Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдбата на болница "Лозенец" остава неясна въпреки решението на здравната комисия

Снимка: БГНЕС

Съдбата на болница "Лозенец" все още не е ясна след решението на здравната комисия от вчера, тя да продължава да се управлява от Министерски съвет – това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на ресорната комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя припомни становището на премиера, че правителството няма капацитет да поддържа болницата. В същото време, ако се осъществи идея за прехвърлянето ѝ към Софийския университет, то това трябва да стане с натрупаните ѝ дългове:

"И днес премиерът е потвърдил, че Министерски съвет няма капацитет да управлява болница и в това аз не виждам нищо лошо, защото така или иначе болницата досега е била към Министерски съвет, но вероятно не е била добре контролирана, щом е натрупала такива задължения. Може да се търси друго решение. Вчера се чу предложение примерно от Софийски университет да я вземат като болница към тях. Ако те са склонни да приемат болницата с пасивите и негативите, това също може да се случи. Имаме такива случаи. Болница "Света Марина" е болница към Медицински университет-Варна".

Даниела Дариткова подчерта, че идеята за педиатрична болница не е затворена страница:

"Аз искрено вярвам, че това е началото наистина на един разговор, който ще ускори идеята за създаване на Национална педиатрична болница, защото тя витае в общественото пространство много време и се постави съвсем остро сега в контекста на случая с болница "Лозенец". Вярвам, че това ще бъде наистина поводът тази идея да изкристализира и да намери своето по-скорошно решение".

По-рано в интервю за БНР Дариткова определи като фалшива новина информациите, че целта на закриването на болница „Лозенец“ е да бъде отстранен нейният директор проф. Любомир Спасов, който я оглавява вече 20 години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бойко Борисов заяви, че ще се съгласи болница "Лозенец" да не се трансформира в детска

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще се съгласи правителствената болница "Лозенец" да не се трансформира в детска, но ще настоява тя да е под шапката на Министерството на здравеопазването: "Виж, това да ви кажа не съм го очаквал, защото от една страна е..

публикувано на 14.12.18 в 13:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Признаха за виновни българин и четирима албанци, опитали да внесат кокаин за 200 млн. паунда във Великобритания

Банда, съставена от българин и четирима албанци, беше призната за виновна от английски съд след дълъг процес за внасяне на кокаин от Латинска Америка на стойност около 200 милиона паунда в Обединеното кралство, съобщи BBC. Членовете на бандата бяха..

публикувано на 14.10.24 в 04:42
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Фронтът се нуждае от допълнителна подкрепа

Украйна обвини Северна Корея, че изпраща войски в помощ на руската армия. Украинският президент Володимир Зеленски използва случая да подкани партньорите на Киев към по-решителна подкрепа:  "Наблюдаваме все по-укрепващи съюзи на Русия с режими..

публикувано на 13.10.24 в 22:13
Противоракетна система ТHAAD пред Белия дом във Вашингтон по време на изложение

САЩ пращат на Израел противоракетна система ТААД, която ще се управлява от американски военни

От Пентагона обявиха, че ще разположат в Израел американска противоракетна система ТААД  (THAAD - Terminal High-Altitude Area Defense) , която ще се управлява от американски военни, предаде АФП. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че изпраща..

публикувано на 13.10.24 в 22:05
Илюстративна снимка - израелски военен дрон, летящ над Газа.

"Хизбула" пое отговорност за атаката с дрон срещу северния израелски град Бинямина

Ливанската шиитска групировка "Хизбула" пое отговорност за атаката с безпилотен апарат, при която бяха ранени десетки жители на северния израелски град Бинямина, предадоха  АФП и  Ройтерс. В съобщение на групировката, поддържана от Иран, се твърди,..

публикувано на 13.10.24 в 21:46

Завършва 6-годишният спасителен ремонт на храма в кюстендилското с. Драговищица

Водосвет и курбан за здраве беше отслужен тази вечер пред храма "Успение Богородично", чиито спасителен ремонт продължава шеста година, в кюстендилското село Драговищица. Курбанът е дарение от кмета  на селото с около 600 жители  София Плачкова,..

публикувано на 13.10.24 в 21:38

Електрически хиперавтомобил събра многобройна публика в родопско село

Представянето на първия изцяло български  електрически хиперавтомобил събра хиляди хора от страната на площада в родопското село Слащен.  От екипа, разработил колата на бъдещето, се надяват това да постави България на световната карта в производството..

публикувано на 13.10.24 в 20:41
Ямбол - Център

Конкурсът за куклено-театрална пиеса за фестивала "Михаил Лъкатник" - до началото на декември

Конкурсът за написване на куклено-театрална пиеса за Националния фестивал "Михаил Лъкатник" в Ямбол ще продължи до началото на декември, информираха от Държавния куклен театър в Ямбол. До момента са постъпили 16 творби. Конкурсът се организира за 12-и..

публикувано на 13.10.24 в 20:32