Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон критикуван заради реплика към безработен градинар

Френският президент Еманюел Макрон пред Конгреса в САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон предизвика серия от коментари в социалните мрежи, след като вчера посъветва млад безработен градинар да се преориентира към ресторантьорския сектор, където има недостиг на работна ръка, предаде Франс прес.
    
Това не е първият случай, при който Макрон отговаря на безработни избиратели със съвет, че в някои сектори има недостиг на работна ръка, докато безработицата във Франция достига 9 на сто.
    
Редица потребители на социалните мрежи го обвиняват, че не разбира реалностите на безработицата, която е особено висока сред младежите. Президентът и преди е бил обвиняван, че се държи високомерно, припомня Франс прес. 

Същевременно стотици парижани получиха възможност да посетят подземията на Елисейския дворец, където се помещава администрацията на Макрон. 


В подземията са избата, кухнята и цветарницата на двореца, а повод за отворения ден са Европейските дни на наследствотоЗа посещение на Елисейския дворец се регистрираха 340 души на сайта му. 
   
Президентската винарска изба съхранява 14 000 бутилки, които са толкова ценни, че само неколцина души имат право да влизат в помещението. Цветните букети се излагат само за по няколко часа, за да изглеждат съвсем свежи. Майстор-готвачите в президентската кухня готвят в 150-годишни медни тигани. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Макарони, но не от специалните, които ще носят бранда на Елисейския дворец.

Макрон започва да продава макарони

Еманюел Макрон успешно продаде на избирателите обещанието за нов тип президентство във Франция, но те едва ли са си представяли, че ще им продава и сувенири, предаде АФП. От часовници и цветни книжки, до луксозни червени, бели и сини макарони –..

публикувано на 14.09.18 в 15:57
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон загубил 12 пункта от рейтинга си през лятото

Рейтингът на френския президент Еманюел Макрон е спаднал с 12 процентни пункта през лятото, сочи допитване на института „Одокса“, предаде БТА. Сега вече 71 процента от французите имат отрицателно мнение за държавния глава, който бие личния си..

публикувано на 11.09.18 в 10:51
Еманюел Макрон, президент Франция

Макрон обмисля сформиране на коалиция, възпираща антиимигрантските националисти

Сформиране на коалиция от прогресивни сили за следващите избори за Европейски парламент през май догодина, която да възпре антиимигрантските националисти, обмисля президентът на Франция Еманюел Макрон. Според него сега европейците се намират във..

публикувано на 06.09.18 в 07:54
Еманюел Макрон

Макрон: От интерес за ЕС е да има стратегически партньорства с Турция и Русия

От интерес за Европейския съюз е да има стратегически партньорства с Турция и Русия. Това заяви френският президент Еманюел Макрон. Според него Съюзът трябва да "модернизира" отношенията с Русия, установени след Студената война, включително в..

публикувано на 30.08.18 в 12:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание"...

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР,..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на..

публикувано на 26.04.24 в 07:59
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от..

публикувано на 26.04.24 в 07:44
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна. Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител,..

публикувано на 26.04.24 в 07:42

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици..

публикувано на 26.04.24 в 07:36