Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в Будапеща срещу шестдневна работна седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поредна вечер на протест в Будапеща събра снощи хиляди пред сградата на държавната телевизия. Те са недоволни от приемането на закон, с който на практика се позволява възстановяването на шестдневната работна седмица, ако служителят се съгласи. 

Сред другите им искания са премахване на корупцията, създаване на независима съдебна власт и гарантиране на неутралитета на държавните медии.

Депутати от всички опозиционни партии обявиха, че протестите ще продължат, докато не им бъде позволено да прочетат исканията си по държавната телевизия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Костадин Костадинов: КС за пореден път взема решения под натиск на Делян Пеевски

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че Конституционният съд за пореден път взема решения под натиск от страна на Делян Пеевски, защото това е неговият съд: "Ако КС беше взел наистина правилно решение, той трябваше да отмени на 100% всички, абсолютно всички промени в Конституцията. С частичното, на парче взето решение, той за пореден..

публикувано на 26.07.24 в 16:17

Административният съд София-град потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на София

Административният съд София-град потвърди решението на Общинска избирателна комисия – Столична, с което Васил Терзиев е обявен за избран за кмет на Столична община на втория тур, проведен на 5-и ноември 2023 г. Решението за избора му, обявено от Общинската избирателна комисия, беше оспорено от загубилата вота Ваня Григорова. Решението не..

публикувано на 26.07.24 в 16:10
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев: Човешка небрежност е една от основните версии за взрива в Елин Пелин

По информация на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов по време на инцидента в складовете в Елин Пелин е имало още двама души. Министърът посочи, че няма конкретна информация за тях, тъй като спасителните екипи все още не са влезли в складовете заради продължаващите избухвания.  "Освен двамата души, които са в болницата, за съжаление,..

публикувано на 26.07.24 в 15:56
Кирил Петков

Кирил Петков коментира решението на КС: Няма справедливост в нашата страна

"Има ли справедливост в България? Работят ли прокуратурата и съдебната власт за хората?".  Това попита във Фейсбук Кирил Петков след решението на Конституционния съд.  КС обяви за противоречащи на Конституцията част от промените, свързани със съдебната реформа "Аз смятам, че - не! Напротив, убеден съм, че сегашната система е създадена..

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Френският министър на транспорта: Саботажът в жп мрежата е с тежки последици

800 хиляди пътници са засегнати от масираната атака срещу френската високоскоростна железопътна мрежа. Тя наруши движението по някои от най-натоварените линии часове преди церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж.  След палежи по линиите, свързващи Париж с градове като Лил, Бордо и Страсбург, в ход са действия по възстановяване..

публикувано на 26.07.24 в 15:40

Красимир Каракачанов: Поредното бедствие заварва поредните управляващи неподготвени

" Политици има достатъчно, само че държавници в България няма . Няма хора, които имат държавническо мислене. Всичко е на парче, всичко е в последния момент и за съжаление "скрито-покрито" ".  Това каза пред БНР Красимир Каракачанов, бивш вицепремиер и министър на отбраната. Той коментира натрупалите се кризи в последно време - пожари, дерайлирал..

публикувано на 26.07.24 в 15:16

КС обяви за противоречащи на Конституцията част от промените, свързани със съдебната реформа

Конституционният съд (КС) обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка.  Съдиите не са постигнали съгласие по текстовете, свързани със служебното правителство и мандата на Народното събрание, като те остават в сила. Всички 12 конституционни съдии са..

публикувано на 26.07.24 в 14:35