Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Печат,вестници
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Само за пет дни коледните бонуси в МВР се повишиха пет пъти", е водещото заглавие на "Сега". В полицията ще вземат по 480 лева, след като служителите заплашиха с протести заради първоначално предвидените по сто лева на човек, пояснява вестникът. Синдикатите не са се отказали от идеята си всеки да дари по сто лева за благородна кауза, пише още в статията.

В интервю за "Труд", президентът на националния синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков изразява несъгласието на колегите си, че е престъпление двама души да се пращат да гасят пожар, както е сега. "Има негодувание сред спасителите и пожарникарите", заявява той. Ако исканите от тях промени не станат до пролетта,пожарникарите планират протести, става ясно от интервюто.

"Управляващите се оплетоха в обясненията си за глобата на БЕХ", пише "Сега". Държавният холдинг заяви, че "вероятно" ще обжалва санкцията от 77 милиона евро, наложена заради газовия монопол на "Булгаргаз".

"Пуснаха парното в арестите след жалба на зъзнещия син на Арабаджиеви", съобщава "24 часа". "Спират ремонтите по "Тракия" за Коледа, на "Хемус" оправят само виадуктите" е друго заглавие от първа страница на вестника.

Апелативният съд реши бившият кмет на врачанското село Галиче Ценко Чоков да се върне в ареста, пише "Труд". След като беше заловен, че нарушава домашния арест, той се върна в затворническата болница.

"Вето за тайния арест" пише "Земя" по повод наложеното от президента вето на законодателни промени. Според тях, до 48 часа е възможно да не се съобщава на близките, че някой е арестуван, за непълнолетни мярката важи за едно денонощие. "Дума" цитира, по този повод, на първа страница юрист, който заявява "ГЕРБ грубо показва правото". Коментира се и антикорупционния закон, който, според адвокати, ще се използва срещу неудобните на властта.

Според "24 часа", ГЕРБ ще издигне кандидатурата на Йорданка Фандъкова за нов мандат като кмет на София. Управляващата партия отново ще заложи на своите сегашни 20 кметове на областни центрове. Изборите за местни органи на властта ще са през есента на следващата година.
"Монитор" информира за предложени промени в образователното министерство. Подготвя се намален прием в езиковите гимназии след седми клас, увеличават се учениците в математическите паралелки. Бизнес, родители и учители във всяка община ще обсъждат какво да учат децата им.
Столичната община залови 15 хиляди души, които са мамели данъчните служби кое е основното им жилище, за да избегнат данък за другите си жилища, пише "Телеграф". По закон, в такива случаи се налага глоба и се начислява данък "сгради" в пълен размер за пет години назад.

"Затоплянето на времето ще създаде опасност от лавини" предупреждава, в "Монитор", директорът на планинската спасителна служба Емил Нешев. Той отчита, че зачестяват  инцидентите с туристи в района на Седемте Рилски езера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рекордни 436 кг хероин бяха заловени на фериботното пристанище в Бургас

Рекордно количество 436 кг хероин на стойност 70 млн. лв. откриха митнически служители в товарно ремарке пристигнало от Батуми на фериботното пристанище в Бургас. Товарното ремарке е с казахстанска регистрация. Тръгнало е от Киргизстан до пристанището в гръцкия град Александруполис. По случая няма задържани. Образувано е досъдебно..

публикувано на 12.08.24 в 16:31
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар в землището на село Неделкова Гращица, Невестинско

Пожар гори в землището на село Неделкова Гращица, община Невестино, област Кюстендил. В момента се извършват действия по локализирането му от служители на териториални поделения на Югозападното държавно предприятие  (ЮЗДП), съобщава БТА. Пожарът е възникнал в ранния следобед днес. На място са екипи на Държавното горско стопанство..

публикувано на 12.08.24 в 16:31

Катя Вълчева: Психиатриите нямат пожароизвестителна система

Три системни проблема констатирахме при проверката в психиатрията на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, където пациент почина от тежки изгаряния при пожар. Това съобщи в интервю пред БНР Катя Христова Вълчева, началник на кабинета на омбудсмана. „Надявам се да бъдат приети спешни мерки от министъра на здравеопазването и наредбата..

публикувано на 12.08.24 в 16:11

Най-високата средна работна заплата за страната е в София - вече 3129 лв.

Най-високата средна работна заплата за страната е в София-столица и вече е 3129 лева, сочат данните на националната статистика за второто тримесечие на годината. Най-ниското средно възнаграждение е в Благоевград – 1519 лева. НСИ: Нарастване на заетостта и на работната заплата през второто тримесечие В сравнение с първото тримесечие на..

публикувано на 12.08.24 в 15:48

Продължава борбата с пожарите - Славянка и Влахина планина, Алино, Вършец

Мащабна акция по овладяване на пожара в планината Славянка се провежда на гръцка територия, потвърдиха нашите огнеборци, които  близо месец са на граничната бразда  и успяха да овладеят пожара  на наша територия.  Остава опасността от възобновяване на пожара в планина Славянка на наша територия Няма опасност пожарът в Република Северна..

публикувано на 12.08.24 в 15:21

Путин обеща Москва да отговори на навлизането на украински сили на руска територия

Руският президент Владимир Путин обеща Москва да отговори на навлизането на украински сили на руска територия. В момента той ръководи заседание, посветено на трансграничната операция. Според Путин, Украйна се опитва да подкопае руската стабилност с нахлуването си в южната част на страната, но няма да успее. "Загубите на украинските..

публикувано на 12.08.24 в 15:16
Игор Федик

Игор Федик: Руснаците бяха изненадани и не разбираха какво трябва да направят

Целта е украинските сили е да създадат буферна зона в северните области и да направят офанзивни операции. Второ политическата цел е да създаде някакъв вътрешен хаос вътре руска федерация във властта на Путин. Да се покаже на руското общество, че Путин не е толкова могъщ и не контролира всичко. Той  е много слаб. Руснаците бяха много..

публикувано на 12.08.24 в 15:10