Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Караянчева представя мотивите за промени в НК, свързани с домашното насилие

Цвета Караянчева
Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се очаква да представи днес в правната комисия мотивите за промени в Наказателния кодекс, свързани с борбата срещу домашното насилие.

Измененията предвиждат до 5 години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашното насилие. Предвидено е тормозът извън семейството да се наказва със затвор до една година или пробация.

Законопроектът е свързан с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата, както и мъжете - жертви на домашно насилие, поясни Караянчева, която е водещ вносител на промените.

„Поехме ангажимент да внесем и да криминализираме определени деяния. Едно такова деяние - психическото насилие, преследването, имаме насоки в посока на това, ако насилникът е пуснат по-рано от затвора или в отпуска,  лицето, което е било насилвано, да бъде уведомено, за да може да предприеме мерки“, каза тя.

Заседанието на правната комисия бе отложено от вчера за днес заради удълженото заседание на парламента за първо четене на държавния бюджет за 2019 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мирослав Лайчак, пратеник на ЕС за Западните Балкани

Мирослав Лайчак призова Косово и Сърбия да положат повече усилия да нормализират диалога помежду си

Пратеникът на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак призова Косово и Сърбия да положат повече усилия да нормализират диалога помежду си и подчерта, че той е единственият сигурен път към членство в блока, предаде АП. Лайчак е на посещение в столицата на Косово - Прищина, където разговаря с вицепремиера Бесник Бислими. Местни медии пишат, че..

публикувано на 06.09.24 в 17:10

Съставът на РИК - Кюстендил остава в голямата си част същия

В голямата си част съставът на Районна избирателна комисия в Десети изборен район – Кюстендилски, се запазва, както и съответните постове. Така е според решението на ЦИК, с което служебно е назначена РИК-Кюстендил. На консултациите при областния управител инж. Александър Пандурски не се стигна до съгласие, след като двете ДПС-та искаха да имат..

публикувано на 06.09.24 в 16:45
Берковица

Патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им. Това ще стане в неделя, в деня на Рождество Богородично. Тържествата по повод празника на Берковица стартираха с тридневен турнир по футбол за 9-годишни деца. Победител стана отборът на ЦСКА (София). Програмата за празника е богата и разнородна, сподели кметът..

публикувано на 06.09.24 в 16:30
Стефан Кунчев

Стефан Кунчев: Не се връщам, а идвам пак, защото БНР никога не може да е крачка назад

Не се връщам, а идвам пак, защото БНР никога не може да е крачка назад. Това е най-голямата медийна радиоплатформа в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" журналистът Стефан Кунчев , гост в рубриката "От другата страна на радиото".  "Преди около 25 години излязох от "Хоризонт", за да търся други предизвикателства, успях да ги..

публикувано на 06.09.24 в 16:23

В гръцките училища въвеждат забрани за ползване на мобилни телефони

В гръцките училища въвеждат забрани за ползване на мобилни телефони. Родители ще плащат за щетите в училище от децата им. Министърът на образованието Пиеракакис съобщи за новите строги промени в държавните училища. Преди всичко се забранява ползването на мобилни телефони. Учениците са задължени да предават телефоните си на учителите и след..

публикувано на 06.09.24 в 16:10

Банско чества Съединението с научен форум, летен биатлон, кулинарен празник и шествие с народни носии

Денят на Съединението в Банско ще обедини честването на празника, мечтата за националното обединение, с международен научен форум на видни археолози от Балканите, Балканска купа по летен биатлон и традиционния кулинарен празник на задругата на банските механджии, и цветно шествие от хора, облечени с народни носии, които ще извървят пътя до..

публикувано на 06.09.24 в 15:49

"България Еър" отложи с девет часа полет от София до Мадрид заради технически проблем

Заради технически проблем "България Еър" отложи с девет часа полет от София до Мадрид, като пътниците разбраха за отлагането по време на чекирането си на столичното летище в ранния следобед.  От компанията обясниха за БНР, че е възможно да отстранят проблема по-рано и ще информират пътуващите своевременно.  Към момента полетът е насрочен за 23.40..

публикувано на 06.09.24 в 15:41