Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многопрофилната болница в Добрич остава без скенер

ПЕТ-скенер
Снимка: http://www.alzimaging.com

Многопрофилната болница в Добрич остава без скенер. Повредата на скъпата апаратура поставя 2/3 от отделенията пред сериозно изпитание, съобщават от здравното заведение. За проблема са информирани всички ангажирани институции. 

Повредата в скенера затруднява изключително много работата на голяма част от отделенията в болницата, заяви директорът и д-р Светозар Байчев:

"Компютърната томография се прави близо 2/3 от отделенията, диагностицират се тумори, спешни състояние и едно от изискванията, за да се сключи договор със Здравната каса".

Пациентите, които се нуждаят от това изследване, се транспортират до общинската болница в Балчик. За ремонта на скенера са необходими между 250 хил. и 300 хил. лева. Проблемът, по думите на д-р Байчев е, че необходимата резервна част не е налична:

"По-скоро въпрос на бързо договаряне и производство, но всичко е за сметка на лечебното заведение".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Досъдебно производство за пожара край Монтана, който заплашваше да навлезе в гробищния парк

Пожар изпепели 10 декара сухи треви край квартал "Кошарник"  в Монтана днес. По случая е заведено досъдебно производство Пожар край Монтана, горяха сухи треви Огънят е изпепели към 10 декара сухи треви и храсти между квартал "Кошарник" и гробищния парк. Сигналът е подаден преди 12:00 часа. На място първоначално е изпратен един пожарен..

публикувано на 31.07.24 в 18:44

Палестинците от Газа се опасяват, че след убийството на Хания кръвопролитията няма да имат край

Радикалната палестинска групировка "Хамас" заплаши с отмъщение след убийството в Техеран на лидера ѝ Исмаил Хания, за което обвини Израел. Малко по-рано Израел обяви, че при атака в Бейрут е убит най-висшият военен командир на проиранската групировка "Хизбула".  Редица държави осъдиха покушенията.  Двете убийства имат потенциала да..

публикувано на 31.07.24 в 18:42

Инициативен комитет във Варна иска от държавата да се възстанови Международния балетен конкурс

Във Варна се е зародила идеята за възраждането на балетния конкурс, създаден 1964 г, който е международен и е бил прекратен по финансови причини. Инициативен комитет, в който има и прима балерина, са изпратили писмо до МС и всички инстанции за възстановяването на Международния балетен конкурс. Петицията е подписана и от емблематичните..

публикувано на 31.07.24 в 18:35

Частично е ограничен пожарът на гръцка територия в планината Славянка

Само частично е ограничен пожарът на гръцка територия в планината Славянка. На Пелопонес и Евбея отново се запалиха нови пожари. Огнеборците в Гърция и днес не успяха да потушат напълно пожара по билото на планина Славянка, който гори и на българска територия.  Тази нощ огънят се разрасна от силния вятър и заплаши да навлезе в близкото село..

публикувано на 31.07.24 в 18:13
Директорът на ГДПБЗН Александър Джартов (вляво) е в кризисния щаб в село Микрево, сформиран във връзка големия пожар в община Струмяни - 31 юли 2024 г.

Пожарът в Малешевската планина не е овладян, чакаме 2 шведски самолета да се включат в гасенето

Пожарът в Малешевската планина над село Микрево не е овладян и няма повод за спокойствие.  В гасенето на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница от днес се включи хеликоптер "Кугър", а от петък и в двата пожара се включват два шведски самолета - каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН)..

публикувано на 31.07.24 в 18:09

Директори на детски градини: Дори и изкуственият интелект няма да замести учителите в преподаването на малки деца

Прилагането на технологии и дори изкуствен интелект в образованието може да подържа интереса на децата към ученето. Етично и под ръководството на човек, но и с указанията, които Министерството на образованието най-после даде за използването на компютърните системи.  Евелина Кръстева казва, че от детската градина, през училището до целия..

публикувано на 31.07.24 в 17:57

Отново смениха областния управител на Разград

Владимир Димитров поема поста областен управител на Разградска област, реши правителството. Той е заемал същата длъжност от 28 юли миналата година до 3 юли тази година, а след това е назначен за заместник областен управител. Досегашният областен на Разград Севджан Садъков е освободен от поста, който получи в началото на този месец...

публикувано на 31.07.24 в 17:33