И строителните предприемачи с критики към жилищната стратегия

Снимка: БГНЕС

И строителните предприемачи се присъединяват към критиките за жилищната стратегия. Днес те ще имат възможност да изкажат позицията си. 

В аванс в предаването „Преди всички“ председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов посочи основната им критика:

"Жилищната политика трябва да е един от приоритетите на държавата. България е единствената страна, в това число включвам и Африка, където няма жилищна политика. /…/ В този документ няма ясна стратегия и план за развитие. Дори проблемът не е диференциран. Според нас той трябва да се раздели на две – на съществуващия жилищен фонд, който трябва да бъде обновен, и на възможността за развитие на ново жилищно строителство".

Шопов поздрави министерството и обществото, че изобщо е започнало да се говори по тази тема. Той изрази надежда, че след обществен дебат ще се стигне до нещо по-завършено и по-цялостно:

„В момента документът не може да се нарече стратегия или политика, защото той загатва за проблемите, но не дава решения. В него няма яснота за срокове, регламентирани отговорности на съответните институции, програма за развитието“.

„В една пазарна икономика не може държавата, общината или обществото да раздава апартаменти под пазарна цена по списък – това е хубава идея, но утопична“, изказа мнение Георги Шопов. 

Строителните предприемачи предлагат в тази пазарна икономика обществото да създаде такива условия, че жилищното строителство да е много по-лесно и по този начин предлагането на този продукт ще се увеличи, а цените ще станат по-достъпни. По думите му, в момента ваденето на разрешителни е изключително трудно, което превръща жилищното строителство в нещо „бутиково“, а цените се качват от това. 

Шопов подчерта също, че 90% от празните жилища са в по-малки градове, които хората напускат. Според него само 5% са необитаемите жилища в столицата и в повечето случаи това е свързано с имотни проблеми между наследници.

Шопов е категоричен, че чрез рестрикции и увеличаване на данъците няма да бъде решен жилищният проблем. В момента контролът е излишно завишен на етап документи, а реалният контрол на строителството е занижен, отбеляза той. Според него пазарът на имоти е прозрачен, а индикации за спекула няма.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33