Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Крусев получи обвинение за длъжностно престъпление

| обновено на 11.12.18 в 19:04
Снимка: БГНЕС

Бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев бе обвинен днес за длъжностно престъпление заради ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“. Той е с най-леката мярка за неотклонение „подписка“. След петнадесетина минути престой при следователите, Крусев обеща пълно съдействие на разследващите.

Обвинението е заради подмяна при приключила обществена поръчка на хидровибрационната подложка на трамвайните релси, които преминават през централната улица.

Според прокуратурата, Крусев като възложител на обществената поръчка, финансирана с европейски средства, нарушил служебните си задължения и предприел съществено изменение на сключения договор с „Джи пи груп“.

То се изразявало в изготвяне на нов инвестиционен проект, така че фирмата да продължи да работи по проекта, но като ползва подложката на некласираната на некласираната при обществената поръчка фирма.

„В течение на процедурата, вече при сключване на договора, се прави подмяна и се дава възможност на "Джи пи груп" да използва подложката на отстранената фирма“, каза временният шеф на спецпрокуратурата Димитър Петров, като уточни, че данните от разследването са изпратени на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Според Крусев и защитникът му Менко Менков подалият сам оставка зам.-столичен кмет не е действал еднолично, а преди него по промяната се е произнесла 29-членна работна група.

„Единодушно, че новият вариант, който те са разгледали на този експертен съвет, е по-добър от предишния“, каза адвокатът.

Прокурор Димитър Петров твърди, че от действията на Евгени Крусев са можели да настъпят значителни вредни последици за над 5 милиона лева. „Евентуално при корекция на европейските средства, които са отпуснати за това финансиране“.

„Напротив. Спестени са пари на данъкоплатците и общината“, репликира адвокат Менко Менков.

Евгени Крусев отказа да коментира станал ли е бушон заради негативните коментари за ремонта на централната улица и препоръча да се изчака края на разследването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловеч празнува Цветница в стария кв. "Вароша"

В Ловеч на Цветница по стара традиция се събират хиляди жители и гости на града, а площадите в центъра и стария квартал "Вароша" са изпълнени с шатри на майстори занаятчии и цветари. По традиция беше пресъздаден и ритуала "По вода", а за кумичка на празника беше избрана 18-годишната Надежда Стефанова.

публикувано на 28.04.24 в 14:13

Климатът е сред най-важните теми за младите хора в предстоящите европейски избори

Младите избиратели, на възраст между 16 и 23 години, които ще имат ключова роля в изборите за Европейски парламент в началото на юни, смятат, че климатичните промени са сред най-важните проблеми, на които бъдещите евродепутати трябва да търсят решение.  "Климатичните промени са непосредствена заплаха и ако мисля да имам деца в близкото бъдеще,..

публикувано на 28.04.24 в 14:05

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Мазни борби. Мазньо дири мазнинката

В днешната научна лекция тук ще разгледаме едно явление от българския политически живот и както винаги, анализът ни е толкова дълбок, че 5 минути не можем да изплуваме на повърхността за глътка въздух. С нашите научни лопати ние копаем сведения от библейските страници през феноменологията на Хегел чак до банкянските извори на мъдростта...

публикувано на 28.04.24 в 13:58

„Запалете свещичка, дарете живот“ - девет души дариха кръв във В. Търново

Девет кръводарители се отзоваха и дариха на Цветница в неделното училище към храма „Свети Николай“ във Велико Търново. Акцията по кръводаряване е част от националната кампания „Запалете свещичка, дарете живот“. Сътрудничеството между храма и Центъра по трансфузионна хематология е отдавна и заедно помагаме, поясниха свещеноиконом Славчо..

публикувано на 28.04.24 в 13:58
Бойко Ноев

Бойко Ноев: Русия осъществява директно терористични операции на българска територия

Русия осъществява директно терористични операции на българска територия. Това заяви пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и дипломат. "Доказано е дори в някои разследвания на българската прокуратура, които не завършват вече много години . В България това е тема, която не е популярна. За съжаление, тя не е популярна и за българския..

публикувано на 28.04.24 в 13:18

След изборите Борисов няма да преговаря за ново управление с Петков, Василев и Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира гора,..

публикувано на 28.04.24 в 13:12

Гърция с ПВО проект на стойност 2 млрд. евро

Гърция се превъоръжава с нови технологии по защита на въздушното пространство, съобщи министърът на отбраната Никос Дендиас. Опозиционните партии с изключение на депутатите-комунисти подкрепят плановете на правителството за отбрана. Гърция ще направи "непробиваемо" въздушното пространство на страната, заяви министърът на отбраната..

публикувано на 28.04.24 в 13:03