Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политолог: Операцията на Израел „Северен щит“ не е като въоръжените сблъсъци по границата

Снимка: ЕПА/БГНЕС


В началото на декември Израел обяви, че започва операция „Северен щит“. Нейната цел е да бъдат унищожени тунелите, прокопани от ливанското движение "Хизбула" за прехвърлянето на бойци на израелска територия.

В предаването „12+3“ политологът Анат Хохберг Марон поясни: 

„Наричат „Северен щит“ акция по подобие на въоръжените сблъсъци по границите на Израел, но се надявам да не се стигне до военни действия. Засега е само предпазване от ненадейно нападение от "Хизбула". Прочистването на тунелите се извършва с качествено нова техника, изцяло на територията на Израел.

Да поясня, това не са тесните проходи, каквито "Хамас" дълбае на пясъчна почва на границата между Израел и Сектора Газа. По тунелите на "Хамас" може да мине един терорист или група, но един след друг. Тези съоръжения се използват за отвличане на пленници или за диверсии, по тях терористите могат бързо да се оттеглят. На север и почвата, и тунелите са качествено други. Граничната линия между Израел и Ливан минава по планинска местност, гранитът се дълбае трудно и с техника, но тунелите могат да бъдат дълбоко под земята и да са широки, така че в тях да се помести и цяла войскова единица и да изчака добър момент за атака. Хората в крайграничните селища на Израел сигнализираха, че чуват странни подземни шумове, а някои от тях дори, че в домовете им се усещат миниземетресения. Освен това вече 10 години "Хизбула" строи подземни лабиринти в Ливан, които образуват нещо като подземен град.

Акцията „Северен щит“ не приключва за ден-два. Целта е да се прочисти от подобни съоръжения линията, която разделя Ливан и Израел, и след разрушаването "Хизбула" да не може да ги възстанови". 

Политологът коментира и реакцията на Ливан, която определи акцията като провокация:

„Те искат да игнорират фактите. В края на миналата седмица премиерът и министърът на отбраната Бенямин Нетаняху заведе посланици в Израел на много държави при тунелите. Те видяха с очите си разрушените съоръжения. Израел е предал в ООН снимки и схеми на изграждането на тунелите през последните 10 години. Това, че "Хизбула" се опитва да внуши на световната общественост, че целта на тунелите е не за нападение, а само да складират оръжия, едва ли би затруднило обективните наблюдатели".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ правят логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят оръжейните доставки за Украйна

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна. Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл". Според Николай..

публикувано на 26.07.24 в 08:07

КС обявява дали Шестата поправка противоречи на Конституцията

Седем месеца след като беше сезиран, Конституционният съд ще обяви -  противоречи ли на Основния закон Шестата поправка на Конституцията. Непосредствено след приемането на промените с гласовете на депутатите от ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС в миналото Народдно събрание жалби срещу тях подадоха президентът Румен Радев и депутати от опозицията,..

публикувано на 26.07.24 в 07:59

Калин Стоянов: Има много силно горене в центъра на складовата база

Късно снощи е починал един от двамата тежко пострадали при избухването на складовете за пиротехника край Елин Пелин. В болница остава дъщеря му, която е с 85% изгарания. Още двама души са останали в складовете, обяви вътрешният министър Калин Стоянов, който  отново е на мястото на инцидента. Към 7:45 ч. той заяви пред медиите: Продължават..

публикувано на 26.07.24 в 07:54
Владимир Малинов в НС, архив.

Депутатите изслушват министъра на енергетиката за "Мини Марица Изток"

Депутатите ще започнат работа с изслушване на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов. В парламентарния контрол е предвидено да вземе участие и служебния премиер Димитър Главчев.  Служебният енергиен министър Владимир Малинов ще бъде изслушан за актуалното финансово състояние на "Мини Марица Изток" ЕАД. Вносители на искането за..

публикувано на 26.07.24 в 07:43

Службите "Земеделие" приемат заявления за форсмажорни обстоятелства заради пожарите

От днес Общинските служби "Земеделие" в районите с обявено бедствено положение започват да приемат заявления за форсмажорни обстоятелства от пострадалите фермери, съобщават от Министерството на земеделието .  Заявленията са нужни заради кандидатстването за подпомагане за тазгодишната кампания и трябва да се подадат в срок до 15 дни след..

публикувано на 26.07.24 в 07:34

Огледи с дрон в Елин Пелин: Няма активно горене. Силата на взривовете намалява

Предстои дълго и тежко разследване на Националното следствие , обяви на брифинг пред медиите министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. "Температурата е била над 1000 градуса ." Калин Стоянов: Има много силно горене в центъра на складовата база Допуска се, че един от останалите вътре в складовете двама души е синът на собстевника на..

публикувано на 26.07.24 в 07:33

Продължават взривовете в района на гара Елин Пелин, нощта премина неспокойно

Неспокойно премина нощта за жителите на Елин Пелин.  Със сигурност около 150 души от гарата не са прекарали нощта по домовете си, защото са заявили, че ще бъдат преместени при роднини.  Продължават взривовете в района, където снощи избухнаха складове на фирма за пиротехника. Двама души бяха настанени в "Пирогов" с много тежки изгаряния,..

публикувано на 26.07.24 в 07:26