Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов е в НС за извънредното заседание заради "Олимпик" и проблемите с Търговския регистър

| обновено на 21.08.18 в 13:29
Днес се провежда извънредно пленарно заседание на Народното събрание.
Снимка: БГНЕС

В Народното събрание започна извънредното заседание, на което се обсъжда казуса с фалиралото кипърско застрахователно дружество "Олимпик" и срива на Търговския регистър. В пленарната зала присъства премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на финансите и на правосъдието Владислав Горанов и Цецка Цачева, и цялото ръководство на Комисията за финансов надзор. 

Заседанието е свикано по искане на БСП, като в дневния ред на депутатите фигурират две точки, записани във внесеното от левицата искане.

Първата е проект на решение за предприемане на действия във връзка с отнемането на лиценза за извършване на застрахователна дейност на кипърската застрахователна компания "Олимпик". С него министърът на финансите се задължава да предприеме действия по търсене на възможности за възстановяване на платените суми и гарантиране на правата на засегнатите граждани. Настоява се и Комисията за финансов надзор (КФН) до 7 септември да представи пред Народното събрание цялостен доклад за надзора върху дейността на кипърското дружество у нас, както и информация за актуалното състояние на Гаранционния фонд.

В дневния ред е и изслушване на министър-председателя Бойко Борисов във връзка със сигурността на електронните бази данни, съхранявани от Агенцията по вписванията и Министерството на правосъдието и отговорността за възникналата криза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Румен Петков: Извънредното заседание днес няма да доведе до никакъв резултат

Днешното извънредно заседание на парламента ще бъде безрезултатно,тъй като не е направен анализ и оценка на икономическите негативи от спирането на работата на Агенцията по вписванията и на фалита на застрахователната компания "Олимпик". Това коментира..

публикувано на 21.08.18 в 13:15
Заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн подаде оставка.

Ралица Агайн: Оставката ми е емоционален акт, не е продиктувана от нарушение на правилата

Заместник- председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агаин съобщи, че подава оставка заради случая "Олимпик" и уточни, че това е емоционален акт, а не решение, продиктувано от нарушение на правилата.  "Това е моят емоционален и..

обновено на 21.08.18 в 18:31
Станислав Владимиров

Станислав Владимиров, БСП: Остава усещането, че сме държава на бушоните

Парламентът ще заседава извънредно по искане на БСП заради фалита на застрахователната компания "Олимпик" и срива в Търговския регистър.  В предаването "Преди всички" Станислав Владимиров от левицата коментира бързото свикване на заседание на..

публикувано на 21.08.18 в 09:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама души са пострадали при пожар в софийското село Бусманци

Двама души са пострадали при пожар тази вечер в бивше военно поделение в софийското село Бусманци. Единият от ранените е в тежко състояние и е в реанимацията на "Пирогов". Оттам съобщават, че човекът е с 60-70 процента изгаряния. Другият пострадал няма..

публикувано на 05.09.24 в 21:04

Задържане под стража за дупничанин заради домашно насилие

Районен съд – Дупница наложи постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража” за 40-годишен дупничанин, набил жената, с която живеел и двате им малолетни деца, момичета. Определението може да се обжалва пред Окръжния съд. Случаят е от..

публикувано на 05.09.24 в 20:55
Петер Стано

ЕС е готов да наложи нови санкции срещу Иран

ЕС ще наложи нови санкции срещу Иран, ако се окаже, че отново оказва военна помощ за руската агресия срещу Украйна, заяви говорителят на върховния представител за външната политика Петер Стано. Повод бе съобщение на агенция "Блумбърг", че Техеран ще..

публикувано на 05.09.24 в 20:37

Обмислят се електронни бележки за липса на контакт със заразно болни

И тази година родители на ученици ще се редят на опашки пред кабинетите на личните лекари, за да извадят изискваните преди началото на учебната година здравно-профилактични карти. Въпреки готвената дигитализация на този документ решение ще има..

публикувано на 05.09.24 в 20:06
Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан

Главният прокурор на МНС обясни подхода на съда в конфликта в Близкия изток

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан каза пред Би Би Си, че “справедливостта трябва да бъде въздадена”, след като поиска заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и неговия министър на отбраната Йоав Галант.: Карим..

публикувано на 05.09.24 в 19:53

Дъждовни бури, порои и силни ветрове връхлетяха северната част на Италия

Кодът е оранжев в редица области като Лигурия и Ломбардия, а  във  Венето е червен. В Пиемонт се издирва един човек. В селище недалеч от Торино придошъл поток отнесъл мъж работил с трактор, човекът се издирва, а в долината Вал Кизоне са паднали 200..

публикувано на 05.09.24 в 19:32

130 минути закъснение на влака Бургас - София заради горящ локомотив

Два противопожарни автомобила с шестима огнеборци са били изпратени до железопътната гара в Бургас около 14:15 ч. днес след получен сигнал за горящ локомотив. Това съобщиха за БТА от Областната дирекция на МВР в крайморския град. Пристигналите..

публикувано на 05.09.24 в 19:14