Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валежи и гръмотевични бури в почти цяла България

Пожарникари отводняват жп гарата в Джулюница
Снимка: Областна администрация Велико Търново

Жълт код за валежи и гръмотевични бури е в сила в почти цяла България, с изключение на 4 области по Черноморието и 3 в югозападните райони. 

Пожарникари започнаха спешно отводняване на железопътната гара в лясковското село Джулюница. Намалена е скоростта на движение на влаковете от Горна Оряховица към Варна. 

Главният път София-Варна, между селата Козаревец и Кесарево, е отводнен и проходим: "За да не бъдат спрени влаковете, с мощни помпи пожарникари изпомпват водата", посочи Красимир Кръстев, директор на Областната противопожарна служба.

"Те са няколко коловоза. Може да се каже, че всичко е залято. Първият коловоз, водата е доста преди самата гара, и има вероятност да нахлуе през тези коловози. Ние започнахме превантивно отводняване. Ще бъде спрян пътят за Бряговица, докато отводним".

Във Великотърновска област няма излезли реки от коритата си и няма пострадали хора, посочиха от областната управа.

Махала в угърчинското село Катунец е била откъсната заради придошлите реки от падналия през последното денонощие проливен дъжд, който на места в региона достигна до 60 л. на кв. м. В ловешките села Радювене и Соколово пороят също е нанесъл щети.

Кметът на Община Угърчин Станимир Петков посочи, че двете рекички, минаващи през село Катунец, са излезли от коритата си:

"Имаше наводнени къщи и доста земеделска земя. Имало е готовност хората от откъснатата махала да бъдат евакуирани. Вече всичко е нормализирано".

Петков допълни, че няма пострадали хора и животни. В ловешкото село Радювене малката бара е заляла къщи, селскостопански постройки и дворове. Има удавени дребни животни и повредено имущество. В село Соколово пороят е отнесъл настилката на една от улиците.

Нивото на река Осъм в Ловеч се покачи с един метър, но няма бедстващи хора. Наводнени са някои малки пътни участъци, дворове и къщи в близост до реките и деретата.

Два язовира преляха в плевенското село Ракита след обилните валежи там. Няма опасност за хората, увери областният управител Мирослав Петров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жълт код за валежи и гръмотевични бури е в сила за почти цяла България

Жълт код за валежи и гръмотевични бури е в сила за цяла България, с изключение на 4 области по Черноморието и 3 области в югозападните райони. За утре предупреждение е обявено за Централна Северна България. Главният път София - Варна между..

обновено на 09.07.18 в 14:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед към сградата на британския парламент

Четирима кандидати останаха в надпреварата за лидер на британските консерватори

Във Великобритания в надпреварата за лидер на Консервативната партия на мястото на Риши Сунак останаха само четирима кандидати след поредното гасуване на депутатите тори. След като Прити Пател отпадна на първия кръг от гласуване, снощи нейната съдба..

публикувано на 11.09.24 в 05:27
Доналд Тръмп и Камала Харис

Проучване сред избирателите показва равни шансове за Камала Харис и Доналд Тръмп

Проучване на общественото мнение точно преди диспута между вицепрезидента Камала Харис и бившия държавен глава Доналд Тръмп показва, че двамата са с равни резултати в предпочитанията на избирателите и имат по 47,3 процента подкрепа от гласоподаватели,..

публикувано на 11.09.24 в 04:13

Антъни Блинкън: Байдън не изключва Украйна да изстрелва ракети дълбоко в руска територия

Президентът Джо Байдън "не изключва" да позволи на Украйна да изстреля ракети дълбоко в руска територия, каза намиращият се на посещение в Обединеното кралство американски държавен секретар Антъни Блинкън в интервю за "Скай нюз". В интервю за предаването..

публикувано на 11.09.24 в 02:24

Цената на петрола "Брент" се понижи под 69 долара за барел

Цената на петрола "Брент" се понижи под 69 долара за барел.  Това е най-ниското равнище на северноморския сорт от декември 2021 година, отбелязва руското издание "Комерсант".  Американският лек суров петрол също поевтиня днес до равнище малко над 66..

публикувано на 10.09.24 в 20:33

Бойко Борисов обвини ПП, че стои зад атаката срещу кандидатурата на Екатерина Захариева за еврокомисар

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини партия "Продължаваме промяната", че стои зад атаката срещу кандидатурата на Екатерина Захариева за европейски комисар.  "Всички знаем - в ада на българския казан дяволи няма. Дяволи се явиха пак ПП-тата. Отделно ги..

публикувано на 10.09.24 в 20:28
Росица Матева

В ЦИК е постъпила жалба от "Демокрация, права и свободи - ДПС" до ВАС срещу отказа за регистрацията ѝ

В Централната избирателна комисия е постъпила жалба от лоялната на Ахмед Доган Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" до Върховния административен съд срещу решението на ЦИК да откаже регистрация на коалицията за участие в предсрочните избори на 27..

публикувано на 10.09.24 в 20:11

Във Великобритания гласуваха за намаляване на плащанията за горива през зимата

Във Великобритания депутатите в Камарата на общините гласуваха за намаляване на плащанията за горива през зимата за всички, освен за най-бедните пенсионери в страната.  Поисканият вот от консерваторите в опозиция за блокиране на..

публикувано на 10.09.24 в 19:43