Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законите за хората с увреждания и за личната помощ минаха на първо четене

| обновено на 26.10.18 в 14:27
Снимка: БТА

Депутатите приеха на първо четене Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.

Законът за хората с увреждания предвижда 150 милиона лева допълнителна финансова помощ, въвеждане на комплексна индивидуална оценка на потребностите, квоти за заемане на работа на хора с увреждания, както и създаване на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет.

Народните представители решиха по-рано да удължат времето на пленарното заседание до приемането на законопроектите – за хората с увреждания и за личната помощ.

В началото на дебатите Виолета Желева от БСП изрази част от опасенията на левицата относно Закона за хората с увреждания: "Основното е, че системна промяна няма да има. Поне на този етап, това ще се случи след две години. Възприета е индивидуална оценка на потребностите, но с твърде неясен статут. Въпреки значително по-добрата база на изчисляване на сегашната финансова подкрепа една голяма част от хората с увреждания – тези с ТЕЛК решение от 50 до 70,99 процента, ще останат с много минимално подпомагане".

Светлана Ангелова от ГЕРБ подчерта колко усилия е положило правителството: "Трябваше да се намери разумният компромис и едновременно да се отговори на очакванията на протестиращите майки и на хората с увреждания като цяло, защото Законът за хората с увреждания е за всички хора с увреждания. Искам да подчертая, че правителството не бяга от своите ангажименти към хората с увреждания".

Приемането на Закона за хората с увреждания бе съпроводено със спор между опозиция и управляващи.

В началото от БСП настояха вицепремиерът Валери Симеонов да бъде поканен в залата, а председателят на НС Цвета Караянчева се ангажира да предаде поканата.

Макар да не уважи искането на депутатите от БСП да присъства на дебата в пленарна зала, вицепремиерът Валери Сименов бе един от акцентите в него. 

Светлана Ангелова от ГЕРБ обяви, че управляващите предлагат решение на спорния казус: "Уважаеми колеги, няма драма. Ние от парламентарната група на ГЕРБ ще направим предложение между първо и второ четене – министърът на труда и социалната политика да продължи да оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания".

Според Антон Кутев и Корнелия Нинова решението е оставка, а не поправка на закона: "По тезата, че драма с това кой ще оглавява съвета няма, да ви кажа, не е вярно. Драма има. Валери Симеонов това не може да оглави, както и не може да бъде вицепремиер след всичко, което е свършил", каза Кутев.

„Докато няма оставка на Валери Симеонов, няма да имате консенсус за отношението към майките, децата и хората с увреждания“, подчерта Нинова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори: "Когато обаче някой няма политически мотиви, минава към лични нападки. Това е същността на БСП и затова БСП са в това състояние".

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС обаче призова да се премисли дали все пак вицепремиер, макар и друг, не бива да ръководи Националния съвет за хората с увреждания: "Вицепремиерът, за който става въпрос, за нас е категорично недопустимо сега той да оглавява тази институция. Въпросът, който трябва да си зададем, е дали един министър, който и да е той, дали министърът на труда или някой друг, може да реализира координацията между различните секторни политики".

От БСП и ДПС все пак подкрепиха принципно законопроекта, но не спестиха критики и обявиха, че между първо и второ четене ще внесат свои предложения за още промени. 

В края на дебата министър Бисер Петков се обърна към народните представители: "Благодаря за дебата и за подкрепата по принцип на законопроекта за хората с увреждания. Приемането на този Закон за хората с увреждания е първата стъпка към положителната промяна за хората с увреждания, която всички искаме и те очакват".

Омбудсманът Мая Манолова определи като победа за всички хора с увреждания гласуваните на първо четене от парламента закони за личната помощ и за хората с увреждания. Тя обеща да следи да няма сериозни промени в текстовете преди окончателното им гласуване: "Тази кауза успя да обедини цветове, партии, депутати отляво и отдясно, включително и финансовият министър, който осигури финансирането за двата закона, който даде, образно казано, добро на тези проекти", каза Манолова. 

Мая Стоицева, която е майка на дете с увреждания, подчерта, че следващата стъпка ще бъде свързана с промяна в системата на ТЕЛК: "Днес в парламентарна зала чухме всички депутати от всички партии да говорят на нашия език срещу ТЕЛК-а, говореха за хоризонтални политики за уврежданията, говореха за единен регистър на хората с увреждания. Ние искаме да видим законите докрай и след това ТЕЛК-а", коментира Стоицева. 

