Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ очакванията за историческата среща между Тръмп и Путин са големи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Хелзинки предстои историческа среща между американския и руския държавен глава.

Очакванията към тази историческа среща на върха са големи. Тръмп е едва четвъртият американски президент, който провeжда подобни разговори. Ето защо е изненадващо, че и демократите, пък и някои републиканци поискаха срещата да се отмени след новината за обвинените руски агенти, за които се твърди, че с хакерски действия са компрометирали изобрите в САЩ през 2016 г..

Сенатор Марк Уорнър заяви, че би искал да има повече представители на американската администрация, когато президентът Тръмп се срещне с Путин. Той предупреди, че руският президент ще се възползва от американския си колега.

Майкъл Гордън, кореспондент на Wall Street Journal коментира, че е малко вероятно обвинението срещу руските офицери да хвърли сянка върху разговорите между лидерите на двете суперсили. Очакванията на Гордън са за продуктивни консултации в Хелзинки.

И все пак от двете страни на политическия спектър в САЩ - и демократите, и републиканците изразиха опасения, че Тръмп може да е прекалено мек и сговорчив с Путин.

Преди Тръмп да замине за Европа, посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман заяви: "Мисля, че самият факт, че ще имаме среща на върха на това ниво, в този исторически момент е само по себе си постижение”.

Междувременно ще се състои и среща между държавния секретар на САЩ Майк Помпейо и руския външен министър Сергей Лавров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Американският президент Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп пристигат на летището в Хелзинки преди срещата с руския лидер Владимир Путин.

Искрен Иванов: Тръмп трябва да вземе ясен курс спрямо Русия

На финала на европейската си обиколка американският президент Доналд Тръмп ще се срещне с руския президент Владимир Путин.  След Лондон и Брюксел, Тръмп пристигна във финландската столица Хелзинки за разговорите си с руския лидер...

публикувано на 16.07.18 в 07:55

Доналд Тръмп и съпругата му на работна закуска с финландския държавен глава преди срещата с Путин

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания пристигнаха в резиденцията на финландския държавен глава Саули Нинистьо в Хелзинки за работна закуска, преди планираната за по-късно днес среща с руския президент Владимир Путин. Освен..

обновено на 16.07.18 в 11:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун До..

публикувано на 14.07.24 в 14:04
Роберт Фицо

Словашкият премиер: Нападението срещу Тръмп е копие на атаката срещу мен

Словашкият премиер Роберт Фицо, който през май беше прострелян, докато поздравяваше свои симпатизанти, определи атентата  срещу Доналд Тръмп "като копие" на нападението срещу самия него. Политическите опоненти на кандидата за президент на САЩ Доналд..

публикувано на 14.07.24 в 13:58

Политолози: Нова формация на Пеевски няма бъдеще

Партии, създадени не само от отцепници, но и от финансови центрове – Ковачки, Божков и т.н., те не съществуват дълго и не могат да бъдат фактор в българския политически живот. В това е категоричен политологът Мехмед Мехмед, според когото..

публикувано на 14.07.24 в 13:49
Мерки за сигурност преди митинга на Тръмп в Бътлър, щата Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Реакции в Пекин и Москва на стрелбата по Тръмп

Китайският президент Си Цзинпин изразява съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, цитирано от ДПА. Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва..

публикувано на 14.07.24 в 13:44

И днес военни участват в потушаване на пожари в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за "Хоризонт" директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се..

публикувано на 14.07.24 в 13:13
Борис Бонев

Борис Бонев: Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения предстои

Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения в Столична община предстои , заяви пред БНР председателят на групата общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет Борис Бонев. "За нас София е кауза. За мен и колегите ми от..

публикувано на 14.07.24 в 13:06

Четирима американски президенти са убити в рамките на мандата си (справка)

В историята на Съединените щати има редица случаи на убийства и опити за убийства, показва справка на АФП, изготвена по повод опита за убийство на бившия американски президент Доналд Тръмп и кандидат за втори мандат в Белия дом. Доналд..

публикувано на 14.07.24 в 12:56