Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуация на островите Ява и Сулавеси, жертвите на цунамито са близо 400

| обновено на 24.12.18 в 14:48
Жертвите на цунамито в Индонезия са над 280
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Масови евакуации са предприети по крайбрежието на индонезийските острови Ява и Суматра, които бяха залети вчера от внезапна вълна цунами. Агенция Ройтерс съобщава за 12 000 местни жители, принудени да напуснат домовете си.

По последни данни жертвите на бедствието са 373, ранени са над 1000 души, десетки остават в неизвестност. Спасителите използват дронове и кучета, за да издирват оцелели.

Очаква се броят на загиналите да нараства с постъпването на нова информация от засегнатите райони.

Изригването на вулкан, а не земетресение е причина за вълната цунами в Индонезия, съобщиха от агенцията по метеорология, климатология и геофизика на страната.

За най-тежко пострадал засега се смята район на западния бряг на остров Ява, но спасителните екипи все още не могат да достигнат до всички засегнати места, защото пътищата към тях са блокирани. Напълно унищожени са около 100 км крайбрежна ивица.

Системата за предупреждение в Индонезия разпознава само потенциални вълни цунами, предизвикани от земетресения, а не такива, които са в резултат от подводни земни свличания или вулканични изригвания. Това се посочва като причина да не е било издадено предупреждение за опасност в засегнатите райони.

Това е второто опустошително цунами в Индонезия за тази година. През септември на остров Сулавеси загинаха над 2000 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Стотици сгради са разрушени от приливната вълна, заляла тази нощ бреговете на Зондския пролив.

281 души достигна броят на жертвите на цунами в Индонезия

Най-малко 281 души са загинали, над 1000 са ранени, а десетки са в неизвестност след опустошителната вълна цунами, която заля бреговете на индонезийските острови Суматра и Ява. Бедствието беше предшествано от изригване на вулкана Анак Кракатау. Смята се, че..

обновено на 24.12.18 в 05:06
Япония земетресение цунами

Посолството на Република България в Джакарта информира, че няма данни за пострадали български граждани след цунамито

По информация на посолството на Република България в Джакарта, няма данни за пострадали български граждани в резултат на цунамито, регистрирано на 22 декември в Зондския пролив между островите Ява и Суматра. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР...

публикувано на 23.12.18 в 13:50

Цунами в Индонезия отне живота на десетки хора

Вълна цунами отне живота на най-малко 43 души и рани над 580 в южната част на индонезийския остров Суматра, съобщиха световните агенции, които се позоваха на информация от местните спасителни служби. Огромната вълна е заляла плажовете около Зондския..

публикувано на 23.12.18 в 06:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лоши са условията за туризъм в планините

В планините условията за туризъм днес са лоши, съобщиха от Планинската спасителна служба за БТА.   Във високите части вали дъжд, има и мъгли, а на над 2200 метра надморска височина има и снежна покривка около 5- 10 сантиметра. В планините днес ще бъде..

публикувано на 04.05.24 в 10:09

Масово кръщене и тази година в Плиска

Масово кръщене ще се проведе и тази година в Плиска. Тайнството днес ще бъде извършено от  Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на святото за българите място Голямата Базилика. Масовото кръщене се прави винаги около..

публикувано на 04.05.24 в 10:04

Младежи от Велико Търново дариха над 700 килограма хранителни продукти на 13 семейства

Младежи от Велико Търново събраха и дариха над 700 килограма хранителни продукти на 13 семейства за великденските празници. Инициативата „Купи и дари“ е на младежите от „Ратаракт клуб“ – Велико Търново и се проведе в шест търговски обекта в..

публикувано на 04.05.24 в 09:59

Велика събота е!

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост. Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде..

обновено на 04.05.24 в 09:20

Проливни дъждове в Бразилия, най-малко 39 жертви

Проливни дъждове в Южна Бразилия. Жертвите са най-малко 39, около 70 души са в неизвестност. Критична е ситуацията в щата Рио Гранди до Сул. Заради срутването на язовирна стена цели градове в долината на река Такуари бяха напълно залети. Семейства с деца..

публикувано на 04.05.24 в 09:16

Наводнения в Тексас

Бури предизвикаха нови бедствия в района около американския град Хюстън, след като части от щата Тексас бяха наводнени тази седмица. Представител на един от окръзите описа положението като кастастрофално и заяви, че няколкостотин сгради там са застрашени от..

публикувано на 04.05.24 в 09:12
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

СЗО предупреди, че операция в Рафах ще доведе до "кървава баня"

Световната здравна организация предупреди, че израелска офанзива в град Рафах ще доведе до "кървава баня". От организацията написаха в интернет, че ако Израел предприеме сухопътна операция, това ще предизвика нова вълна на разселване и "ще ограничи още..

публикувано на 04.05.24 в 09:07