Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата поредица на БНР "Има ли мегдан" е посветена на изчезващи традиционни занаяти

Гавраил Гавраилов: Днешният занаятчия трябва да е ярка личност и предприемач

Календарът "Ръце и занаяти 2019" показва 12 занаята със затихващи функции

Снимка: БГНЕС

Да се запазят изчезващи български занаяти - тази кауза е направил и своя мисия пловдивчанинът Гавраил Гавраилов. Той реализира кампания за спасяването на традиционните художествени занаяти съвместно с фотографите Тихомира Методиева - Тихич и Соня Митова. 

Част от кампанията ще бъде поредица от предавания по програма "Хоризонт", озаглавена "Има ли мегдан". Първото издание ще бъде на 3 януари в предаването "Графити по въздуха".   

Своите майсторски умения в първото издание на предаването ще покаже тюфекчията Димитър Мирчев. „Той е един от петимата останали тюфекчии и както той сподели, след като те си заминат, едва ли този занаят ще оцелее, няма кой да го продължи", обясни в предаването "Преди всички" Гавраилов.

Идеята за кампанията за съхраняване на изчезващи занаяти хрумнала на Гавраилов тази пролет по време на фестивал на чипровските килими. Тогава осъзнал, че този занаят е със затихващи функции. 

През август, септември и октомври реализирали обиколка в страната и срещи със занаятчии. Изминали 3000 километра и събрали 12 художествени приложни занаята в календара "Ръце и занаяти". 

„Имаше друг интересен пример в Златоград, където местен предприемач съхранява занаята си, благодарение на една негова инициатива да създаде занаятчийски квартал в Етнографския комплекс, където наема седем-осем занаятчии, които работят за него на заплата“, разказа Гавраил Гавраилов.  

"Ние се опитахме да стигнем до занаятчиите в техните ателиета - там, където работят. Стигнахме до места като Малко Градище, Никопол, Бърдарски Геран, Берковица - в името на това да представим наистина занаяти, които са застрашени от изчезване. Да кажем, производството на сребърен филигран в Берковица, производството на банатски носии в Бърдарски Геран, в Малко Градище намерихме един от малкото останали майстори бъчвари, които все още работят в страната."

Един занаятчия в днешно време трябва да бъде и предприемач, да издържа семейството си, да си търси пазари, да пробива нелоялната конкуренция на китайските сувенири, казва Гавраилов. "И за да оцелееш в този конкурентен пазар, трябва да си ярка личност, да седнеш, да си работиш и да вярваш в себе си, убеден е той.

Гавраил Гавраилов се надява следващата година да бъде преломна и все повече млади хора да проявят интерес "към нещо устойчиво, да създават ценни неща с ръцете си, защото иначе просто голяма част от нашето културно наследство ще изчезне“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев разговаря по телефона с израелски си колега Исаак Херцог

От пресцентъра на президентството съобщиха, че държавният глава Румен Радев е разговарял по телефона с   президента на Държавата Израел Исаак Херцог. Двамата са обсъдили аспекти на сигурността в Близкия Изток, възможностите за деескалация на военния конфликт в региона, както и хуманитарни въпроси. Разговорът се проведе по инициатива на..

публикувано на 19.08.24 в 18:13
Снимката е илюстративна

Извънредно съобщение издаде гръцката метеорологична служба за лошо време в следващите часове

Извънредно съобщение издаде гръцката метеорологична служба за лошо време в следващите часове. Властите предупреждават за риск от наводнения. Със съобщения по мобилните телефони Гражданска защита информира за рязка промяна на времето в следващите часове. Циклон в рамките на тази вечер и до утре на обяд ще засегне всички райони на западна..

публикувано на 19.08.24 в 18:09
Камала Харис

Конгрес на демократите в САЩ, на който се очаква номинирането на Камала Харис за президентската надпревара

В Чикаго започва Националния Конгрес на Демократическата партия на САЩ, който се очаква да номинира официално Камала Харис като кандидат за Белия Дом. Конгресът на Демократическата партия, провеждащ се в традиционно гласуващият в тяхна подкрепа щат Илинойс ще продължи до четвъртък. Събитието събира повече от 4000 делегати от цялата страна,..

публикувано на 19.08.24 в 18:03

Обущар: Грижата за обувките предхожда грижата за тялото

Емил Рангелов е от малкото майстори, който се занимават с поправка на обувки. За него грижата за обувките предхожда грижата за тялото.  Обущарят Емил Рангелов е убеден, че небрежното отношение към обувките и икономията при покупката и производството на нови обувки, влияят на нашата походка и оттам на нашето тяло.  Затова работилницата, в..

публикувано на 19.08.24 в 17:58

Над 121 хил. души в Курска област са били евакуирани заради украинската операция в региона

Над 121 хиляди души от девет гранични района в Курска област са били евакуирани вследствие на продължаващите от 6 август насам сражения на руските сили с украинските войски. Москва изключи възможността за мирни преговори с Украйна предвид атаката на Киев. Подробности от редактора Ивелина Георгиева: Според помощника на руския президент Юрий..

публикувано на 19.08.24 в 17:44

Продължава издирването на оцелели хора след потъването на яхта край Палермо

Шестима са вече издирваните от обърнатата от торнадо ветроходна яхта в морето край Палермо. 7 души се издирват в Италия, след като торнадо обърна ветроходна лодка Сред изчезналите от обърнатата от торнадо ветроходна яхта край Палермо е англиският предприемач  Майк Линч. Намерено е тялото на готвача, издирваните са вече 6, а спасените са..

публикувано на 19.08.24 в 17:40
Петър Чобанов

Петър Чобанов изрази готовност да бъде служебен премиер

Готовност да бъде премиер заяви още един от държавните служители, на които това е позволено в основния закон - подуправителят на БНБ Петър Чобанов. Той е заявил това пред сайта Епицентър. Чобанов е дългогодишен депутат от ДПС и беше финансов министър в правителството на Пламен Орешарски. По-рано днес настоящият служебен премиер Димитър..

публикувано на 19.08.24 в 17:37