Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дребните преживни животни в Шарково са умъртвени по хуманен начин

Баба Дора ще получи обезщетение и за нерегистрираните си кози

Румен Порожанов
Снимка: БГНЕС

Всички дребни преживни животни в боляровското село Шарково бяха умъртвени по хуманен начин, за да се предотврати разпространението на чума, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов.

Към момента трите стада - две с по 15 овце и едно с около 140 кози, от които само половината регистрирани, са умъртвени по хуманен начин, съобщи Порожанов. Министърът очаква жандармерията да се оттегли до ден-два оттам, когато приключат всички мерки по дезинфекцията и почистването:

"Село Шарково, което близо седмица стоеше под, едва ли не, изолация от гледна точка на дезинфекция, която трябваше да бъде извършвана, нерегламентирано посещение от най различни лица в селото, надявам се, че приключи. Единствената съпротива, за мен, беше по-скоро подбудена и инициирана от хората, които стояха около двора, беше стадото с козите".

И в трите населени места - Шарково, Странджа и Крайново са открити 22 положителни проби и затова се подхожда по този начин", заяви той.

"Втора проба от стадото от овце в Болярово все още не е взета", заяви министър Порожанов:

"За мене е необяснимо поведението на тези стопани. Подобно поведение е включително и незаконосъобразно, предвид на риска на района. Проби продължават и ще се взимат непрекъснато през 20 дни. В момента се взимат в така наречената 10-километрова зона от заразяванията. По препоръка на комисията, тя ще се разшири на 20 километра, за да се наблюдава процесът от гледна точка на евентуално разпространение на вируса".

До петък са платени обезщетенията на стопаните от Странджа и Крайново. Утре ще се плати на тези от село Шарково като баба Дора ще получи обезщетение и за нерегистрираните кози, допълни министърът. Стопаните ще получат не по-малко от 190 лв. на овца или коза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жандармерия ограничи достъпа до село Шарково, където трябва да продължи умъртвяването на животни

Жандармерия ограничи днес достъпа до ямболското село Шарково, където трябва да продължи умъртвяването на животни заради заразата от чума. Протестиращи срещу умъртвяването се изтеглиха в съседното село. Десетината младежи тази сутрин бяха помолени да..

обновено на 22.07.18 в 15:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще..

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица,..

публикувано на 27.04.24 в 02:05