Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и БСП взаимно се критикуват в парламента за образованието

С поздравления за Деня на народните будители започна днес заседанието на Народното събрание.
Снимка: БГНЕС

С поздравления за Деня на народните будители започна заседанието на Народното събрание. Декларациите на парламентарните групи прераснаха във взаимни критики за вижданията на управляващи и опозиция за развитие на образователната система.

Председателят на образователната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ изтъкна приоритетите, които следват в управлението.

„Ние казахме „Стига на неграмотността“, на остарелите методи на преподаване, на училище, което работи за себе си, а не за пазара на труда и за децата ни. Припомням, че сега на пазара на труда са онези млади хора, за които в миналото не достигна политическа воля за промени. Обръщаме се към миналото и славим героите и благодарим на тези, които са нашите съвременни будители“, каза тя.

Депутатът от „БСП за България“ Чавдар Велинов разкритикува образователните реформи, които залагат в началните класове обучение за предприемачество и маркетинг, а в учебното съдържание отпадат значими автори

„Функционалната неграмотност непрестанно се увеличава. Децата не искат да четат, а да притежават, не искат да учат, за да знаят, а за да вземат диплома и да печелят. Преобърнат ценностен модел, който доведе да одрипавяла духовна същност – материална бедност и уви, политическа нищета“, каза той. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илхам Алиев

Президентът на Азербайджан е уверен резултата от преговорите за газовия транзит през Украйна

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев изрази увереност в резултата от преговорите между Русия и Украйна, по които неговата страна посредничи, за да се продължи транзита на руски природен газ към няколко европейски страни, сред които Австрия и Унгария, и след края на годината, когато изтича споразумението с "Газпром", предаде Ройтерс. Алиев..

публикувано на 06.09.24 в 15:06

Израелските военни са се изтеглили от Дженин и едноименния бежански лагер

Палестински медии съобщават, че израелските военни са се изтеглили от Дженин и едноименния бежански лагер в северната част на окупирания Западен бряг след 10-дневна обсада. При операцията загинаха най-малко 39 палестинци, а други 130 бяха ранени. Израелските военни обаче заявяват, че ще продължат действията си на Западния бряг до "постигане..

публикувано на 06.09.24 в 15:02

С венци и цветя на паметника на Цар Борис III в Силистра отбелязват 139 години от Съединението

С венци и цветя поднесени пред паметника на Цар Борис Трети в Дунавския парк, и с празнична програма Силистра днес отбеляза 139 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Сред първите, които изразяват подкрепата си за Съединението са жителите на Силистра, каза Вера Милева от Регионалния исторически музей и допълни, че по..

публикувано на 06.09.24 в 14:58

Във Враца тържеството за Съединението събра десетки жители и гости на града въпреки проливния дъжд

Във Враца тържеството за Деня на Съединението събра десетки жители и гости на града въпреки проливния дъжд. Честването се проведе край паметника на загиналите врачани във войните за национално обединение. Репортаж на нашата кореспондентка във Враца Ива Антонова. По традиция празникът на Съединението във Враца се отбелязва пред военния..

публикувано на 06.09.24 в 14:42

Атракционен влак, с парен локомотив от Горна Оряховица до Трявна в деня на Съединението

За честванията на Съединението БДЖ организира пътуване с атракционен влак, теглен от исторически парен локомотив. Десетки се повозиха по маршрута от Горна Оряховица до Трявна. Локомотивът, теглещ композицията от четири вагона, е от 1942 година. Музеен експонат, който е възстановен в горнооряховското жп депо през 2011 година. С този..

публикувано на 06.09.24 в 14:39

Зеленски: Нуждаем се от допълнителни доставки на оръжие, за да може да се защитим от Русия

Украйна се нуждае от допълнителни доставки на оръжие, за да може да се защитава срещу Русия, заяви украинският президент Володимир Зеленски пред Контактната група за Украйна в американската военновъздушна база в Рамщайн. "Страдаме от недостиг на ракети и се нуждаем от способности за далечен обсег на действие, включително и за използване на..

публикувано на 06.09.24 в 14:24
Британският министър на отбраната Джон Хийли.

Обединеното кралство ще изпрати 650 ракети на Украйна за отбраната ѝ срещу Русия

Обединеното кралство ще изпрати 650 ракети на Украйна в рамките на поетия ангажимент от 162 милиона паунда за отбраната на страната срещу Русия. Британският министър на отбраната Джон Хийли, който е на посещение в Германия, се очаква да потвърди ангажимента на Обединеното кралство към военните усилия на Киев, когато се срещне с колеги..

публикувано на 06.09.24 в 14:07