Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македония гласува на исторически референдум

| обновено на 30.09.18 в 09:52
Жена гласува в Скопие на ключовия референдум за бъдещето на Македония.
Снимка: БТА

В Македония гласуват днес на референдума за бъдещето на евроатлантическата интеграция и дали страната ще се преименува на Република Северна Македония заради договора с Гърция.

До провеждането на допитването се стигна след подписания през юни тази година договор между Република Македония и Република Гърция, с който беше направена поредна крачка за намиране на решение на спора, воден от Атина и Скопие вече 27 години за името Македония.

Резултатът от допитването ще определи и по-нататъшните действия по ратификацията на договора, влизането му в сила и процеса на присъединяване на Македония към НАТО и Европейския съюз.

Над 1 800 000 са избирателите в Македония, които имат право да участват в референдума.

Те са призовани да отговорят на въпроса „Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО и договора между Република Македония и Република Гърция?“.

По информация на Държавната изборна комисия гласуването в разкритите 3480 секции в страната е започнало и протича нормално. Вотът започна в 7 часа местно време (8 ч. българско) и ще приключи в 19 ч. Гласуването преминава при засилен интерес от страна на местни и международни наблюдатели, чиито брой надхвърля 11 хиляди.

Властите в Република Македония приветстваха гражданите в чужбина, които упражниха гласа си в референдума за преименуването на страната въпреки опитите за сплашване. Вчера в една от социалните мрежи бяха качени снимки на гласоподаватели в македонското консулство в Мелбърн под наслов „предатели“.

Противоречиви са мненията на хората в Македония за това как би могъл да завърши днешния референдум, който е с консултативен характер. Разделени и предпазливи в даването на категорични прогнози са и политическите наблюдатели и анализатори. Според тях причина за тези все още неясни нагласи на хората може да се търси в кампанията за референдума, която премина без участието на опозицията, както и формулирането на въпроса, който съдържа в себе си още един въпрос, създава определени трудности на гражданите.

Анализаторите отчитат и слаба информираност на хората за какво точно ще гласуват. Общото мнение обаче е, че макар и трудно, референдумът ще има необходимите гласове, които се изискват, за да се признае за валиден. Очаква се над 800 хиляди души да гласуват.

„Честитя на тези граждани, които гласуваха, водейки се от националните и стратегическите интереси на държавата. Техният глас ще залегне в темелите на европейска Македония“, заяви министърът на диаспората Едмонд Адеми.

Македонското министерство на външните работи разкритикува опитите за влияние върху гласоподаватели в Австралия чрез различни съобщения в социалните мрежи и определи тези действия като недопустими.

Освен в Австралия вчера гласуваха и македонци, живеещи в Швейцария, Италия, Унгария, Турция и Гърция. Резултатите от вота им, както и от гласуването на настанените в болници и на хора в неравностойно положение, ще станат ясни, след като държавната изборна комисия обяви официално край на гласуването.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Рекорден брой наблюдатели са регистрирани за утрешния референдум в Република Македония

2694 са македонските граждани, които трябва да упражнят днес правото си на глас в разкритите зад граница места за гласуване. Те са в 33 дипломатически представителства на Македония в чужбина. Най-голям е броят на регистрираните за участие..

публикувано на 29.09.18 в 09:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството дава 3,3 млн. лева на три храма

Правителството отпуска близо 3,3 милиона лева за три храма. За ремонт, реставрация и възстановяване на храм "Св. Кирил и Методий" в град Свищов са одобрени 2,7 милиона лева. За храм-паметник "Св. Рождество Христово" при Шипченския манастир са..

публикувано на 06.06.24 в 09:59

КЗП глоби голяма търговска верига с 25 000 лв. заради цената на пица

25 000 лева глоба е наложила на известна търговска верига Комисията за защита на потребителите заради разлики в цените на замразени пици, продавани в обект в Дупница. Глобата е потвърдена според решение на Районния съд, което може да се обжалва пред..

публикувано на 06.06.24 в 09:46

Франция отпуска 400 млн. евро кредит и 50 млн. безвъзмездна помощ на Украйна

Франция отпуска 400 милиона евро кредит и 50 милиона евро безвъзмездна помощ на Украйна. Това стана ясно преди пристигането на украинския президент Володимир Зеленски в Нормандия, където са честванията по случай 80 годишнината от десанта, променил хода..

публикувано на 06.06.24 в 09:43

Преговорите за еврочленство на Украйна и Молдова да започнат до края на юни искат 12 страни от ЕС

12 страни членки на ЕС искат преговорите за членство с Украйна и Молдова да започнат до края на този месец, съобщава електронното издание "Юрактив". България не е сред тях. "Заедно призоваваме за приемането на преговорни рамки за Украйна и..

публикувано на 06.06.24 в 09:36

Потушиха пожар в руска рафинерия, вероятно причинен от украински дрон

Потушен е пожар в петролната рафинерия Новошахтинск в руската Ростовска област, съобщи областният управител Василий Голубев. Според него рафинерията е била атакувана от украински дрон. В резултат на това в завода е избухнал пожар. По..

публикувано на 06.06.24 в 09:00
Соня Момчилова

Соня Момчилова: Узрява идеята рекламата на хазарт да се забрани с еврорегламент

"Вероятно ще има известни затруднения, дори сериозни затруднения с рекламните бюджети на медиите . Няма как в дълбочина да прогнозираме какво би се случило след подобна забрана." Това каза в интервю за БНР членът на Съвета за електронни медии..

публикувано на 06.06.24 в 08:54

Между 15 000 и 20 000 германски туристи за България засегнати от фалита на туроператора FTI Group

Между 15 000 и 20 хиляди германски туристи за България са засегнати от фалита на третия по големина туроператор в Европа FTI Group, който в началото на седмицата подаде молба за несъстоятелност в регионалния съд в Мюнхен, сочат данните на..

публикувано на 06.06.24 в 08:36