Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние представя детайли по сделката за Брекзит в Страсбург

Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Детайлите около споразумението за Брекзитсе очаква да представи днес в Страсбург главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. Програмата му предвижда срещи с лидерите на парламентарните групи в Европейския парламент. По-рано Барние ще разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

След разговорите на Мишел Барние с шефовете на парламентарните групи е предвидена пресконференция с участието на председателя на парламента Антонио Таяни и координатора за Брекзит от страна на Европейския парламент и лидер на парламентарната група на либералите Ги Верхофстад.

Верхофстад приветства в изявление постигнатото споразумение и работата на Барние, като определи сделката като „крайъгълен камък на устойчивите бъдещи отношения между ЕС и Обединеното кралство“.

Както Мишел Барние обяви по-рано в Брюксел, във варианта за временно решение се предвижда създаване на обща митническа територия между ЕС и Обединеното кралство. Северна Ирландия да остане част от тази територия, като част от Великобритания и Обединеното кралство да прилага Митническия кодекс на Европейския съюз в Северна Ирландия.

Сделката към момента е на ниво чернова. Предстои тя да бъде одобрена от Съвета на ЕС – лидерите на 27-те членки на Съюза и от парламента на Великобритания, след което споразумението ще се превърне в сделка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Общ изглед на Запорожката атомна електроцентрала в Енергодар, архив.

Охладителната кула в Запорожката АЕЦ може да се наложи да бъде заменена

Ръководителят на руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом" заяви, че охладителната кула в Запорожката АЕЦ, която е под контрола на Русия, може да се наложи да бъде заменена, предаде Ройтерс.  Агенцията се позовава на руската държавна информационна агенция РИА.  По-рано Украйна и Русия си размениха обвинения относно пожар, избухнал в..

публикувано на 12.08.24 в 14:21

НСИ: Нарастване на заетостта и на работната заплата през второто тримесечие

Трудовата заетост в нашата страна нараства слабо с 1,2% през второто тримесечие на 2024 г. спрямо три месеца по-рано, като в същото време работните заплати се повишават с 4,5 на стоп. Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България се увеличават в края на юни 2024..

публикувано на 12.08.24 в 14:20

Заради авария за денонощие без вода остават шуменският квартал "Макак" и 2 села

В Шумен заради ВиК авария за денонощие без вода остават квартал "Макак" и селата Панайот Волово и Белокопитово, предава Радио Шумен. На сайта си от ВиК - Шумен уточняват, че аварията е в помпената станция "Мадарски конник", както и напомнят, че до 17:00 часа днес е спряна водата на живеещите по улица "Калиакра" и булевард "Мадара" в Шумен.

публикувано на 12.08.24 в 14:13

Разрастващ се пожар пълзи към самоковското село Алино

Пожар е възникнал преди обяд на територията на Държавно горско стопанство Самоков. Огънят, който е засегнал над 300 декара иглолистна гора и млади насаждения, се разраства бързо и има реална опасност да стигне до село Алино, съобщават от Югозападното държавно предприятие. Над 20 служители от горското стопанство с високопроходими противопожарни..

публикувано на 12.08.24 в 14:08
Мария Павлова

Мария Павлова би приела да продължи да ръководи правосъдното министерство

Министърът на правосъдието в служебния кабинет на Димитър Главчев би приела да продължи да ръководи ведомството, ако Горица Грънчарова, на която президентът връчи мандат за съставяне на поредното служебно правителство, ѝ отправи такова предложение. Това заяви в Благоевград министър Мария Павлова, която откри нов офис на Агенцията по вписванията..

публикувано на 12.08.24 в 14:00
Опожарена къща след пожар в Дионисос, Северна Атика, Гърция, 12 август 2024 г.

Силен вятър разпалва пожара в гръцката област Атика, стотици са евакуираните

Силен вятър разпалва пожара, който бушува в област Атика, а гръцката столица е покрита от дим. Голям пожар край Атина, спасяват хора, обкръжени от огъня Стотици хора са евакуирани. Съсредоточени са максимални сили по гасенето на огъня. Заради мащабния пожар: Евакуираха жители и туристи на олимпийския стадион в Атина Пожарът не може да..

публикувано на 12.08.24 в 13:50

Габриел Вълков: Искаме обединеният ляв фронт да е алтернатива на сегашното управление

Корнелия депутат засяга само нея, щото държавата има по-големи проблеми от това дали един човек ще е депутат. Този Национален съвет на БСП не обсъждаше тази тема, нито реди листи, нито обсъжда депутатството на Нинова. Това заяви лидерът на младежкото БСП Габриел Вълков в интервю пред БНР. "Лошото е, че втори Национален съвет тя не..

публикувано на 12.08.24 в 13:44