Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Караянчева, Ноел Къран, Александър Велев и Константин Каменаров обсъдиха ролята на обществените медии

Председателят на ХХХХIV Народно събрание Цвета Караянчева и Генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Ноел Къран.
Снимка: Ани Петрова

Свободата на словото и ролята на обществените медии са били сред акцентите в разговорите на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева с генералния директор на Европейския съюз за радио и телевизия Ноел Къран и генералните директори на БНР и БНТ Александър Велев и Константин Каменаров. 
В закритата за медии среща се включиха председателите на Бюджетната и Медийната парламентарни комисии Менда Стоянова и Вежди Рашидов. В разговорите е бил поставен въпроса за недофинансирането на обществените медии, но не са поети конкретни ангажименти, посочи след срещата генералният директор на БНР Александър Велев:
"Една дискусия, в която говорихме за борбата с лъжливите новини, за това че обществените медии трябва да съществуват, трябва да бъдат добре финансирани".
Предстои в скоро време да започне и действителното обсъждане в контактната група с представители на БНР и ресорната комисия в парламента как по-добре да бъдат финансирани музикалните състави към общественото радио, съобщи Александър Велев.
"Аз съм за това музикалните състави да бъдат в обществената поръчка, която получава националното радио като обществена медия, да бъдат вписани в Закона за радио и телевизия".
Генералният директор на БНР обърна внимание, че повечето обществени медии в ЕС имат свои музикални състави. По време на срещата председателят на парламента Цвета Караянчева е отбелязала, че обществените медии имат изключително важна културна, образователна и обществена функции. А по думите на генералния директор на Европейския съюз за радио и телевизия Ноел Къран, доверието в социалните мрежи започва да спада, а в обществените все повече нараства

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ представиха допълнително предложение за прекратяване на огъня в Газа

В съвместно изявление на Египет, Катар и Съединените щати се казва, че САЩ са представили в петък предложение за прекратяване на огъня в Газа, което запълва оставащите пропуски по начин, позволяващ бързото прилагане на споразумението и е в съответствие с принципи, изложени от президента Джо Байдън на 31 май, предаде Ройтерс. Съвместното..

публикувано на 16.08.24 в 17:26
Снимката е илюстративна, архив.

Задръстване и блокирано движение в района на Дунав мост при Русе

Задръстване се образува и се стигна до блокиране на движението в района на Дунав мост днес в горещите следобедни часове. Причината е в лошата организация на движението. Слушатели на Българското национално радио сигнализираха, че близо час са блокирани в района на граничния пункт Дунав мост и движението в източна посока към Силистра и обратно е..

публикувано на 16.08.24 в 17:07
Кшищоф Гавковски, полски вицепремиер и министър по цифровите въпроси

Полски вицепремиер отрече страната му да е участвала в саботажа на газопровода "Северен поток"

Полският вицепремиер отрече страната му да е участвала в саботажа на газопровода „Северен поток“ в Балтийско море през септември 2022 г. "Полша не е участвала в нищо. Трябва ясно да се каже, че това е лъжа", заяви вицепремиерът и министър по цифровите въпроси Кшищоф Гавковски пред телевизионния канал Polsat News. Гавковски говори, след като..

публикувано на 16.08.24 в 16:54
Завод

Служебният министър на икономиката отрече да се подготвя приватизация на "Авионамс"

Проблемът с изплащане на заплатите на служителите в авиоремонтния завод "Авионамс" е преодолян. Макар и със закъснение, през юли те са получили възнагражденията си за май, а на 13 август – заплатите си за юни. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Петко Николов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от..

публикувано на 16.08.24 в 16:48

Туристическите обекти в Габрово вече са достъпни с общ билет

Туристическите обекти в Габрово вече са достъпни с общ билет. Посетителите могат да изберат 5, 7 или 8 забележителности в пакет и да закупят дигитален билет за тях. Новата услуга вече е достъпна през туристическия сайт Visit.GABROVO.bg или на една от националните платформи за управление на събития. Предлаганите общи билети са за пет..

публикувано на 16.08.24 в 16:45

Как живеят българите, пенсионирали се в Испания?

Благоевградска област отново е на дъното на класацията по размер на работната заплата. За първото полугодие на тази година средното възнаграждение е било 1519 лева, което е два пъти по-малко от това в столицата - 3129 лева. По-големият проблем е, че голямата част от работещите хора в Благоевград получават много под тези 1520 лева, а..

публикувано на 16.08.24 в 16:41

Кметът на Плевен даде срок до средата на септември за почистването на всички сухи клони по улиците

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов даде срок за почистването на всички сухи клони по улиците до средата на септември. Заповедта на кмета е след множество сигнали на гражданите. Със заповед на кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов от тази седмица специализирани общински екипи имат за задача да обходят районите на града и в срок до..

публикувано на 16.08.24 в 16:35