Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентското вето върху АПК и промени в Закона за пътищата обсъждат депутатите

Ръст на престъпността отчита доклад за дейността на прокуратурата, подкрепен от мнозинството в НС

| обновено на 12.09.18 в 12:12
Снимка: БГНЕС

С близо 3 на сто са се увеличили престъпленията в страната за последната година спрямо 2016-а, като общият брой на регистрираните престъпления е близо 107 хиляди. Това сочи годишният доклад за дейността на прокуратурата, който беше подкрепен от мнозинството в Народното събрание.

Документът отчита, че високите нива на престъпност са свързани с бедността, обезлюдяването на малките населени места и високата вътрешна миграция към големите градове.

Последният доклад на прокуратурата сочи още, че за миналата година разкриваемостта на престъпленията е близо 44%, което е с близо четири на сто по-малко спрямо 2016-а. Главният прокурор Сотир Цацаров отчете два основни проблема, превърнали се в трудно преодолими фактори за забавяне на досъдебното производство.

"Чакането на експертизи е един от основните фактори, които причинява забавянето на досъдебното производство. Необходимо е предприемане на мерки на обучение на разследващите полицаи".

Главният обвинител призова за изменение в Наказателния кодекс за корупционни престъпления в частния сектор, търсене на имунитет срещу свидетелстване за тежки престъпления, СРС-та да могат да се използват и при разследване на престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и възможността за по-продължителното им прилагане само при организирани престъпни групи. От опозицията в лицето на БСП гласуваха "въздържали се" по доклада на прокуратурата. Филип Попов хвърли вината за данните в доклада върху управляващите.

"И се запазва криминогенната обстановка в България - безработица, бедност, битова престъпност. Не искате да промените този модел на управление, но за България той е пагубен".

Двата доклада за дейността на съдилищата бяха отложени за обсъждане заради неявяване на председателя на ВКС Лозан Панов, въпреки че беше извикан да се яви в пленарната зала.

Президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс и окончателното въвеждане на тол системата от догодина обсъждат депутатите. Ветото на държавния глава и промените в Закона за пътищата, с които се въвежда тол системата и задължението за автобусите да се оборудват с видеорегистратори и колани, са първа и втора точка за четвъртък.

Народното събрание ще гласува утре министерските оставки на Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков и новите номинации за министри на МВР - Младен Маринов, на транспорта - Александър Манолев и на регионалното развитие - Петя Аврамова. И трите кандидатури са от квотата на ГЕРБ.

Същевременно Парламентарната социална комисия ще обсъди проект за промени в Закона за семейните помощи за деца. С тях от догодина се въвежда нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители, които нямат право на наследствена пенсия. Размерът на помощта, от която ще могат да се възползват 5600 деца, ще се определя ежегодно в Закона за държавния бюджет. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резерватът "Боженци" отбелязва 60-годишнината от създаването си

Архитектурно-историческият резерват "Боженци" край Габрово  отбелязва 60-ата годишнина от създаването си. Празничната програма ще започне в 12 часа. На мегдана в Боженци с празничен концерт гостите ще зарадват двата емблематични за Габрово фолклорни ансамбъла – „Габровче“ и „Сивек“. Вечерта актьорите от дДраматичния театър, сред..

публикувано на 06.09.24 в 09:10
проф. Андрей Пантев

Проф. Андрей Пантев: Съединението ни връща ключа от собствения ни дом

Съединението е било обявено по начин най-благороден. Това събитие се осъществява кротко, макар че е велико . Това каза в интервю за БНР историкът проф. Андрей Пантев. По думите му, нашите предци са осъществили " тиха, благородна и народоспасяваща акция , която завинаги е останала в нас". "Предприемаме едно начинание дръзко . Ние се..

публикувано на 06.09.24 в 08:59

В Кипър новата учебна година започва с промени в образованието

В Кипър новата учебна година започва с промени в образованието, подобрени учебни програми и проекти за училищна инфраструктура за над 140 милиона евро.  Днес в класните стаи се връщат учениците от средните училища, а в понеделник ще бие първият звънец за децата от началните и предучилищните звена. Една от най-значимите промени е..

публикувано на 06.09.24 в 08:50
Илияна Йотова

Илияна Йотова на двудневна визита в Барселона за Деня на Съединението

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде днес и утре на официално посещение в Барселона. Заедно с българската общност тя ще отбележи Деня на Съединението.  Йотова ще открие събития, посветени на 200-годишнината на "Буквар с различни поучения" на д-р Петър Берон. Предстоят  кръгла маса и изложба "Непознатият "Рибен буквар". Домакин е..

публикувано на 06.09.24 в 08:45
Хънтър Байдън напуска федералния съд  в Уилмингтън, Делауеър, 11 юни 2024 г.

Синът на Байдън се призна за виновен за 9 престъпления

Хънтър Байдън - синът на американския президент Джо Байдън - се призна за виновен по обвиненията за общо девет престъпления, предаде Франс прес.  Байдън-младши може да получи до 17 години затвор и да плати глоба над 1 милион долара. 54-годишният мъж призна вината си в деня, в който трябваше да започне избирането на съдебните заседатели за процеса...

публикувано на 06.09.24 в 08:24
Доналд Тръмп

Тръмп обяви - Мъск се съгласил да оглави бъдещата му комисия за правителствена ефективност

Кандидатът на републиканската партия за президент на САЩ  Доналд Тръмп заяви, че технологичният предприемач Илон Мъск се е съгласил да ръководи комисия в негово евентуално бъдещо правителство. Ще създам правителствена комисия за ефективност, натоварена да извърши пълен финансов одит, и такъв на федералното правителство, и да изготви драстични..

публикувано на 06.09.24 в 08:20
Павел Дуров

Основателят на Telegram определи ареста си като "грешен подход"

Основателят на социалната платформа Telegram Павел Дуров публикува първия си коментар, след като беше задържан от френските власти. Дуров споделя, че е бил разпитван в продължение на четири дни, че има представител на компанията в Европейския съюз, към когото френските власти са можели да се обърнат, както и че лично е помогнал за създаването..

публикувано на 06.09.24 в 08:08