Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епке Зондерланд с трета световна титла на висилка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Историческата трета световна титла на висилка за Епке Зондерланд дойде през изминалия уикенд в столицата на Катар –Доха. След изпълнението на 32-годишният холандец във финала на висилка на Световното първенство по спортна гимнастика,  за всички вече бе ясно кой ще излезе като победител от надпреварата. Въпреки че Епке бе едва втори в стартовия лист на финала, всички негови съперници се изредиха да го поздравят, след края на изпълнението му, когато той получи 15.100 точки.  Изпълнение, което той за пореден път сравнява с „минутка сън на висилката”. Явно това е формулата на успеха в спортната гимнастика. Като в транс, при едно изключително високо темпо,изглеждащо почти на забързани обороти, Епке изпълни чисто един след друг всички елементи от своето съчетание. Всичко изцяло съобразено с новите правила за оценяване в спортната гимнастика. Нещо, за което съдиите следяха стриктно през изминалата седмица в Доха. 

С виртуозното си изпълнение Зондерланд  докара до екстаз не само привържениците на своя спорт, но и коментатора на Холандската национална телевизия, който крещеше с пълно гърло по време на цялото изпълнение на „летящия холандец”.  Епке буквално летеш през по голямата част от съчетанието си – на метър от висилката и на около пет от земята, изпълнявайки своите любими серии от въздушни елементи. Разбира се, най-ефектни бяха спиращите дъха двойни комбинации Казина-Ковач и Колман-Гейлорд II (виж видео тук: https://www.youtube.com/watch?v=bUD1N_uYxcU). Втората, от които с изключителна трудност поради обратния изходен хват, при който гимнастикът държи лоста с длани обърнати към себе си, т.е. в противоположна посока на тази на въртенето, което е много рисково, защото лесно може да доведе до изплъзване на уреда от ръцете на състезателя. 

Никой  гимнастик не е в състояние да подръжава на Епке Зонерланд. Епке, които от олимпийските игри в Лондон (2012г.) насам се превръща във фанатик на тема изпълнение на все повече и повече летящи елементи навързани един след друг. Ето и какво сочи статистиката по този показател:

През 2012 година тройната комбинация (Казина-Ковач-Колман) донася олимпийска титла на Зонерланд  (виж видео тук: https://www.youtube.com/watch?v=n-d-wL73RdE ). На Световното първенство по спортна гимнастика в Нанин, Китай през 2014 година той изпълнява същото съчетание, както и на световното  през 2013 година в Антверпен, Белгия, но много по чисто (виж видео тук: https://www.youtube.com/watch?v=SO_ClPua8vg ). В  момента Зондерланд продължава да изпълнява на състезание две двойни комбинации като започва с комбинацията  Казина - Ковач, и след няколко междинни маха изпълнява Колман и Гейлорд II). Епке вече е изпълнявал успешно и комбинацията Казина-Ковач-Колман-Гейлорд II в тренировъчна обстановка (виж видео от успешен опит на Епке на четворната комбинация на тренировка: https://www.youtube.com/watch?v=vwT079ShGgc).

Стандартът, който Зондерланд налага е този, с които съвременния световен елит в гимнастиката на висилка трябва да се съобразява. По този повод треньорът му - Даниел Книбълър гордо заявява: „ Епке имаше страхотна идея, която се оказа напълно осъществима и от която той профитира до ден днешен”.  Идея, която в събота записа името на Зондерланд в историята на спортната гимнастика. „Лъвът от Лемър”, както го наричат всички в родния му град, вече е най-успешния гимнастик на висилка в света със своите 3 световни титли. До сега Епке делеше мястото на върха с гръка Власиос Марас, който е двукратен световен шампион. 

След успеха в събота, Епке изрази публично желанието си да продължи да се състезава до олимпийските игри в Токио, Япония през 2020 година. „ Стремежът към участие на едни олимпийски игри те мотивира да продължиш да тренираш. Целта ми е да са ставам все по-добър и да прогресирам технически.” 

