Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издаването на новите лични документи с електронна идентификация се отлага за 2020 година

| обновено на 19.12.18 в 10:52
Снимка: БГНЕС

Отлага се електронната идентификация за българските документи за самоличност до 2020 година. Парламентът прие облекчен механизъм за уреждане на пребиваването на чуждестранните военнослужещи от НАТО, цивилния компонент и техните зависими лица, работещи в структури на Алианса на територията на България. Управляващите промениха Закона за българските лични документи, с който се въвежда нов документ – „карта на служител в структурата на НАТО и на зависимо лице“. Към настоящия момент съществува практическа невъзможност за издаване на такъв документ.

Опозицията възрази и срещу отлагането на сроковете, но и срещу факта, че промяната в Закона за българските лични документи става през промени в преходните и заключителни разпоредби на друг закон - за преминаването и пребиваването в страната на съюзнически и чужди въоръжени сили.

Според ГЕРБ срокът не може да се спази заради течащите обществени поръчки. Валентин Радев поясни:

"Аз пледирам да се спазват правилата. Ние това сме направили. Спазваме Закона за обществените поръчки. Ще го направим бавно и полека. Никой не го е направил досега, ние посягаме и ще го направим електронното управление, но трябва да го направим внимателно. Но понеже става въпрос за много пари и понеже не може да се спази очевидно срокът – как така да остане без срок? На 1 януари да дойдат да ни обясняват: "Да, ама то не влиза". Ами не влиза, ние сме взели решение и сме го взели по правилния начин. Единственото, с което се съгласявам, че е можело да бъде на друго място".

Депутатът Георги Свиленски от БСП упрекна ГЕРБ, че залагат промени в последния момент.

"Колко закона променихме последните 2 седмици, да им отлагаме срокове? Кой отвън тази сграда ще ви повярва, че 2020 г. ще тръгне електронното управление? Ми не слагайте срокове! Кажете, когато приключи поръчката, ще направиме срок. За какво слагаме някакви срокове и винаги от 20-и декември започваме да ги променяме. Колко закона променихме, даваме ли си сметка? Колко неща отложихме?".

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов поясни, че и сега има закони за електронната идентичност – като електронния подпис и др. МВР се отнася отговорно към всичко това. С промените в Закона за българските лични документи, който парламентът прие днес, не се отлага въвеждането на електронната идентификация, а на новата система за издаване на българските лични документи:

"Към настоящия момент системата е децентрализирана, тоест българските лични документи, по-простичко казано, се произвеждат в 30 центъра. Това, което предвиждаме с тази нова процедура по въвеждане в експлоатация на новата система, е персонализирането да се прави само в един център – тук в София. Поръчката беше открита през лятото на тази година. Нашето очакване е лятото на следващата година да приключи, тъй като това е сложна процедура по Закона за обществените поръчки. Надявам се в началото на следващата година да приключи първия етап... Ние ще направим всичко възможно да приключим тази сложна процедура. Предишната т.нар. "паспортизация" започна през есента на 2006 г. и приключи през пролетта на 2009 г. – отне около две години и половина. Да ви напомня, че тези промени в Закона за българските лични документи, които предвиждат тези нови образци, бяха приети в края на 2016 г. и влязоха в сила в началото 2017 г. Аз съм убеден, че ще успеем да се справим в същия срок".

Ципов изтъкна, че в момента паспортите са валидни пет години, но новите ще могат да важат 10 години и хората да изберат дали да си заявят паспорт с 5- или с 10-годишна валидност:

"И последният нов документ, който предвиждаме да издаваме, е временна лична карта на лица, на които им е наложена мярка за процесуална принуда "забрана за напускане пределите на страната". Това се прави с цел да се намалят случаите за отклоняване от правосъдие. Очакванията са да бъде без електронен носител, и да се отличава от другия, за да може при граничен контрол лесно да установява, че лицето е с такава наложена мярка". 

Парламентът окончателно ще направи промени в Закона за културното наследство. Ще даде и възможност частните музеи да могат да легализират и вече декларираните ценности. Така собствениците на колекции ще могат да поискат пренасочването на заявлението им към музеи, които притежават експертен потенциал и съответстват на тематичния обхват на колекцията. Това ще може да се направи и към частни музеи, а не само към държавни и регионални.

Министерството на културата настоява да се запази възможността директори на музеи и министърът да могат да отказват издаването на удостоверение на културните ценности, ако има данни, че те са придобити незаконно.

Парламентът ще гласува и структурни промени в Министерския съвет, свързани със закриването на Министерството на Българското европредседателство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Активната роля на кмета е важна за прилагане на климатични политики в градовете

До края на сесията на Междуправителствения панел  по  изменение  на климата на  ООН в София трябва да се изяснят насоките за следващия голям доклад №7, който привършва 2028 г. и за доклада за градовете и климата довършен 2027. Делегациите да решат общите параметри, защото докладите събират научното знание от целия свят и е сложно да се..

публикувано на 31.07.24 в 15:11
Завод

Снаряд е избухнал в "Терем - Цар Самуил" в Костенец

Снаряд е избухнал в държавното предприятие "Терем - Цар Самуил" в Костенец.  По първоначална информация това е станало при изпитания.  Има сериозни материални щети.  Няма данни за пострадали. Очаквайте подробности.

публикувано на 31.07.24 в 15:06

Пожар край Монтана, горят сухи треви

Пожар е избухнал край монтанския квартал "Кошарник", сигналът е подаден малко преди 12:00 часа днес. Един екип на пожарната в Монтана се бори с пламъците край града. Пожарът е в района на ромския квартал "Кошарник", в близост до гробищния парк. Сигналът е за запалени сухи треви и храсти, уточниха огнеборци. Вятърът от север..

публикувано на 31.07.24 в 15:00
Сградата на Община Перник

Управителят на болницата в Перник е освободен от поста си с решение на ОбС

Управителят на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник Емил Ненков бе освободен от поста си с решение на местния ОбС. На негово място временно до назначаването на конкурс бе избрана Ина Петрова. Емил Ненков напуска Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация по собствено желание...

публикувано на 31.07.24 в 14:39
Снимката е илюстративна

НС забрани продажбата на вейпове на хора под 18 години

Народното събрание единодушно одобри на първо четене забрана за употреба, продажба и предлагане на хора под 18 години на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, както и на безникотинови изделия Това са така наречените "вейпове". Като първа стъпка към по-мащабно ограничение определи тези промени един от техните вносители - Костадин Ангелов от..

публикувано на 31.07.24 в 14:02
Калин Стоянов

Ситуацията с пожарите в Благоевградско е тежка, но няма опасност за населени места

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов определи ситуацията с пожарите в област Благоевград като доста тежка, но успокои, че към момента няма опасност за населени места: "Лошото е, че вероятно през днешния ден също ще има високи температури. Единствено се молим да няма този вятър, който беше вчера и който много бързо разпали това..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Иран ще отвърне на удара чрез прокситата си, най-вече чрез "Хизбула"

Убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания е голяма обида и унижение за самата държава Иран , защото как израелците проникнаха в системата за сигурност на Иран.  Това коментира в интервю за БНР преподавателят и журналист Мохамед Халаф. Той каза, че има няколко версии, но приема тази  за изстрелване на ракета от подводница...

публикувано на 31.07.24 в 13:48