Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2018: Година на исторически решения и компромиси за Македония

Македонският премиер Зоран Заев (вляво) и гръцкият - Алексис Ципрас, след подписването на договора за решаване на спора за името на Македония.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като година на исторически решения, компромиси и частично оправдани надежди ще запомнят отминаващата 2018-а жителите на Македония. Политиците пък имат повод да отчетат успех, защото дадоха тласък по същество на евроатлантическата интеграция на страната. Нещо, което македонците очакват от 27 години.

Победата обаче не е само за политиците. Тя е и на обикновените хора, дали съгласието си властта да направи определени компромиси, за да бъде извадена страната от застоя и опасността да изпадне в изолация. А за това през годините  помогна липсата на воля за диалог с Гърция за решаване на спора за името. Проблем, довел до отказаната покана на Скопие за започване на преговори за  членство в НАТО през 2008 година.

„Всеки, който мисли, че ще накара страната ни да приеме нещо, което той иска, греши“, каза бившият премиер Никола Груевски след наложеното от Гърция вето и обеща на сънародниците си: „Съобразявайки се с тази ситуация ние ще продължим с усилията ни да постигнем още по-голям напредък и реформи“.

Това не се случи до началото на тази година, когато премиерът Зоран Заев показа, че приоритетът „Членство в НАТО и ЕС“ може да постигне и реални измерения, а не да бъде само в спектъра на политическото говорене.

Първите видими за широката публика сигнали за това дойдоха от София, където на среща, организирана по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз премиерите на Гърция и Македония дадоха знак, че диалогът е възможен:

„Имахме много ползотворен разговор с моя колега. Аз вярвам, че сме изминали голяма част от разстоянието, но имаме още път пред нас“, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас.

„От днес приятелството между Република Македония и Република Гърция е още по-силно“, допълни го македонският му колега Зоран Заев. 

Заев остана верен на стила си и все пак спомена, че в разговорите се търси „решение приемливо и за двете държави“.

И то дойде с официалното подписване през юни на договора от Преспа. С него  страните се съгласиха да работят за изясняване на спорните въпроси и да търсят решение на проблема с името.

„Днес можем спокойно да кажем, че сме горди с този договор, защото се обединихме и постигнахме решение на един спор, който ни разделяше“, каза Заев.

„Днес сме тук, защото гледаме направо в очите историята на нашите народи. И двамата премиери сме тук, за да изпълним нашия патриотичен дълг“, добави Ципрас.

Очаквано патриотичните и националистическите подбуди и от двете страни не закъсняха. Започналите в началото на годината протести и в Скопие и Атина, когато все още само плахо се говореше за дипломатическите усилия за решаване на спора се разгоряха с пълна сила.

Паралелно с общественото не спираше и политическото недоволство. За смелостта си, Алексис Ципрас и Зоран Заев бяха наказвани ежедневно с гневни коментари и заплахи за оставки и предсрочни избори.

Причината - вредният за националните интереси по думите на опозицията и в Гърция и в Македония договор, както отбеляза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ - Християн Мицкоски.

Въпреки напрежението властта в Македония не пожали енергия, за да накара сънародниците си да приемат, че това е единственото добро решение, за да тръгне държавата напред. Тя поиска мнението им за промяната на името и за бъдещото членство на НАТО и ЕС на референдум, а седмици преди провеждането му Скопие бе посетено от редица високопоставени европейски лидери и представители на администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Включи се и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Световната политическа активност обаче не помогна допитването да бъде обявено за валидно въпреки положителния резултат, получен от него. И този път премиерът Заев остана оптимист, като видя „успех за демокрацията и за европейска Македония“. И призова: „Гласът на хората, участвали в референдума трябва да се превърне в политическа активност в парламента“.

