Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нелегално вкарване на животни през граница докарало чумата по овце и кози

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов
Снимка: БГНЕС

Случаите на чума по дребните преживни животни вероятно се дължат на нелегално вкарване на заболели животни през граница, каза днес в парламента министърът на земеделието Румен Порожанов. Заболяването може да се получи чрез досег с друго заболяло животно.

Порожанов отговори на депутатски въпрос, свързан с масовото избиване от Агенцията по безопасност на храните на домашни животни в Странджа планина поради регистрирани случаи на чума.

„През месец юни 2018 г. за първи път в България и ЕС са констатирани огнища на болестта чума в непосредствена близост до турската граница. Това заболяване е стартирало от Северна Африка. Болестта е тръгнала от Мароко, завъртяла се е през Азия, а за съжаление точно районите на Странджа са в близост до турската граница, където е достигнала болестта“, обясни министър Порожанов.

До този момент заболяването е констатирано в намиращите се в района села Воден и Кости, а в засегнатите райони се изпълнява Програма за надзор на трансгранични болести по животните.

Министър Порожанов увери народните представители, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) веднага е предприела мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, включващи умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на труповете на всички дребни преживни животни в засегнатите заселени места. Определена е и 3-километрова предпазна и 10-километрова наблюдавана зона, откъдето са взети проби за лабораторен анализ.

Болестта е опасна за овцете и козите, но не и за хората, увери земеделският министър. „Предприетите действия от страна на БАБХ, в частност на областните дирекции в Бургас и Ямбол са в съответствие с изискването на националното и европейското законодателство“, допълни той.

Румен Порожанов потвърди, че заболелите животни не подлежат на лечение и изолация, а политиката на ЕС не предвижда извършване на профилактична ваксинация за особено опасни вирусни заболявания, каквото е чумата по дребните преживни животни. В двете първи констатирани огнища са унищожени общо 1946 животни, а земеделските стопани ще бъдат обезщетени.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протестът на овцевъдите край Арбанаси

Животновъди излязоха на национален протест, блокираха главния път София-Варна

Няколкостотин овцевъди и козевъди протестират на главния път София – Варна, при великотърновското село Арбанаси, с настояване за държавна помощ и оставки в Министерството на земеделието. Фермерите обвиняват държавата за кризисната ситуация в..

обновено на 13.07.18 в 12:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама души са пострадали при пожар в софийското село Бусманци

Двама души са пострадали при пожар тази вечер в бивше военно поделение в софийското село Бусманци. Единият от ранените е в тежко състояние и е в реанимацията на "Пирогов". Оттам съобщават, че човекът е с 60-70 процента изгаряния. Другият пострадал няма..

публикувано на 05.09.24 в 21:04

Задържане под стража за дупничанин заради домашно насилие

Районен съд – Дупница наложи постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража” за 40-годишен дупничанин, набил жената, с която живеел и двате им малолетни деца, момичета. Определението може да се обжалва пред Окръжния съд. Случаят е от..

публикувано на 05.09.24 в 20:55
Петер Стано

ЕС е готов да наложи нови санкции срещу Иран

ЕС ще наложи нови санкции срещу Иран, ако се окаже, че отново оказва военна помощ за руската агресия срещу Украйна, заяви говорителят на върховния представител за външната политика Петер Стано. Повод бе съобщение на агенция "Блумбърг", че Техеран ще..

публикувано на 05.09.24 в 20:37

Обмислят се електронни бележки за липса на контакт със заразно болни

И тази година родители на ученици ще се редят на опашки пред кабинетите на личните лекари, за да извадят изискваните преди началото на учебната година здравно-профилактични карти. Въпреки готвената дигитализация на този документ решение ще има..

публикувано на 05.09.24 в 20:06
Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан

Главният прокурор на МНС обясни подхода на съда в конфликта в Близкия изток

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан каза пред Би Би Си, че “справедливостта трябва да бъде въздадена”, след като поиска заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и неговия министър на отбраната Йоав Галант.: Карим..

публикувано на 05.09.24 в 19:53

Дъждовни бури, порои и силни ветрове връхлетяха северната част на Италия

Кодът е оранжев в редица области като Лигурия и Ломбардия, а  във  Венето е червен. В Пиемонт се издирва един човек. В селище недалеч от Торино придошъл поток отнесъл мъж работил с трактор, човекът се издирва, а в долината Вал Кизоне са паднали 200..

публикувано на 05.09.24 в 19:32

130 минути закъснение на влака Бургас - София заради горящ локомотив

Два противопожарни автомобила с шестима огнеборци са били изпратени до железопътната гара в Бургас около 14:15 ч. днес след получен сигнал за горящ локомотив. Това съобщиха за БТА от Областната дирекция на МВР в крайморския град. Пристигналите..

публикувано на 05.09.24 в 19:14