Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се Центърът по хемодиализа във Видин да поднови работа

| обновено на 08.10.18 в 08:46
Снимка: Архив:Радио Видин

Центърът за хемодиализа във Видинската болница днес трябва да поднови работа, след като от четвъртък процедурите спряха заради авариен ремонт и всички пациенти бяха пренасочени към Монтана. Директорът на болницата д-р Цветан Василев поясни, че по план до обяд трябва да се извърши дезинфекцията след направения ремонт, за да може до края на деня да започне приемането на пациенти.

В Монтана апаратурата е същата, но е по-нова, обясни Валери Нинков - един от 43-мата във Видин, за които хемодиализата е животоподдържаща.

„Никакви проблеми няма с пътуването. Наистина пътят е дълъг, но диализата е коренно различна от нашата. Човек се чувства освободен от тежест, докато тук, след диализа, пациентите получават сърбежи, главоболие, неразположения. Техниката е много важна, особено пречиствателната. Там се диализираме с вода, която влиза в стандарт – до 20 микросименса, а тук, редовно, откакто съм аз на диализа – четири години и половина, стига до 35 – 40“.

Месец по-рано пациенти и техни близки са алармирали МЗ, както и ръководството на болницата и омбудсмана за нарушени медицински стандарти в отделението. Според тях една от причините за аварията е лошата поддръжка.

Диализата трябва да е еднаква навсякъде, но има разлика между София и останалите градове в провеждането ѝ, каза Костадин Алексов от Фондация на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност.

„Като във всяко нещо, има разлика между София и останалите градове – без някой да се засяга от това. Не знам защо се получава така. Диализите са остойностени като абсолютна сума, независимо в кой център се провежда и в кой град в България. Има една сума – 140 лева, ако не бъркам, и това се плаща на болницата за всяка проведена диализа, плюс 14 лева за транспорт“.

В сряда пациент на Центъра за хемодиализа почина. Обяснението, че мъжът не се е явил в понеделник на процедура, че вторник той е бил потърсен от болницата и в сряда е трябвало да му бъде извършена процедура, е несериозно, коментира Алексов.

„Това е несериозно. Няма човек, който ходи на хемодиализа, да откаже да ходи. В националния стандарт за хемодиализа е разписано изрично, че когато има отказ от пациент да ходи на диализа, тогава се прави протокол и се разписва, а когато пациентът го няма, се вика свидетел. Обаждат се хора с най-невероятни неща, но за съжаление всичко опира до една рутина. Има стандарти, има разписани правила, но за мен това е рутина – включват се на диализа, изключват се, пише се, не се пише протокол, става и тръгва. Затова човекът казва, че се чувства на едното място по един начин, на другото – по друг“.

Очакват се и резултатите от проверка, която министърът на здравеопазването разпореди заради смъртта на пациент в отделението.

„В момента тече много сериозна проверка. Имам много подробна информация, която ми е предоставена от директора на болницата. Когато получа резултатите от проверката, тогава пред вас трябва да кажа цялата истина. Сега е възможно проверките да покажат и други неща, за които засега има информация, но няма да излезе истината. До петък хемодиализата е работила съвсем нормално“, каза здравният министър Кирил Ананиев в края на миналата седмица.

В звуковия файл можете да чуете подробностите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Основните индекси на Уолстрийт се сринаха при отварянето в понеделник

Основните индекси на Уолстрийт се сринаха при отварянето в понеделник заради страховете, че Съединените щати могат да изпаднат в рецесия, след слабите икономически данни, изнесени миналата седмица. При предпазарната търговия с фючърси индустриалният индекс Dow Jones спадна с 3% или 1000 пункта, S&P 500 се понижи с 3,4%, а технологичният..

публикувано на 05.08.24 в 17:45
Фронтменът на

Рок легендите "Аеросмит" се оттеглят от концертна дейност

Рок легендите "Аеросмит" обявиха, че се оттеглят от концертна дейност, след като отмениха прощалното си турне "Peace Out". Какви са причините, довели до това решение: "Аеросмит" информира феновете и последователите си, че взима "сърцераздирателното и трудно, но необходимо решение - като група от братя - да се оттегли от сценичните..

публикувано на 05.08.24 в 17:14

Законът за защита на археологическите паметници се прилага безкомпромисно в Гърция

В Гърция безкомпромисно се прилага законът за защита на археологическите паметници от разрушения. На остров Скиатос глобяват туристи, ако си вземат камък от плажа.  Скиатос се оценява от туристите като едно от най-красивите места в Гърция, според анкета на европейски туроператори. За най-посещавания плаж с име "Лалария" има строга забрана -..

публикувано на 05.08.24 в 17:13

Гвоздейков: Няма хаос с техническите прегледи на автомобилите

Няма хаос с техническите прегледи на автомобилите. В момента работи системата за качество и е игнориран човешкия фактор, заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който се запозна на място с работата на новата система за контрол на пунктовете за годишни технически прегледи в автосервиз в столицата. От 22-ри юли..

публикувано на 05.08.24 в 16:55

Инж. Андрей Иванов: Трябва да бъде осигурена бърза логистика за различните видове бедствия

"Необходимо е изграждането на авиационно звено, което да има летателни средства за борба с пожарите, а също за търсене и спасяване. Трябва да бъде осигурена бърза логистика за различните видове бедствия ". За това призова в ефира на БНР и нж. Андрей Иванов, последният директор на "Гражданска защита" у нас. Държавната служба се грижеше за..

публикувано на 05.08.24 в 16:46

ПП-ДБ внесе промени в Закона за Сметната палата

От ПП-ДБ внесоха промени в Закона за Сметната палата, с които да се регламентира, че заместник-председателите в институцията се назначават от Народното събрание, без да е необходимо да са посочени от председателя ѝ.  Вносителите се аргументират с това, че при дълъг мандат на служебен премиер, който е и председател на Сметната палата, както в..

публикувано на 05.08.24 в 16:42

Полицията в Сливен задържа велосипедист в пешеходната зона

Полицията в Сливен задържа велосипедист в пешеходната зона, след като отказа да предаде велосипеда си на органите на реда, заради въведената забрана за преминаване. Глобата предвидена в обновената общинска наредба е от 200 до 500 лева, след което превозното средство се връща на водача. Задържания велосипедист се е държал агресивно, отправил е..

публикувано на 05.08.24 в 16:33