им към европейската хазна. "Това не е приемливо - по-малък съюз означава по-ниски разходи", заяви холандският премиер Марк Рюте. "Тежки преговори ни предстоят", предупреди австрийският канцлер Себастиан Курц.

Германското правителство обаче нарече проектобюджета "важна първа крачка към реформиран Европейски съюз" и призова всички да поемат своя дял за постигането на тази цел.

Франция, която е най-големият получател на земеделски субсидии, нарече „невъобразимо“ тяхното „драстично, масивно и сляпо орязване“.

Еврокомисията рискува и сблъсък с еврочленките от бившия социалистически блок в Източна Европа с предложение за ограничаване на достъпа до европейско финансиране на онези, които допускат ограничаване на демократичните ценности.

Решения по новия механизъм ще се вземат по предложение на Еврокомисията и ще влизат в сила, освен ако две трети от страните членки не гласуват "против".

Полша реагира изненадващо спокойно на предложението, което би могло да я лиши от милиони евро от Европейския съюз.

"Това предложение само дава посока за бъдещо споразумение, но до такова ще трябва да извървим много дълъг път", заяви заместник-министърът на външните работи на Полша Конрад Шимански.

„Мисля, че днешният ден показа, че никой в Европейската комисия не мисли сериозно за инструменти, които биха ограничили правата на страните членки, включително бюджетните им права, заради политически натиск“, заяви полският дипломат.

Говорител на унгарското правителство пък нарече "просто хипотеза" перспективата която и да било страна членка на Евросъюза да бъде наказвана финансово заради политически спорове с еврокомисията.

Варшава и Будапеща са обект на критики от Брюксел за ограничаване на независимостта на съдебната система и медиите, както и заради отказа им да спазват европравилата по отношение на мигрантите. Срещу Полша Еврокомисията дори е задействала процедура за лишаване на право на глас в Съвета на Евросъюза, но Унгария е готова да наложи вето на такова решение.

Двете страни са сред най-големите нетни получатели на европейски средства.

Дългосрочната бюджетна рамка с новите правила в нея ще стане факт, само ако бъде приета единодушно от Съвета на Евросъюза и подкрепена от Европарламента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест с искане за светофар на опасно кръстовище в "Люлин"

Жители на столичния квартал "Люлин" се събраха на протест на кръстовището на булевард "Д-р Петър Дертлиев" и булевард "Панчо Владигеров" с искане да бъде изграден пешеходен светофар. - Искаме да бъде изграден светофар на това натоварено кръстовище. Отвориха околовръстното към центъра. Става голямо движение, особено сутрин в трафика, когато..

публикувано на 11.09.24 в 10:09
Ирена Георгиева

Близо два милиона българи оценяват услугата на СПА хотелите като много добра

Над 840 хиляди регистрации на туристи са направени от началото на годината до края на август в 16 общини, които развиват СПА туризъм във вътрешността на страната. Това съобщи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева в рамките на Единадесетия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, като се позова на данните от..

публикувано на 11.09.24 в 10:08

Bършец отбелязва 60 гoдини oт oбявявaнeтo cи зa гpaд

Bършец днес отбелязва 60 гoдини oт oбявявaнeтo cи зa гpaд.  На тържествена сесия на Общинския съвет от 10:30 часа ще бъде разгледано предложение за допълнение на Наредбата за символите и почетните знаци.  По повод 60 години град ще бъде утвърден Почетен знак "Д-р Дамян Иванов", посветен на 150 години от рождението на лекаря, известен с..

публикувано на 11.09.24 в 10:05
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

Гънчо Гънчев: Ученици остават без транспорт в община Карлово

Транспортът на учениците в Карловско е под въпрос от малките населени места до общинския център, където учат. Няколко дни преди началото на учебната година няма подписани договори  и има напрежение сред родителите. За проблема съобщи адв. Гънчо Гънчев, който е и общински съветник. Т"ози проблем не е само в Карлово, той е от години и..

публикувано на 11.09.24 в 10:01

Фондация "Подарете книга" събира дарения от учебни пособия за деца от социални домове

14 години Фондация "Подарете книга" се занимава с деца от социални институции. Подаряваме най-ценното: време , каза пред БНР Анастасия Цонева от фондацията, която работи с 11 дома. "Времето с тези деца много зарежда всички ни, много ни мотивира. Но доброволците понякога нямат този ресурс. При нас доброволчеството е дългосрочно...

публикувано на 11.09.24 в 09:59

Борисов: Естествените партньори сме тези, които бяхме в сглобката, плюс БСП и ИТН

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че подава ръка на партиите от сглобката, за да се търси вариант на управление след изборите. Борисов включи и като бъдещи партньори БСП и ИТН. По думите му прагматизмът в политиката трябва да надделее. Лидерът на ГЕРБ е категоричен, че хората трябва да чуят какво ще се прави след изборите от всички..

публикувано на 11.09.24 в 09:59

Депутатите няма да обсъждат промените в Закона за опазване на околната среда

Депутатите няма да продължат днес обсъждането на първо четене на промените в Закона за опазване на околната среда, които предвиждаха отпадане на втората инстанция за обжалване на инвестиционни проекти, свързани с обекти от национално значение и стратегическа важност. Гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН не достигнаха, за да остане точката в работната..

публикувано на 11.09.24 в 09:51