Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отговаря на решението на гръцкото правителство да експулсира руски дипломати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Гърция изгониха двама руски дипломати и забраниха влизането в Гърция на още двама заради опити за намеса във вътрешните работи на страната. Според в. „Катимерини“ става дума за опит за подкопаване на споразумението със Скопие за името на Македония. 

Русия заяви, че ще отговори реципрочно на решението на гръцкото правителство.

Междувременно говорител на властите в Атина каза, че Гърция иска добри отношения с всички страни. Но подчерта, че Гърция не може да приеме поведение, което нарушава международните закони.

Съобщението за експулсирането на руските дипломати бе направено от медии, които се позовават на анонимни източници. Според тях вече е започвала процедурата по експулсиране на двама руски дипломати, а със забрана за влизане в Гърция са други двама.

Тиражираната версия е, че руските дипломати са направили опити за засилване на руското влияние в общини, митрополии и в Света гора. С финансово стимулиране те се опитвали да получат информация, свързана с националната сигурност, както и да се намесват във вътрешните работи на страната. Съобщава се, че е засечен опит за подкуп на висш правителствен служител. Медиите в коментари предполагат, че са намесени руски икономически интереси в Гърция.

Според „Катимерини“ експулсирането е наредено след предполагаем опит на руските дипломати да подкопаят споразумението със Скопие за името на Македония, чието подписване миналия месец сложи началото на края на 27-годишен спор. Очаква се това споразумение да отвори пътя на Македония към членство в НАТО, с което алиансът навлиза в региона на Западните Балкани, където в момента Русия и Запада се борят за влияние.

Все пак не се предполага, че ще се стигне до рязка промяна в традиционно добрите отношения между Атина и Москва. Очаква се изявление по случая от страна на министъра на външните работи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет"

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди дали да бъде отложена с 1 година новата методика за определяне на такса смет. Ако предложението бъде прието, вместо 1 януари 2025, тя ще влезе в сила от 1 януари 2026 г.. В програмата на депутатите са включени и две изслушвания на министри.  Предложението за отлагане с година на новия..

публикувано на 17.09.24 в 04:46

Урсула фон дер Лайен ще представи новата Еврокомисия

Очаква се днес председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен да представи пред Европейския парламент в Страсбург състава на новия Колегиум на комисарите.  Не е сигурно обаче дали това ще се случи. Макар вчерашния скандал с оставката на еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон да изглежда потушен, след като тя бе приета от фон дер..

публикувано на 17.09.24 в 04:42

"Интел" отложи отварянето на европейски фабрики

Технологичната компания "Интел" отложи отварянето на нови фабрики за чипове в Германия и Полша. Националните власти в двете страни субсидираха сериозно създаването на индустриалните мощности, които в по-широк план са свързани и с амбициите на Европейския съюз да поддържа високотехнологични производства в конкуренция със Съединените щати и Китай...

публикувано на 17.09.24 в 04:38

16 процента от вредите върху пациенти са заради грешна диагноза

Фонтанът Же д'О в Женева, който е един от най-големите в света, ще бъде осветен в оранжево днес по случай Световния ден на безопасност на пациентите. Това е една от инициативите, с които СЗО иска да привлече внимание към темата на събитието тази година, която е подобряване на процеса на диагностика. До 16 процента от вредите, нанесени на..

публикувано на 17.09.24 в 02:41
Младши лекари държат плакати, докато стачкуват пред болницата на Университетския колеж в Лондон, 11 април 2023 г.

Поне временно приключват стачките на млади лекари във Великобритания

Младшите лекари в Англия приеха предложението на правителството за 22% увеличение на заплатите за две години, слагайки край на дългогодишния им спор. Членовете на Британската медицинска асоциация подкрепиха сделката с мнозинство от 66% от гласувалите. Близо 46 000 участваха в онлайн гласуването. С него се слага край на 18-месечния спор, при..

публикувано на 17.09.24 в 01:23

Новият президент на Иран иска да озапти моралната полиция

Президентът на Иран Масуд Пезешкиан обеща да гарантира, че моралната полиция на Ислямската република вече няма да тормози жените. Изявлението беше по повод навършването днес на 2 години от смъртта на Махса Амини в ареста заради неспазване на строгите правила за облекло на жените в Иран. Смъртта на Амини доведе до масови протести в Иран. Моралната..

публикувано на 17.09.24 в 01:12

Задържаният за планиран нов атентат срещу Тръмп не е стрелял

Задържаният за планирано покушение над Доналд Тръмп не е произвел изстрели срещу бившия президент или охраната му. Това съобщиха от Сикрет сървис, след като на арестуваният Раян Уелси Рут бяха повдигнати две обвинения за незаконно притежание на огнестрелно оръжие. Рут беше задържан след като бил засечен с оръжие в имението на Тръмп..

публикувано на 17.09.24 в 01:07