Призив, който криеше рискове най-вече заради нестабилността в парламента, с която разполагаха управляващите, но и заради започналото разединение в редиците на опозицията. Нещо, от което по-късно правителството се възползва, за да може да се приеме и една от най-спорните промени в Основния закон - тази за името, според която страната вече ще се нарича Северна Македония, а денят на гласуването премиерът Заев нарече исторически

С това процесът по решаването на спора за името между Гърция и Македония не спира. През януари в Скопие предстои окончателното ратифициране на одобрените до сега промени в Конституцията. Процес, който според бившия външен и вътрешен министър на Македония и професор по право Любомир Фръчковски поне към момента не крие изненади.

За важно гласуване идната година се готвят и в Гърция, където също предстои ратифицирането на договора със Скопие.

За този процес балканистът от БТА Райна Асенова прогнозира, че след като минат всички процедури в Македония трябва да влезе в гръцкия парламент същият документ и той трябва да бъде ратифициран.

„Само че по-малкият партньор в управляващата коалиция в Гърция - „Независими гърци" и лидерът им Панос Каменос казаха, че няма да участват в правителство, което ще внесе този договор в парламента. Въпреки всичко, като се има предвид, че предстоят избори догодина в Гърция и че голяма част от гръцката общественост са против договора, може да се очаква някакъв проблем“, посочи тя.

Дали 2019 ще е годината, която ще постави на картата на света новата държава Северна Македония и ще се сложи ли край на спора за името предстои да разберем.

 А 2018-а за Македония и македонците е и ще си остане - годината на историческите решения, компромиси и частично оправданите надежди.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Болница

Жената, обезобразена с ножица от приятеля си в Елена, вече е в стабилно състояние

41-годишната гражданска на Узбекистан, която беше обезобразена с ножица от 23-годишния си приятел, вече е в стабилно състояние и продължава лечението си в очното отделение на областната болница във Велико Търново. От Районната прокуратура, посочиха, че все още няма повдигнато обвинение на извършителя, защото не е готова поисканата съдебно-медицинска..

публикувано на 10.05.24 в 16:42

Великотърновският университет чества патронния си празник

Великотърновският университет, носещ името на светите равноапостоли Кирил и  Методий, чества днес патронния си празник. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова. За 63-а година иконата на светите Кирил и Методий поведе шествието във Великотърновския университет. Да не забравяме на кого дължим азбуката и културата си, призова..

публикувано на 10.05.24 в 16:28
Областният управител на Плевен Николай Абрашев

Областната управа в Плевен отчита добра координация за изборите

В Плевен е създадена добра координация между институциите за провеждането на предстоящите избори на 9 юни. Това стана ясно след първата среща в Областната администрация. "Координацията е добра, няма някакви сигнали, няма подадени проблеми. Тепърва започва изборният процес, от ден първи съм 24 часа на работа". Това каза областният..

публикувано на 10.05.24 в 16:22
Снимката е илюстративна.

Тяло на жена е открито в района на жп гарата в Кюстендил

Намерено е тяло на жена на железопътната линия в района на кюстендилската гара, съобщиха от полицията. Дежурна полицейска група е извършила оглед на мястото, тялото е откарано в местната болница за аутопсия. Жената е идентифицирана, тя е 54 години. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на прокуратурата...

публикувано на 10.05.24 в 16:18
Киър Стармър

Очакват Стармър да обещае премахване на схемата за депортиране на мигранти в Руанда

Във Великобритания лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър ще обещае да премахне правителствената схема за депортиране на мигранти в Руанда и да отклони 75 милиона паунда за финансиране на стотици нови специализирани служители, които да се справят с контрабандата на хора с нови правомощия за борба с тероризма.  Проект за..

публикувано на 10.05.24 в 16:05

Изложба в Ловеч за 60-годишнината от откриването на паметника на Васил Левски

В Ловеч тази вечер ще бъде открита изложба, посветена на 60-годишнина от откриването на най-големия и най-внушителен паметник на Васил Левски.  Изложбата е подготвена от Държавен архив – Ловеч и Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев". Експозицията проследява проекта и изграждането на паметника, като акцент е  ролята на ловешката..

публикувано на 10.05.24 в 16:00

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".  В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и БСК са заявили категорично нежелание да участват..

публикувано на 10.05.24 в 15:50