Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ГЕРБ влязоха в пореден остър спор заради пакета за „Мобилност“

БСП поиска изслушване на премиера за действията на правителството в защита на превозвачите

| обновено на 16.05.18 в 11:11
Снимка: БГНЕС

БСП и ГЕРБ влязоха в пореден остър спор в парламента заради пакета за „Мобилност“, който засяга транспортния бранш.

Димитър Денчев от левицата порица правителството, което, по думите му, е пропуснало повече от година да защити интереса на българските превозвачи.

„Подобно предложение не е нещо повече от добре прикрит протекционизъм, който разделя Европа и правителството отдавна трябваше да търси общата позиция на засегнатите страни от предложенията в пакета за „Мобилност“, а не по познатият ни пожарникарски начин, да се разтича в последната секунда. Но, какво пък, цената на един бранш сигурно си струва, когато Меркел каже историческото: "Браво, Бойко".“

Станислав Иванов от ГЕРБ оспори твърденията на БСП. Иванов обясни, че още миналата година, дни след внасяне на законодателните мерки в Европейската комисия, правителството е определило т.нар. „червени линии“, от които не може да отстъпи, а именно изискванията за почивката, за каботажа и за спането в кабината. Станислав Иванов припомни решенията на кабинета от вчера, които страната ни ще внесе в Съвета следващата седмица.

„Какво е загубило, уважаеми дами и господа? Кога вие влязохте в тази тема? Преди една седмица влязохте в тази тема и експлоатирате тази тема, защото в момента ви е изгодно. На внушението, че утре ще има протести, искам да ви кажа, че утре няма да има протести. Утре ще има мирно шествие, което ще бъде в подкрепа на българското правителство“.

По-рано БСП поиска изслушване на премиера Бойко Борисов за действията, които правителството предприема в защита на българските превозвачи от т.нар. пакет "Мобилност", предлаган в Евросъюза. Заместник-председателят на "БСП за България" Драгомир Стойнев определи ситуацията като кризисна и припомни, че утре от бранша излизат на масов протест.

„Тук не става въпрос за заяждане, става въпрос за загриженост за българските превозвачи, става въпрос за над 100 хиляди български домакинства, които реално са заплашени от фалит. Нека да изслушаме министър-председателя за неговите стъпки, действия, намерения, начина и политиката, която ще проведе българското правителство, за да  защити този сектор“.

Заместник-председателят на парламента Емил Христов от ГЕРБ припомни, че Народното събрание е дало мандат на правителството да приеме позиция в защита на превозвачите, които се обявиха срещу законодателния пакет на Европейската комисия и добави.

„Ние вече демонстрирахме подкрепа и на българското правителство, и на българските превозвачи, ще бъде предадено на господин Борисов“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

130 минути закъснение на влака Бургас - София заради горящ локомотив

Два противопожарни автомобила с шестима огнеборци са били изпратени до железопътната гара в Бургас около 14:15 ч. днес след получен сигнал за горящ локомотив. Това съобщиха за БТА от Областната дирекция на МВР в крайморския град. Пристигналите на място пожарникари са започнали обливане на локомотива, от който е излизал гъст дим. Не е имало..

публикувано на 05.09.24 в 19:14
Димитър Главчев

Петима заместник-министри е назначил служебният премиер Главчев

Петима заместник-министри е назначил служебният премиер Димитър Главчев, съобщава правителствената информационна служба. Те са в министерствата на земеделието и храните, на труда и социалната политика, на правосъдието, на културата и на външните работи. Янислав Янчев от "Директни плащания" в Държавния фонд "Земеделие" е назначен за заместник-министър на..

публикувано на 05.09.24 в 19:01
Володимир Зеленски

Очакват се още промени в правителството на Украйна

Украйна има нов министър на външните работи. Върховната Рада в Киев прие днес оставката на Дмитро Кулеба и назначи на негово място дипломата от кариерата Андрий Сибига, досегашен първи заместник на Кулеба. До края на деня се очакват още смени в правителството, които президентът Володимир Зеленски предложи с обяснението, че на Украйна ѝ е необходима нова..

публикувано на 05.09.24 в 18:31
Президентът на Русия Владимир Путин

Според Путин основната руска цел е овладяването на Донбас

Основна цел на руските действия в Украйна е овладяването на Донбас, а Москва би преговаряла за мир на основата на договореното с Киев през май 2022 година в Истанбул. Това заяви руският президент Владимир Путин при откриването на икономически форум във Владивосток, като коментира и бъдещето на доставките на руски газ за Европа и президентските избори в..

публикувано на 05.09.24 в 18:29
Мишел Барние

Мишел Барние е назначен за премиер на Франция

Мишел Барние е назначен за премиер от президента на Франция Еманюел Макрон, след продължителна криза и тежки консултации с политическите сили. 73-годишният Барние е бивш еврокомисар и министър от десницата, което вече предизвика гнева на победилата на изборите лява коалиция.  51 дни след извънредните парламентарни избори Франция най-после има нов..

публикувано на 05.09.24 в 17:56

Застреляният в Мюнхен младеж е австриец с босненски корени

Въоръженият мъж, убит от полицията близо до израелското консулство в Мюнхен, беше идентифициран като 18-годишен австриец, предадоха ДПА и АПА, позовавайки се на изказване на говорител на полицията. Стрелба в центъра на Мюнхен, има пострадал Вътрешният министър на провинция Бавария Йоахим Херман каза, че мъжът е бил убит, след като е стрелял по..

публикувано на 05.09.24 в 17:47
Бенямин Нетаняху

Нетаняху потвърди, че няма да се съгласи на сделка с "Хамас"

Перспективите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа остават негативни. Късно снощи израелският премиер Бенямин Нетаняху категорично потвърди позицията си, че няма да се съгласи на сделка с "Хамас", предвиждаща изтегляне на израелската армия от т.нар. Филаделфийски коридор по границата на Газа с Египет. Нетаняху изрази съмнение, че който и да било друг..

публикувано на 05.09.24 в 17:34