Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп се обяви против строежа на газопровода "Северен поток 2"

Ангела Меркел и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви против строежа на газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия през Балтийско море. Той буквално е заплашил германския канцлер Ангела Меркел, че ако не се откаже от строежа, САЩ започват търговска война с ЕС.

Изнудване – така в германските медии тази сутрин нарекоха искането на Доналд Тръмп за прекратяване на строежа на газопровод от Русия директно до Германия през Блатийско море. Доналд Тръмп е заплашил, че това е най-важното условие, ако ЕС иска да избегне търговска война. Вашингтон възнамерява да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа от 1 юни.

Лидерите от ЕС се опитват да сключат сделка със САЩ, с която да избегнат налагането на мита, а в замяна да отговорят на някои искания на САЩ. Освен отварянето на европейския пазар за американски стоки, спирането на газопровода също се оказва едно от изискванията.

Днес Ангела Меркел ще се срещне в Сочи с руския президент Владимир Путин. Очаква се двамата да обсъдят ситуацията в Украйна и Иран, но темата за газопровода може да измести останалите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тръмп иска Германия да оттегли подкрепата си за "Северен поток" 2

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал Германия да се откаже от подкрепата си за строителството на газопровода "Северен поток" 2 като условие за невъвеждането на мита за алуминий и стомана, произведени в ЕС, съобщава Dow Jones, като се позовава на..

публикувано на 17.05.18 в 11:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес президентът връчва на ИТН третия проучвателен мандат за формиране на правителство

Изчерпват се шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Парламентарната група на "Има такъв народ" получава последната възможност да формира кабинет.   Днес президентът Румен Радев връчва на формацията третия проучвателен..

публикувано на 29.07.24 в 07:00

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба –..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков"..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25