Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествена церемония за “Деня на спасението“ пред ВМА

Снимка: БГНЕС

Деня на спасението честваме днес в памет на медиците, полицаите, спасителите, пожарникарите и обикновените граждани, загинали при спасяването на човешки живот. На тържествената церемония в градинката пред Военно-медицинската академия, пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните.

Песента "Ако си дал" на Емил Димитров е своеобразен химн на 15 август, денят, в който България почита паметта на специалистите, изгубили живота си, спасявайки хора. Представители на правителството, институциите и десетки граждани почетоха паметта на спасителите с минута мълчание.

Паметникът пред ВМА беше отрупан с венци и цветя. В словото си главният редактор на списание "Български лекар" доктор Тотко Найденов припомни подвига на младия лекар Стефан Черкезов, спасил преди години 47 пътници от горящ автобус, но сам загинал от раните си и допълни:

"Издирили сме имената на над 130 лекари и медицински сестри, загинали по време на работа. Известни са имената и на други българи, полицаи, обикновени граждани, които са загинали, спасявайки удавници или затрупани в мините хора. Бог да ги прости и вечна да бъде паметта им".

България е единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която има специален ден за почит към хората, спасили човешки животи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Швейцария спечели "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Нимо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът" ("The Code"). Финалът на песенния конкурс се проведе на фона на протести срещу войната в Газа.

публикувано на 12.05.24 в 02:10
Министерство на иновациите и растежа

До 15 май компаниите да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации

До 15 май български компании могат да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации, която е с бюджет 127 милиона лева. Наближава крайният срок, през които български компании могат да кандидатстват по процедурата "Разработване на иновации в предприятията" с бюджет 127 млн. лв. по програма "Конкурентоспособност и иновации в..

публикувано на 11.05.24 в 21:28

Икономически песимизъм властва сред европейците преди евровота

Според проучване, проведено от "Би ви ей Ексайт" (Bva Xsight) за медиен консорциум начело с френско-германската телевизия Арте, 41 на сто от европейците се безпокоят основно за здравето си. На второ място се нареждат войната и покупателната способност наред с екологичните теми. По въпросите за имиграцията и отбраната по-голямата част от..

публикувано на 11.05.24 в 21:26

Нов конкурс за управител на болницата в Дупница

Обявен е нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница по решение на съветниците, след като проведеният на 4 април избор се провали и никой от двамата кандидати не получи минималната оценка и бал. Новият конкурс е обявен за 12 юни.  5 години общинската болница беше управлявана от прокуриста Мария Иванова, която в деня след местните..

публикувано на 11.05.24 в 21:09

Ден на работодателя в гр. Рила

Ден на работодателя беше организиран в гр. Рила- инициативата е на Бюрото по труда в Дупница, след като от години безработицата в малката община е около и над 10 %. На борсата се явиха и безработни от съседната община Кочериново.  В общината и в района на Рилсикя манастир са отворени и работят, особено през летния сезон, над 10 заведения,..

публикувано на 11.05.24 в 20:59

Черни лешояди вече отглеждат потомството си на територията на Природен парк "Врачански Балкан"

Три двойки черни лешояди вече имат потомство и отглеждат малките си на територията на Природен парк "Врачански Балкан". В района от години се работи активно за възстановяването на този защитен вид птици.  След изчезването на черния лешояд от територията на природен парк "Врачански Балкан" , възстановяването на вида започна преди повече от 20..

публикувано на 11.05.24 в 20:39

Празник на яйцето в Павликени

Яйцето като символ на живота празнуват днес в Павликени. В 11-ото издание на празника акцент са традициите и обичаите на населените места и екологията. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова. Хиляди гости се събраха на традиционният вече празник на яйцето в Павликени. "Празникът на яйцето не е просто един концерт в парка. Това е..

публикувано на 11.05.24 в 20:36