Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора ученик и баща му нападнаха учителка, случаят се проверява от полицията

Възпитателката Весела Тодорова от училище "Отец Паисий" село Калояновец
Снимка: Радио Стара Загора

Инцидент в основното училище в село Калояновец разследва полицията, тече и проверка на Регионалното управление на образованието в Стара Загора. Възпитателката Весела Тодорова от училището твърди, че вчера около обед е блъскана и удряна от второкласник и неговия баща в класната стая пред свидетели. Директорът на учебното заведение и бащата отричат. 

Според потърпевшата Весела Тодорова инцидентът е станал вчера около обед. Тя е възпитател на сборна група от първи и втори клас и има над 20 години трудов стажа в образованието. Отива да вземе второкласниците от тяхната учителка и колежката и разказва, че малкият Андрей е изключително нервен, защото предния ден тя не го е пуснала да пие вода. По нейните думи е възможно да не е чула детето и наистина в общия хор от гласове, то да е настоявало за това. Прибирайки се в класната стая, при нея и децата нахлуват бащата и майката на ученика и започват словесни атаки, блъскане, при което тя получава удари от родителите и от второкласника:

"Бащата ме удари, започна да ме заплашва, че щял да ме убие, да ме обеси и да ме изгори. След това и ученикът ме удари".

Свидели на случката стават учениците и хора от персонала на училището. Весела Тодорова разказва, че сигнал е подаден на тел. 112  и в училището пристига полицай, който е снел показания. Бащата на ученика е подал оплакване до директора на училището, в което Тодорова твърди, че я обвиняват в размахването на нож пред учениците. Жалбата ѝ е била прочетена от директора на учебното заведение Христо Белчев, но той е отказал да ѝ покаже текста. Документът не беше показан и пред журналистите:

"Аз не го допуснах да влиза вътре. После ми се извинява за неговата агресия".

Версията на директора Христо Белчев е съвсем различна. Той е срещнал на коридора плачещия второкласник Андрей, които не е успял да му обясни нищо, но в двора, пред вратата на училището, е имало словесен сблъсък между бащата на детето и възпитателката. Белчев категорично отрече в сградата да са влизали външни лица и не е бил свидетел на побой над неговата подчинена, нито е видял тя да удря детето. Нож не е открит у възпитателката.

Бащата на детето Антон Минков съобщи, че не е удрял Весела Тодорова, но не крие, че е бил афектиран и се е стигнало до размяна на реплики:

"Не съм ударил никого. Просто ѝ казах, че няма право да бие детето ми, имахме малък спор с нея, но ще си го разрешим". 

На място рано сутринта днес в училището беше началникът на РУО Татяна Димитрова, която заяви, че нейното ведомство също извършва проверка. В училището в момента тече нормален учебен процес, ще бъдат проведени родителски срещи, за да се успокоят и родителите, и за да бъдат запознати със случая. Ако следствените органи докажат нередности в училището, ще има предписания за тяхното отстраняване, заяви още Димитрова. Днес предстои тя да се срещне и с възпитателката Весела Тодорова, която във вчерашния ден е била освободена от работа по нейно желание. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов

Бойко Борисов поиска спешни промени в избирателната система

За джентълменско споразумение за следизборно сътрудничество настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със симпатизанти на партията в София.  "Ако искаме да повишим избирателната активност, партиите трябва ясно да кажат с кого биха могли да работят", категоричен беше той: "Уважавам партия "Възраждане", но нашите евроатлантически партньори няма да..

публикувано на 10.09.24 в 19:16
Камала Харис и Доналд Тръмп

Доналд Тръмп и Камала Харис пред първия си телевизионен дебат преди изборите през ноември

Доналд Тръмп и вицепрезидентът Камала Харис ще се изправят един срещу друг в първия си, и засега единствен планиран телевизионен дебат, преди предстоящите президентски избори през ноември. Очаква се той да започне в 3 часа през нощта българско време.   Дебатът, който ще се проведе по телевизия "ABC Нюз", е считан за изключително важен, както от щабовете..

публикувано на 10.09.24 в 19:04
Севинч Солакова

Спорове в ЦИК около регистрацията на БСП

Разгорещени спорове прекъснаха заседанието на ЦИК. Причината е подаденото от представляващия БСП Атанас Зафиров заявление, с което той иска да бъде оттеглено подаденото вчера заявление от пълномощници на Корнелия Нинова за самостоятелно явяване на партията на изборите. Стана ясно, че Зафиров е поискал от ЦИК да му бъдат върнати всички документи към това..

публикувано на 10.09.24 в 19:03

Функционира ли на практика сухопътният Шенген, след като Германия обяви планове за по-строг контрол по сухопътните си граници?

В момента Шенген на практика не действа. Това обясни Весела Владкова - редактор, автор и водещ на "Събота 150"- седмично обзорно предаване по програма "Хоризонт" на БНР.   "Говорим за сухопътните граници" , поясни тя. В Германия се обсъжда реформа на миграционната политика Заподозреният за нападението в Солинген е трябвало да бъде..

публикувано на 10.09.24 в 18:47
Снимката е илюстративна

Украйна осъществи най-голямата досега атака с дронове срещу руската столица

Украйна осъществи най-голямата си досега атака с дронове срещу руската столица през изминалата нощ. Съобщава се за една загинала жена и един ранен.  Тази нощ украинската противовъздушна отбрана е свалила 38 от изстреляните общо 46 дрона от руските сили по украинска територия. Свалени са били и две руски ракети.  Ранени са най-малко трима души. В Украйна..

публикувано на 10.09.24 в 18:47
Делян Пеевски

ВАС остави без разглеждане жалбите на ДПС-Пеевски

Върховният административен съд остави без разглеждане двете жалби на фракцията около Делян Пеевски срещу отказа Централната избирателна комисия да заличи политическа партия "Движение за права и свободи“, допусната до участие в частичните местни избори на 20 октомври. Върховните магистрати приемат, че съдът не е редовно сезиран с оспорване на..

публикувано на 10.09.24 в 18:28
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия ще продължи да укрепва военноморския си флот

Русия ще продължи да укрепва военноморския си флот, включително неговата стратегическа ядрена част.  Това заяви руският президент Владимир Путин, който даде старт на мащабното морско учение "Океан 2024", в което участва и Китай, съобщава Ройтерс.  Путин обвини Съединените щати, че провокират надпревара във въоръжаването и подчерта, че планират..

публикувано на 10.09.24 в 18:19