Какво предстои на Зондерланд, за да постигне целта си? Предимно една много натоварена състезателна програма. Стартове за Световната купа през идните месеци в Котбус, Мелбърн, Доха и Баку, които по думите на неговия треньор ще бъдат „едни малки световни първенства”. Епке ще участва и на европейското първенство в Полша, както и на светвното в Германия през 2019 година, което ще бъде първата и най-идеална възможност за спечелване на олимпийска квота. Един истински маратон предстои на наскоро дипломираният доктор Зондерланд. Маратон, който той ще трябва да съчетае и с новата си роля на баща. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
БОК  връчи медийните акредитации на журналистите, които ще отразяват Олимпиадата в Париж

БНР с пратеник на олимпийските игри в Париж

Българското национално радио ще има пратеник на олимпийските игри в Париж.  Изявите на българските атлети на най-големия спортен форум от 26 юли до 11 август във френската столица ще отразява Антони Йорданов – редактор в Спортната редакция на програма „Хоризонт“. За Антони Йорданов това ще е пета олимпиада след летните форуми в Токио през 2020..

публикувано на 11.07.24 в 13:36
Колумбия победи с 1:0 Уругвай

Колумбия ще играе за титлата на Копа Америка

Отборът на Колумбия стана вторият финалист на първенството на Южна Америка по футбол - Копа Америка, след като победи с 1:0 Уругвай на полуфинала на стадион "Банк ъф Америка" в Шарлът, в американския щат Северна Каролина. Единственият гол в мача бе отбелязан с глава в 39-ата минута от Хеферсон Лерма след центриране от корнер на капитана Хамес..

публикувано на 11.07.24 в 06:53

Григор Димитров: Имам разкъсване на адуктора

Григор Димитров обясни каква е контузията, която получи по време на мача с Даниил Медведев на осминафиналите на “Уимбълдън”. “След няколко теста и прегледа лекарят ми ме уведоми, че имам разкъсване на адуктора на левия крак.  Ще ми трябва известно време, за да се възстановя, но вече започнах рехабилитация", разкри той. Възстановяването след..

публикувано на 10.07.24 в 23:30

Две наши девойки са на осминафиналите на "Уимбълдън"

Българките Ива Иванова и Росица Денчева се класираха за осминафиналите на сингъл при девойките на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Поставената под номер 16 Ива Иванова победи с 6:4, 6:2 Рейна Гото от Япония. За място на четвъртфиналите Ива ще играе срещу третата поставена и финалистка от Аустрелиън оупън Емерсън Джоунс Австралия. На..

публикувано на 10.07.24 в 20:51
Треньорът Росен Барчовски предупреждаваше за този изход още през пролетта.

Баскетболният шампионат остана без ЦСКА

Отборът на ЦСКА не подаде заявка за участие в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) през следващия сезон. След приключването на срока за подаване на заявки за сезон 2024/2025 за участие в Sesame НБЛ, десет са съставите, подали редовно своите заявки. От клубовете, които участваха през миналия сезон, заявки не подадоха Берое и ЦСКА, обявиха..

публикувано на 10.07.24 в 20:33

Драма на Тура! Вингегор изпревари Погачар с фотофиниш

Йонас Вингегор от тима Висма-Лийз а байк спечели с фотофиниш срещу лидера Тадей Погачар единадесетия планински етап на колоездачната Обиколка на Франция между Ево-ле-Бен и Льо Лиоран, който бе 211 км. Датчанинът даде време от 4:58.00 часа и изпревари със сантиметри големия си съперник за титлата тази година. Погачар от тима на ОАЕ направи самостоятелна..

публикувано на 10.07.24 в 18:33

България е шампион на Балканите по естетическа гимнастика

Националният отбор на България спечели титлата при жените на Балканиадата по естетическа групова гимнастика, която завърши в столичната "Асикс Арена", информира БТА. Възпитаничките на Кристина Ташева в състав Сияна Табакова, Карина Нейкова, Катрин Тасева, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева бяха без..

публикувано на 10.07.24 в 17:48