Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Ще продължим да оказваме помощ на хората в Донбас

| обновено на 20.12.18 в 19:31
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брутният вътрешен продукт на Русия е нараснал с 1,7 процента за първите десет месеца на 2018 година, съобщи руският президент Владимир Путин на традиционната си годишна пресконференция, предаде ТАСС. За 2018 година се очаква икономически растеж от 1,8 процента, посочи Путин. 

Това е 14-ата пресконференция за Путин от идването му на власт през 2000 г.  За нея са акредитирани повече от 1700 журналисти. Около 20% от тях са чуждестранни кореспонденти, но има и много представители на регионалните медии в Русия. Журналистите носят плакати с интересни и провокативни надписи в опит да привлекат вниманието на Путин и неговия говорител Димитри Песков. Въпросите са най-разнообразни - от руско-китайските отношения, до проблемите на руското стопанство. 

Путин се съгласи  с думите на американския си колега Доналд Тръмп за удържана победа над "Ислямска държава" в Сирия.

"САЩ присъстват в Афганистан вече 17 години и почти всяка година казват, че ще изтеглят войските си от там. Засега присъстват".

Относно западните санкции, руският лидер каза, че те са инструмент, който иска да попречи на развитието на Русия. Путин се ангажира и занапред Москва да помага на жителите на Донбас. 

Заинтересовани сме от мира и процъфтяването на цяла Украйна, включително на Донбас, заяви руският президент. Путин посочи, че Украйна остава един от най-големите търговско-икономически партньори на Русия и че двустранният оборот расте въпреки усилията на киевските власти. На въпрос на украински журналист какви пари харчи Москва в Донбас Путин отговори:
"Действително оказваме хуманитарна и друга помощ на хората, които живеят на тази територия. Но само за да не ги размажат, изядат и разкъсат окончателно. Ще правим това и занапред".
Попитан от руски журналист дали провокацията в Керченския пролив е пистигнала целите си, Путин заяви: 
„От гледна точка на повишаването на рейтинга - може би, защото рейтингът на Пьотър Алексеевич се повиши. Вероятно е изпълнил задачата си за сметка на интересите на страната“. 
Путин коментира и създаването на независима от Московската патриаршия Украинска православна църква. Според него, главният мотив на вселенския патриарх Вартоломей е да подчини територията и да печели от това пари. 
Президентът повтори и официалната теза на Кремъл, че Крим не е бил анексиран, а местните хора са гласували за присъединяване на полуострова към Руската федерация. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Властите в Гърция продължават борбата с пожарите и имат готовност да евакуират хора

Продължава борбата с огнената стихия на много места в Гърция. При риск властите евакуират туристи и жители.  Нови 66 пожара пламнаха днес, съобщават от Гражданска защита. Затруднена е обстановката до град Комотини, където се запалиха сухи храсти и дървета близо до туристическо село. Властите предупреждават жителите и туристите да са в..

публикувано на 23.06.24 в 00:59
Моделът на Xiaomi SU7.

ЕС и Китай ще преговарят за митата на произведените в Китай електромобили

Китай и ЕС се разбраха да започнат разговори за планираното облагане на произведените в Китай електромобили, които се внасят на европейския пазар. Новината бе потвърдена от официални представители и на двете страни.  Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че е информиран от изпълнителния заместник-председател на Комисията Валдис..

публикувано на 22.06.24 в 21:24

Приключва шествието "София Прайд"

С добро настроение и музика шествието на “София Прайд” премина по булевардите “Дондуков”, “Васил Левски” и улица “Гурко”. Хората се движат по бул. "Цар Освободител" и почти достигнаха до началната му точка - площад “Батенберг”, където проявата ще приключи, а у частниците в нея ще започнат да се развиват.  "София Прайд" в много цветове и..

публикувано на 22.06.24 в 21:18

Пожар в девинското село Стоманево погълна селскостопански постройки и къща

Два екипа на пожарната в Девин се борят с огнена стихия в девинското село Стоманево, погълнала селскостопански постройки и къща. Кметът на Девин Здравко Иванов каза за БНР: "Изгорели са 3 стопански сгради, 1 жилищна сграда и частично - втора жилищна сграда. Няма пострадали, няма жертви и материални щети. Мисля, че сме овладели пожара вече. Не мога да..

публикувано на 22.06.24 в 21:02
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА зове правителството в Атина да предприеме действия спрямо РСМ

Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, призова днес правителството в Атина да предприеме действия, след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната си "Македония" в противоречие с Преспанския договор, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от..

публикувано на 22.06.24 в 20:07

Отново "Лято с музея“ в Пазарджик

За поредна година, регионалният исторически музей в Пазарджик организира "Лято с музея“. Инициативата е насочена към деца на възраст от 7 до 14 години. Таз годишното издание на "Лято в музея" ще  започне на 24 юни с богата и разнообразна програма,  като идеята е децата да получат едновременно знания и забавления: " Интересното тази година е..

публикувано на 22.06.24 в 18:49

"София Прайд" в много цветове и настроение

Продължава концертът, който е част от “София Прайд”.  17-ото издание на проявата в защита на човешките права преминава в много добро настроение, въпреки жегата. Концертът започна малко след 19 ч с участието на музиканти от различни възрасти, стилове и жанрове. Шествието на "София Прайд" тръгна от столичния пл. "Батемберг" и продължи по бул...

публикувано на 22.06.24 в 18:48