Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадинка Кунева: Да използваме Маркс и да видим как може да реорганизираме обществото

Снимка: Pixabay

Днес е международният ден на солидарността между хората, въведен от Общото събрание на ООН. Бедността и разликата между класите са големи теми и на германския философ Карл Маркс, чиято 200-годишнина беше отбелязана с различни инициативи и в различни страни през 2018 година.
В Гърция беше организирана изложба, посветена на Карл Маркс, а инициатор беше гръцката представителка в Европейския парламент, българката Костадинка Кунева.

Костадинка Кунева е синдикална активистка, която е избрана с листата на СИРИЗА за член на ЕП от Гърция на евроизборите през 2014 година. Тя е единственият евродепутат, който представлява политическа сила в страна, в която е емигрант.

Завършва история във Велико Търново, заминава за Гърция през 2001 година, работила е като чистачка в метрото в Атина. Като генерален секретар на Атинския съюз на чистачките и домашните помощнички защитава правата на работниците от нейния бранш и получава заплахи за живота си. Залята е със сярна киселина на 22 декември 2008 година.Този акт на насилие е оценен като най-жестоката атака срещу синдикален лидер от последните 50 години: 

“За мен наистина беше много важна солидарността, тъй като след нападението с киселина, ако не беше интересът и помощта на хората – познати, непознати, в цяла Гърция, аз нямаше да оживея“, каза Кунева пред БНР в отговор на въпроса дали бедността и икономическата криза увеличава солидарността между хората. “Аз получих много писма, една цяла стая с писма от Япония до Китай. Цялата тая подкрепа мен ме държа жива“, продължи тя.

“Едно, че са 200 години от рождената дата на Карл Маркс и имаме възможността да заговорим наново за неговите трудове и неговите анализи, които много добре дадоха идея как ще се развие капитализмът“, каза тя. Една прогноза, която той направи за 150 години напред, каза Кунева по отношение организираната от нея изложба по повод годишнината на Маркс и пордължи - “много хора, по време на кризата, от 2008-2009 година, световната криза, която имаме икономическа, последните десетилетия, се обърнаха наново към Маркс“. 

Тя разказа за присъствието си по време на отбелязването на рожденния ден на Маркс в родния му град и дали на него е присъствал Жан-Клод Юнкер, за който знаем, че е от политическото семейство на формация, която не изповядва Марксизма - “Юнкер беше там, беше един от основните говорители и тези, които откриха изложбата“. 

Кунева направи и коментар в предаването на новите разломи - част от британците скочиха срещу т.нар. “полски водопроводчик“. Анализаторите казват, че с този гняв срещу мигрантите започва Брекзит:

“Аз имам контакт с доста синдикати в цяла Европа и извън Европа. Не забелязвам синдикатите да не подкрепят емигрантите. Напротив, дори има създадени синдикати, които се занимават специално с проблемите на емигрантите“, отговори тя  и допълни - “това, че по този начин се тълкуват и се представят нещата, е специално направено, за да влияят на обществото“.

“Това, на което можем да дадем значение, е, че, новата епоха, четвъртата епоха, на автоматизация, на цифровизация на производството, променя и труда, променя и самата организация на труда и затова пак можем да използваме трудовете на Маркс и да видим как можем наново да организираме обществото“, разтълкува тя.

Една от концепциите на Маркс, именно тази за класовата борба, знаем катастрофира в тоталитарните общества, защото въпреки обещанието за равенство имаше скрити йерархии:

“Да погледнем въпроса от другата страна. По вермето на тази социална държава, която имахме ние, нямаше безработица, имаше много добро здравеопазване. Имахме едно от най-добрите образования в Европа“.

“Това, което имаше като база тази държава, се унищожи за няма и 10 години“, посочи тя и подължи “сега какво има в България – има безработица, има неуважение към човешкия живот и труд“.

Като финал на разговора тя отговори на въпрос дали ще участва в изборите за Европейски парламенти и дали ще се кандидатира отново за евродепутат:

“Доколкото нещата се развиват, всички, които сме евродепутати от СИРИЗА, ще участваме в листата на следващите избори“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР Йордан Божилов,  основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на София.  След срещата в Министерския съвет Главчев съобщи:  "Още от сутринта сме взели мерки от..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са посетители, които нощуват в хотели, къщи за гости и пансиони със закуска, които вече плащат..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие.  Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата политическа кампания ще е изключително важна.  Опасявам се, че към този момент част от клишета като..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят. В тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия, той пожела м ощен скок на Европа до 2030 г., за да се запази като "силна, успешна и хуманна".  Според него Европа е постигнала напредък в единството..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи доставки на оръжия на стойност един милиард долара от пакета военна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42