Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП се разграничи от Бенчо Бенчев и настоя той незабавно да напусне Общинския съвет на Бургас

| обновено на 05.08.18 в 18:42
Бенчо Бенчев
Снимка: Радио Бургас

Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП се разграничи от задържания заедно с Митьо Очите бургаски общински съветник Бенчо Бенчев и настоя той да напусне Общинския съвет на Бургас незабавно. В съобщение до медиите БСП подчертава, че Бенчев не е член на партията и е бил в листата за общински съветници на левицата през 2015 г. като гражданска квота.

В коментар по повод задържането, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в профила си във Фейсбук: "Много категорично ще заявя: няма наши, няма ваши. На този модел трябва да се сложи край". По думите й, този случай представлява  икономическо-политическа криминална спойка на интереси и пари  и е ярък пример за модела на прехода. 

"Бенчо Бенчев да подаде оставка" е позицията и на Изпълнителното бюро на БСП в Бургас, която бе взета на извънредно заседание. Отделно ще бъде поискано да напусне и групата  на партията  в Общинския съвет, където е заместник-председател. "Това е негово решение", призна общинският лидер Живко Господинов, тъй като Бенчев не е член на партията. Позицията е на база информацията, която са получили от медиите и от говорителя на главния прокурор. Ако Бенчев не напусне общинският съвет и остане като независим, групата на БСП там ще се разпадне, призна Господинов:

"Групата се разпада и той остава като независим общински съветник. Считаме, че това е по добрият вариант към момента и колегите са съгласни с мен".

Бенчев е заместник-председател на общинския съвет в морския град. Той беше открит в турски хотел, заедно с обявения за издирване от Интерпол Димитър Желязков - Очите. В момента на ареста на Желязков, той е бил в стая, наета от името на Бенчо Бенчев. 

Междувременно, МВР разпространи видео от обиск на къщата на Бенчев в Бургас. На него се вижда, че са намерени огнестрелни оръжия и муниции. Няма официална информация, дали Бенчев е откаран в София. По непотвърдена такава, в Бургас все още е задържан бившият депутат от ДПС Несрин Узун, който също беше сред арестуваните в Истанбул.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Турция върна на България задържаните българи, Митьо Очите остава в ареста в Истанбул

Турските власти са върнали в България седемте души, които са заловени в хотелската стая на издирвания с червена бюлетина Димитър Желязков-Очите. Самият Желязков остава в ареста в Истанбул, като предстоят процедури за екстрадицията му у нас...

обновено на 05.08.18 в 19:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подкрепата за украинските войници създава проблеми на британската армия

Подкрепата за украинските войници "ограничава" способността на британската армия да обучава собствените си войски, заявиха от Националната сметна палата. Освен това Великобритания е дарила оръжия и оборудване на Украйна, чиято замяна би струвала 2,71..

публикувано на 11.09.24 в 11:42

Кипър е в готовност за ваксинационната кампания срещу грип

Кипър е в готовност да започне ваксинационната кампания срещу грип, съобщиха от здравното министерство. За първа година сезонният вирус се е появил в страната още през септември, вместо, както обикновено, в края на октомври. 145 000..

публикувано на 11.09.24 в 11:37

Циклон наводни улици и метрото в Атина

Циклонът Атена наводни улици и метрото в Атина. Засегната е и северната част на Гърция. От днес започва подобряване на времето. Проливни дъждове във всички райони на Атика доведоха до наводняване на улици. Наводни се и метростанция в..

публикувано на 11.09.24 в 11:29

На Дунав Ултра Виктор и Елица нощували в Две могили на въглавниците на Филип Тотю

Виктор Асенов, който е незрящ, ще бяга 66 км на 22 септември на Пирин Ултра, чийто маршрут е с денивелация над 4000 м.  "Това ми е втори опит, първия беше успешен, но сега искам по-бързо да бягам и да подобрим времето, за да разбера, мога ли..

публикувано на 11.09.24 в 11:19

Окончателно: Депутатите приеха промените в Закона за адвокатурата

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за адвокатурата. С тях се премахва задължителния минимален размер на адвокатското възнаграждение, след като съдът на Европейския съюз прие това за ограничение на конкуренцията. С наредба на..

публикувано на 11.09.24 в 11:12

Около 130 домакинства от Рибарица са получили обезщетения след градушката през юни

Около 130 домакинства от тетевенското село Рибарица са получили парични обезщетения от Агенция "Социално подпомагане" за нанесените щети по имотите им от проливния дъжд и градушката, които паднаха над селото през юни. Кметът на Рибарица Пенка..

публикувано на 11.09.24 в 11:09

С 9999 подписа – ГЕРБ се регистрираха за изборите в ЦИК

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централата избирателна комисия за участие в предсрочните парламентарни избори на 27-ми октомври, като традиционно внесе 9999 подписа. Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев определи предстоящия вот..

публикувано на 11.09.24 в 11:00