Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Само половината жито става за хляб", пише Монитор. След  дъждовете и не особено добрата реколта, собствениците на хлебна пшеница изчакват по-високи цени. На борсата цената стигна 400 лева за тон.

"80 процента от агросубсидиите отиват в джоба на сто семейства" е водещата тема на Земя. Става дума за 3 милиона евро. Вестникът цитира интервю на БНР с икономиста Тихомир Безлов. 

По данни на НОИ, осигуряват ни на по-малко пари, съобщава Труд. През юни средният осигурителен доход е намалял до 875 лева. Една от причините е включването на сезонните работници в статистиката, а в туризма се изплащат най-ниските заплати.

На първа страница 24 часа информира, че банковите депозити се увеличават въпреки нулевите лихви. Регистрирани са нови 83 влога  над един милион лева всеки. Повече са и банковите сметки, в които има суми от 500 хиляди до един милион лева.

Частни съдебни изпълнители са подгонили фалирали бизнесмени, съобщава Монитор. 27 хотела и 50 заведения за хранене ще бъдат предложени за продажба на търг заради необслужвани кредити. В Русе вече е продадена фабрика за пластмаса на цена 80 хиляди лева.

С обещания за работеща фирма налагат кредити на шивачки, пише Труд. Началничката им отрича да е принуждавала работничките да теглят заеми. За случая от Гоце Делчев е сезиран и омбудсманът.

Дума пише за нарастващо напрежение в държавното предприятие "Български пощи". "Нови пощенци на гладна стачка", служителите настояват за пълна финансова ревизия на последните пет години. 

Здравната каса плаща ненужно скъпо лечение в чужбина, достъпно и у нас, пише Сега. Заради необявени търгове за изделия и лекарства, деца се изпращат в страни от Евросъюза. Това е една от причините за обединяване на структурите, които решават дали да се изпрати някой на лечение зад граница или не, според новия управител на Касата д-р Дечо Дечев.

24 часа представя, в рубриката си "Отличниците на България", 18-годишния Борислав Антов от софийската математическа гимназия. Младежът беше отличен със златен медал на световното първенство по математика в Румъния. Печелил е отличия и от балканска олимпиада.

"Математиката - хит в Европа" е водещото заглавие на Стандарт. Вузове във водещи европейски държави тази година са повишили изискванията си към кандидатите от чужбина, искат сериозни резултати и определен брой изучавани часове по математика. Точната наука е сред новите изисквания.

Стандарт разказва за още едно участие на българи в задгранична надпревара- страната ни предлага рекорден брой напитки в световен конкурс. "Спиритс селекшън" ще се открие в Пловдив на 20 август. Ние ще се включим сред топ десет на държавите с най-много мостри за ракия. 

Директорът на националната опера Пламен Карталов, режисирал световноизвестния мюзикъл "Мама миа!" по музиката на АББА, се хвали в Телеграф: "Цял стадион гледа "Мама миа!". Постановката събрала повече публика от популярните спектакли на Карталов по оперите на Вагнер и Верди. Заради интереса, новият творчески сезон на операта ще бъде открит с един месец по-рано.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британският премиер обеща бързи присъди на участниците в бунтовете

Британският премиер Киър Стармър заяви, че заловените да участват бунтове в Англия и Северна Ирландия може да очакват "светкавични присъди", предаде Би Би Си. След като председателства втора извънредна координационна среща с полицейските шефове за последните дни Стармър каза, че сега очаква "значителни присъди" на участниците в метежите в..

публикувано на 07.08.24 в 08:17

Над 50 въздушни удара по територията на Украйна за денонощие

За извършването на над 50 въздушни удара по територията на Украйна през последното денонощие, съобщи щабът на армията. 25 нападения пък е имало в района на Покровск, в Донецка област. Междувременно е имало украинска атака с дрон в руската Курска област. По информация, разпространена от временно изпълняващия длъжността губернатор на областта..

публикувано на 07.08.24 в 08:10

Започва изплащането на пенсиите за август

Изплащането на пенсиите през август чрез пощенските станции започва от днес и ще приключи до 20 август, съобщиха от Националния осигурителен институт. Днес пенсии ще получат пенсионерите, които получават парите си по банков път. Обезщетенията за безработица ще бъдат изплатени на 15 август, посочват още от НОИ.

публикувано на 07.08.24 в 08:00
Яхия Синуар

Външният министър на Израел призова за "бързо ликвидиране" на новия лидер на "Хамас"

Американският президент Джо Байдън е разговарял с лидерите на Катар и Египет въпроса за намаляване на напрежението в региона, както и за прекратяването на огъня в ивицата Газа. Русия също призова към сдържаност в Близкия изток. Руският външен министър Сергей Лавров е обсъдил напрежението в Близкия изток с йорданския външен министър..

публикувано на 07.08.24 в 07:53

Депутатите разглеждат Меморандума за презгранични операции за охрана на въздушното пространство с Турция

Депутатите ще разглеждат Меморандума за презгранични операции за охрана на въздушното пространство с Турция. Предложението е заложено в програмата на Народното събрание за тази седмица. България и Турция подписаха Меморандума за презграничните операции през февруари по време на редовния кабинет на Николай Денков. Документът определя основните..

публикувано на 07.08.24 в 07:46
Инспектори от РИОСВ-София извършват проверка на място в кв. „Ботунец

Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец"

Откритият вчера крокодил в столичния квартал "Ботунец" е останал там и през нощта, а днес предстои да бъде направена проверка на чипа му и дали отговаря на документите. Това обясниха представителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София, които са на мястото, където е животното, предаде БТА. Преди това представители..

публикувано на 07.08.24 в 07:37

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава потушаването на пожарите в различни райони на страната. В сила остава бедственото положение в общините Харманли и Тополовград, заради пожара в района на село Черепово в Сакар планина. Няма опасност за населени места в района. Голям пожар в с. Черепово, бедствено положение е обявено в общините Харманли и Тополовград Над 160..

публикувано на 07.08.24 в 07:36