Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Ураганът изкорени десетки дървета, пише Телеграф. Секат една гора дървета убийци. Вятърът събори фасада на мол в Благоевград. Стандарт също отделя централно място на пораженията от силния вятър . Той прекърши дървета и отнесе ламарини в цялата страна, 8 хиляди семейства бяха без ток.

Гроздето в Македония е по 50-60 стотинки на килограм, съобщава Монитор. Нашето грозде е по-скъпо заради по-слабата реколта на сортовете за вино и ракия, казват търговците.

Има вариант за по-евтини тол такси за автобусите, според Труд. Може да има намаление на цената и за превозваните бързо развалящи се продукти и опасни товари. Управляващите обмислят варианти, за да не поскъпнат междуградските превози, допълва вестникът.

"Пазете се, ако ви карат да звъните на телефон 9112 - измама е", предупреждава 24 часа. Мошениците се издават и ако ви питат "Това домашен телефон ли е". Те са звънили в редакцията на вестника и са поискали 70 хиляди лева уж за да заловят телефонни измамници, пише изданието.

Бившият служебен министър на икономиката доц. Красимир Ангарски казва, в интервю за Стандарт. "Можехме отдавна да сме приели еврото". Той е уверен, че банковият съюз ще ни донесе сигурност, въпреки че има кръгове у нас, които са срещу това.

Сега предлага анализ на Калоян Стойков от Института за пазарна икономика за бъдещето на "Топлофикация - София". Предвид неспособността на столичната община да овладее ситуацията в "Топлофикация", най-доброто решение е дружеството да бъде дадено на концесия или приватизирано. Крайно време е да се вземе решение, което поне има шанс за успех, пише авторът.

Евросубсидиите удвоиха кошерите у нас, информира Монитор.  Бизнесът се окрупнява и все повече пчелни семейства се отглеждат, казва министърът на земеделието Румен Порожанов в отговор на депутатски въпрос. Намаляват желаещите да бъдат подпомагани, се казва още в отговора на министъра.

Труд  напомня, че до 1 октомври можем да нанесем корекции в данъчните си декларации, ако сме сгрешили при попълването. Ако някой е пропуснал да декларира доход, трябва да попълва нов формуляр. 

"Преходът ни върна в изходната точка - култ и тотална зависимост", казва, в интервю за Сега журналистът Лили Маринкова. "...медиите бяха смазани финансово и след това купени. ...от слуги на народа станаха просто слуги", казва още Лили Маринкова.

Вестник Земя отбелязва 95 години от Септемврийското въстание с публикуван откъс от поемата "Септември" на Гео Милев на първа страница. На същата първа страница вестникът цитира данни от социологическо проучване на АФИС, според което , цитирам, "Властта е на дъното по доверие".

Дума също използва данни от това изследване за водещото си заглавие "БСП настигна ГЕРБ". Разликата между двете партии се стопи до 1,7 процента. Опозиционното издание помества коментар и за идеите за промяна в здравния ни модел, според който това са два нови бутона "смърт" за системата и българския пациент.

Българите пият почти 13 литра алкохол на година, изпреварват руснаците, информира 24 часа. 43 на сто от пиещите у нас предпочитат твърд алкохол, показват данни на Световната здравна организация. Българите се нареждат на едно от челните места в Европа по влечението си към чашката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британският премиер обеща бързи присъди на участниците в бунтовете

Британският премиер Киър Стармър заяви, че заловените да участват бунтове в Англия и Северна Ирландия може да очакват "светкавични присъди", предаде Би Би Си. След като председателства втора извънредна координационна среща с полицейските шефове за последните дни Стармър каза, че сега очаква "значителни присъди" на участниците в метежите в..

публикувано на 07.08.24 в 08:17

Над 50 въздушни удара по територията на Украйна за денонощие

За извършването на над 50 въздушни удара по територията на Украйна през последното денонощие, съобщи щабът на армията. 25 нападения пък е имало в района на Покровск, в Донецка област. Междувременно при украинска атака с дрон в руската Курска област са били убит шофьор и фелдшер в линейка, предаде Ройтерс. 

публикувано на 07.08.24 в 08:10

Започва изплащането на пенсиите за август

Изплащането на пенсиите през август чрез пощенските станции започва от днес и ще приключи до 20 август, съобщиха от Националния осигурителен институт. Днес пенсии ще получат пенсионерите, които получават парите си по банков път. Обезщетенията за безработица ще бъдат изплатени на 15 август, посочват още от НОИ.

публикувано на 07.08.24 в 08:00
Яхия Синуар

Външният министър на Израел призова за "бързо ликвидиране" на новия лидер на "Хамас"

Американският президент Джо Байдън е разговарял с лидерите на Катар и Египет въпроса за намаляване на напрежението в региона, както и за прекратяването на огъня в ивицата Газа. Русия също призова към сдържаност в Близкия изток. Руският външен министър Сергей Лавров е обсъдил напрежението в Близкия изток с йорданския външен министър..

публикувано на 07.08.24 в 07:53

Депутатите разглеждат Меморандума за презгранични операции за охрана на въздушното пространство с Турция

Депутатите ще разглеждат Меморандума за презгранични операции за охрана на въздушното пространство с Турция. Предложението е заложено в програмата на Народното събрание за тази седмица. България и Турция подписаха Меморандума за презграничните операции през февруари по време на редовния кабинет на Николай Денков. Документът определя основните..

публикувано на 07.08.24 в 07:46
Инспектори от РИОСВ-София извършват проверка на място в кв. „Ботунец

Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец"

Откритият вчера крокодил в столичния квартал "Ботунец" е останал там и през нощта, а днес предстои да бъде направена проверка на чипа му и дали отговаря на документите. Това обясниха представителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София, които са на мястото, където е животното, предаде БТА. Преди това представители..

публикувано на 07.08.24 в 07:37

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава потушаването на пожарите в различни райони на страната. В сила остава бедственото положение в общините Харманли и Тополовград, заради пожара в района на село Черепово в Сакар планина. Няма опасност за населени места в района. Голям пожар в с. Черепово, бедствено положение е обявено в общините Харманли и Тополовград Над 160..

публикувано на 07.08.24 в 07:36