След Закона за хората с увреждания с пълно единодушие парламентът прие на първо четене и втория социален законопроект – за личната помощ. Той е изработен от омбудсмана Мая Манолова и внесен поотделно от парламентарните групи на БСП и партия "Воля". Проектът предвижда механизъм за предоставяне на лична помощ на основата на индивидуална оценка на потребностите. Дава се възможност на потребителите да участват в избора на личния асистент. За изпълнение на тези цели са предвидено допълнителни средства са в размер на 105 милиона лева.

В очакване на финалната права на исканите промени Вера Иванова – една от майките от инициативата "Системата ни убива", заяви преди заседанието на депутатите: "Вече топката е в Народното събрание. Ние ще бъдем вътре и ще реагираме, и сме готови за протест по всяко едно време на денонощието".

Протестиращите майки на деца с увреждания обявиха, че демонстрациите им ще продължат до окончателното гласуване на текстовете на Закона за личната помощ. Те отново настояха за оставката на вицепремиера Валери Симеонов и се обявиха срещу предложението на ГЕРБ Национален съвет за интеграция на хората с увреждания да се председателства от социалния министър. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

На пореден протест майките на деца с увреждания искат оставка на Валери Симеонов

За поредна вечер в центъра на София се състоя протест на майки на деца с увреждания, въпреки че парламентът прие на първо четене исканите закони за финансовата подкрепа и личната помощ. Протестът прерасна в гражданско неподчинение. Участниците..

обновено на 26.10.18 в 20:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илхам Алиев

Президентът на Азербайджан е уверен резултата от преговорите за газовия транзит през Украйна

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев изрази увереност в резултата от преговорите между Русия и Украйна, по които неговата страна посредничи, за да се продължи транзита на руски природен газ към няколко европейски страни, сред които Австрия и..

публикувано на 06.09.24 в 15:06

Израелските военни са се изтеглили от Дженин и едноименния бежански лагер

Палестински медии съобщават, че израелските военни са се изтеглили от Дженин и едноименния бежански лагер в северната част на окупирания Западен бряг след 10-дневна обсада. При операцията загинаха най-малко 39 палестинци, а други 130 бяха ранени...

публикувано на 06.09.24 в 15:02

С венци и цветя на паметника на Цар Борис III в Силистра отбелязват 139 години от Съединението

С венци и цветя поднесени пред паметника на Цар Борис Трети в Дунавския парк, и с празнична програма Силистра днес отбеляза 139 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Сред първите, които изразяват подкрепата си за..

публикувано на 06.09.24 в 14:58

Във Враца тържеството за Съединението събра десетки жители и гости на града въпреки проливния дъжд

Във Враца тържеството за Деня на Съединението събра десетки жители и гости на града въпреки проливния дъжд. Честването се проведе край паметника на загиналите врачани във войните за национално обединение. Репортаж на нашата кореспондентка във Враца..

публикувано на 06.09.24 в 14:42

Атракционен влак, с парен локомотив от Горна Оряховица до Трявна в деня на Съединението

За честванията на Съединението БДЖ организира пътуване с атракционен влак, теглен от исторически парен локомотив. Десетки се повозиха по маршрута от Горна Оряховица до Трявна. Локомотивът, теглещ композицията от четири вагона, е от 1942..

публикувано на 06.09.24 в 14:39

Зеленски: Нуждаем се от допълнителни доставки на оръжие, за да може да се защитим от Русия

Украйна се нуждае от допълнителни доставки на оръжие, за да може да се защитава срещу Русия, заяви украинският президент Володимир Зеленски пред Контактната група за Украйна в американската военновъздушна база в Рамщайн. "Страдаме от недостиг..

публикувано на 06.09.24 в 14:24
Британският министър на отбраната Джон Хийли.

Обединеното кралство ще изпрати 650 ракети на Украйна за отбраната ѝ срещу Русия

Обединеното кралство ще изпрати 650 ракети на Украйна в рамките на поетия ангажимент от 162 милиона паунда за отбраната на страната срещу Русия. Британският министър на отбраната Джон Хийли, който е на посещение в Германия, се очаква да..

публикувано на 06.09.24 в 14:07