Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Банев и съпругата му Евгения са арестувани във Франция

| обновено на 26.10.18 в 18:54
Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са били задържани тази сутрин във френския град Ница, след издадена европейска заповед за арест и европейска заповед за разследване. Това оповести заместник главният прокурор Иван Гешев като уточни, че двамата са задочно обвинени за участие в престъпно сдружаване на извършване на данъчни, длъжностни и документни престъпления и за пране на пари. Това научи "Хоризонт" от два независими източника в службите. 
Претърсванията на адреси в София и страната продължават. По искане на българските власти, процесуално-следствени действия се провеждат и във Франция, каза още заместник главният прокурор Иван Гешев.

За Баневи е била издадена европейска заповед за арест по разследване на два месеца за престъпен сговор за извършване на данъчни, документи и длъжностни престъпления и за пране на пари. В какво точно са заподозрени Николай и Евгения Баневи простичко обясни заместник - главният прокурор Иван Гешев: 

"Източването на приватизираното предприятие "Полимери". Резултатът на всички е ясен: от 1800 работници, които са 1800 семейства, в момента се изхранват нула семейства", каза Гешев.

Той отказа подробности за разследването, защото събирането на доказателства продължавало:

"Включително са поискани от европейските ни партньори, в случая френските, да проведат претърсване и други действия на територията на Франция".

За проблеми около приватизацията на “Полимери“ АД се говори от години. Някога едно от големите някога местни предприятия  в Девня, през 2010 година беше обявено в несъстоятелност, а за да предотврати екологична катастрофа, заради тоновете опасни химикали там, правителството вложи милиони, за да бъдат изнесени от завода. Миналата година, провокиран от коментира на семейство Баневи в “Полимери“ отиде премиерът и обяви:

"Всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат "Мерцедес" и "Майбах". Вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата", каза Борисов.

Борисов поиска от главния прокурор хората, съсипали “Полимери“ АД  да понесат отговорността си. След което настъпи следствена тишина,  която приключи с първите арести по аферата.

Николай и Евгения Баневи допълват списъка от последните месеци на разследвани бизнесмени. Първи бяха издирваните хотелиери Ветко и Маринела Арабаджиеви. В ареста от повече от месец е алкохолният бос Миньо Стайков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Прокурори и спецследователи влязоха в приватизирания от Баневи завод "Полимери"

Прокурори и спецследователи влязоха в приватизирания завод "Полимери". От Специализираната прокуратура лаконично съобщават, че става дума за процесуално-следствени действия, свързани с разследване срещу организирана престъпна група. На адреси в София..

публикувано на 26.10.18 в 14:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът под Черни връх в Рила се вижда от километри

Продължава гасенето на пожара, който възникна в четвъртък на около 2 300 м. в Рила под рилския Черни връх. Димът по хребета се вижда от километри, от АМ "Струма" - също. Без изпращане на хеликоптери заради непристъпния за хора терен пожарът няма как..

публикувано на 24.08.24 в 12:42

Илияна Йотова: Шипка е енергията на нашата памет

България отбелязва днес 147 -мата годишнина от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. 147 години от Шипченската епопея В тържественото си слово вицепезидентът Илияна Йотова посочи, че паметникът "носи..

публикувано на 24.08.24 в 12:32
Володимир Зеленски

Зеленски: Войната се върна в Русия, която я започна

Полският държавен глава Анджей Дуда пристигна в Киев за честването на Деня на независимостта на Украйна. В реч за националния празник президентът Володимир Зеленски заяви, че е войната се е върнала в Русия, която я започна. По-рано той благодари на..

публикувано на 24.08.24 в 11:57

Трафиканти на мигранти опитаха да се блъснат в лодка на гръцката брегова охрана, задържаха ги

Гръцката брегова охрана е открила огън по лодка с мигранти, за да спре рисково поведение на трафикантите. Те се опитали да се блъснат в лодка на гранична охрана. Трафикант се е опитал да блъсне гръцка патрулна лодка, за не бъде арестуван от..

публикувано на 24.08.24 в 11:48
Джъстин Бийбър

Джъстин Бийбър и съпругата му Хейли имат син

Суперзвездата на попмузиката Джъстин Бийбър обяви в Инстаграм, че със съпругата му Хейли вече имат син. Публикацията бързо събра милиони харесвания, отбелязва Франс Прес. „ДОБРЕ ДОШЪЛ У ДОМА, ДЖАК БЛУС БИЙБЪР“ - това е надписът под снимка на бебешко..

публикувано на 24.08.24 в 11:41
Pleven Open`2024

Pleven Open`2024 - състезание по дебати

Плевен е домакин на национално състезание по дебати .  Днес и утре 20 отбора от ученици и студенти от цялата страна ще премерят сили в надпреварата Pleven Open`2024. Финалът е в неделя от 11.30 часа в зала „Катя Попова“, където ще има възможност..

публикувано на 24.08.24 в 11:30

Жители на бедстващи от безводието свищовски села блокираха пътя Плевен – Русе

Десетки жители на бедстващите заради безводието свищовски села отново блокираха главния път Плевен – Русе. Хората настояват институциите да решат проблема като се довършат довеждащите водопроводи, да се смени остарялата вътрешна мрежа в населените..

публикувано на 24.08.24 в 11:06