Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът върна Ценко Чоков в ареста

| обновено на 19.12.18 в 19:51
Ценко Чоков
Снимка: БГНЕС

Апелативният специлизиран съд върна в ареста бившия кмет на Галиче Ценко Чоков.

Това стана по искане на прокуратурата, според която в понеделник той е нарушил досегашната си мярка за неотклонение "домашен арест".

Снимки на Чоков, седнал на масата в ресторант, без инвалиден стол или патерици, както обикновено идва в спецсъда, бяха разпратени в понеделник вечерта до някои медии. Прокуратурата незабавно поиска той да  бъде върнат в ареста, защото явно вече бил добре и защото е нарушил домашния си арест:

"Разрешението, което господин Чоков е получил е било единствено и само да посети стоматолог. Посочена е дата, но не е посочен час. Разрешението му не е за посещение в заведение. Според мен, това е нарушение на разрешението, което му е дадено",  е тезата на наблюдаващия прокурор Биляна Дукова.

Адвокатите и самият Чоков твърдят, че няма нарушение на домашния арест, защото в съдебното разрешение няма нито часови диапазон, нито маршрут. Екскметът на Галиче твърди, че минал през заведението пътьом след разрешено посещение при зъболекар :

“ Понеже аз съм диабетик и ми пада захарта - не хапна ли, загивам. Още повече никъде не пише, че не мога да се храня по време на придвижването ми. Ако беше написано, че не мога да ям, няма да ям. Имам право да бъда в по-добро здравословно състояние,  от това, което съм. Това престъпление ли е, е съм по-добре. Нали затова ме пуснаха?“, каза Чоков.

Заради здравословните му проблеми, Чоков, който беше задържан направо в съдебната зала, ще бъде настанен в болницата на Централния софийски затвор.

Няколко часа преди Чоков да застане пред Специализирания апелативен съд, други популярни подсъдими чуха за трети път "домашен арест" от първоинстанционния наказателен съд.

Чоков е под домашен арест от края на септември. Изтърпява го на адрес в София, за да не притеснява жителите на Галиче, част от които са свидетели срещу него.

Докато беше в ареста, адвокатите му многократно искаха промяна на мярката му за неотклонение по здравословни причини. Защото бил зле, финалните пледоарии по делото му в спецнаказателния съд се проведоха в затворническата болница, а присъдата си от четири години и половина затвор той чу в носилка. Така се е явил и на последното заседание във второинстанционния спецсъд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ценко Чоков

Прокуратурата поиска арест на Ценко Чоков след снимки в ресторант

Заради посещение в столичен ресторант, докато изтърпява мярка за неотклонение "домашен арест", Апелативната специализирана прокуратура иска бившият кмет на Галиче Ценко Чоков отново да бъде задържан под стража. От държавното обвинение съобщиха, че ще..

публикувано на 18.12.18 в 16:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Въпросът не е дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО

Въпросът не е дали Украйна ще стане членка на НАТО, а кога ще се случи това. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на срещата на върха на лидерите на държавите от НАТО във Вашингтон. Докато украинците продължават своите жизненоважни..

публикувано на 11.07.24 в 03:51

Вашингтон и Берлин са се договорили за разполагане на далекобойни американски ракети в Германия

САЩ и Германия се договориха за разполагане на далекобойни американски ракети на германска територия, предаде Ройтерс. От 2026 година в Германия ще бъдат изпратени зенитни ракети SM-6, крилати ракети "Tomahawk", както и хиперзвуково оръжие, което е..

публикувано на 10.07.24 в 21:18

25 депутати в групата "Европа на суверенните нации", Станислав Стоянов ще е зам.-председател

25 евродепутати ще наброява по последни данни парламентарната група "Европа на суверенните нации", съобщи за БНР неин говорител. В нея влизат и българските представители от "Възраждане", като Станислав Стоянов ще бъде един от двамата..

публикувано на 10.07.24 в 21:02
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС

В призив към всички депесари почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган поиска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на Движението. Ето и пълния текст на писмото на Ахмед Доган (без съкращения и..

публикувано на 10.07.24 в 20:43
Служебният премиер Димитър Главчев говори пред медиите в конгресния център Walter E. Washington във Вашингтон, САЩ, 10 юли 2024 г.

Главчев разговаря с Мицкоски във Вашингтон: На едно мнение бяхме, че трябва да се намали напрежението

Служебният министър-председателят Димитър Главчев е разговарял с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски преди официалното заседание на лидерите на страните членки от НАТО.  Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник..

публикувано на 10.07.24 в 20:40
Руската мобилна система за противовъздушна отбрана Оса от групировката войски

Руската армия с ракетни удари към украинския град Вознесенск

Руската армия извърши ракетно нападение по украинския град Вознесенск. Загинал е един местен жител, а други 8, сред които и кметът, са били ранени, съобщава Ройтерс. Вознесенск се намира в южната Николаевска област. По-рано днес при ракетно нападение..

публикувано на 10.07.24 в 20:15

Медицинският хеликоптер е в Банско, уточниха най-рисковите места за инциденти в планината

Първият хеликоптер за спешна помощ у нас пристигна в Банско. Екипът от пилоти и медици проведоха среща с кмета на курорта Стойчо Баненски и планинските спасители, след което медицинският хеликоптер облетя землището на града и северен Пирин...

публикувано на 10.07.24 в 19:42