Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуация на островите Ява и Сулавеси, жертвите на цунамито са близо 400

| обновено на 24.12.18 в 14:48
Жертвите на цунамито в Индонезия са над 280
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Масови евакуации са предприети по крайбрежието на индонезийските острови Ява и Суматра, които бяха залети вчера от внезапна вълна цунами. Агенция Ройтерс съобщава за 12 000 местни жители, принудени да напуснат домовете си.

По последни данни жертвите на бедствието са 373, ранени са над 1000 души, десетки остават в неизвестност. Спасителите използват дронове и кучета, за да издирват оцелели.

Очаква се броят на загиналите да нараства с постъпването на нова информация от засегнатите райони.

Изригването на вулкан, а не земетресение е причина за вълната цунами в Индонезия, съобщиха от агенцията по метеорология, климатология и геофизика на страната.

За най-тежко пострадал засега се смята район на западния бряг на остров Ява, но спасителните екипи все още не могат да достигнат до всички засегнати места, защото пътищата към тях са блокирани. Напълно унищожени са около 100 км крайбрежна ивица.

Системата за предупреждение в Индонезия разпознава само потенциални вълни цунами, предизвикани от земетресения, а не такива, които са в резултат от подводни земни свличания или вулканични изригвания. Това се посочва като причина да не е било издадено предупреждение за опасност в засегнатите райони.

Това е второто опустошително цунами в Индонезия за тази година. През септември на остров Сулавеси загинаха над 2000 души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Стотици сгради са разрушени от приливната вълна, заляла тази нощ бреговете на Зондския пролив.

281 души достигна броят на жертвите на цунами в Индонезия

Най-малко 281 души са загинали, над 1000 са ранени, а десетки са в неизвестност след опустошителната вълна цунами, която заля бреговете на индонезийските острови Суматра и Ява. Бедствието беше предшествано от изригване на вулкана Анак Кракатау. Смята се, че..

обновено на 24.12.18 в 05:06
Япония земетресение цунами

Посолството на Република България в Джакарта информира, че няма данни за пострадали български граждани след цунамито

По информация на посолството на Република България в Джакарта, няма данни за пострадали български граждани в резултат на цунамито, регистрирано на 22 декември в Зондския пролив между островите Ява и Суматра. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР...

публикувано на 23.12.18 в 13:50

Цунами в Индонезия отне живота на десетки хора

Вълна цунами отне живота на най-малко 43 души и рани над 580 в южната част на индонезийския остров Суматра, съобщиха световните агенции, които се позоваха на информация от местните спасителни служби. Огромната вълна е заляла плажовете около Зондския..

публикувано на 23.12.18 в 06:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тридневен форум на местните власти в Албена

Тридневният форум на Националното сдружение на общините в Република България започна днес в курортния комплекс "Албена". Представители на местните власти обсъждат в годишната среща настоящите и бъдещите проблеми на българските общини, тяхното..

публикувано на 13.10.24 в 19:10
Спасители работят сред разрушените сгради след израелски въздушен удар по пазар в Набатие, Южен Ливан, 13 октомври 2024 г.

Премиерът на Ливан за искането на Нетаняху ООН да изтегли сините каски: Нова глава във вражеския подход

Най-малко 15 войници от мироопазващата мисия на ООН в Южен Ливан са пострадали при нов инцидент с израелската армия, съобщи Би Би Си като се позова на изявление на ЮНИФИЛ. Рано сутринта два израелски танка съборили огражденията на пункта на..

публикувано на 13.10.24 в 18:21
Президентът Румен Радев

Президентът: Кадровиците на съдебната власт излагат на риск процедурата по избор на главен прокурор

"Кадровиците на съдебната власт“ излагат на риск процедурата по избор на нов главен прокурор на България, издигайки само един кандидат. Това коментира президентът Румен Радев по повод на избора на нов главен прокурор и действията на Висшия съдебен..

публикувано на 13.10.24 в 18:16

Стотици китаристи изпълниха "Клетва" - емблематичната песен на "Щурците", в памет на Маричков

Стотици китаристи се събраха край НДК, за да изпълнят емблематичната песен на "Щурците" "Клетва" в памет на Кирил Маричков, който почина в петък вечер. Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената Целият парк пред НДК..

публикувано на 13.10.24 в 17:25
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар в хале за производство на матраци в село Скутаре

Пожар избухна малко след 16:00 часа в стопанския двор на село Скутаре, Пловдивска област. На място с веднага са пристигнали пет екипа на пожарната. Огънят е обхванал хале, пригодено в цех за производство на матраци. Пожарът е локализиран...

публикувано на 13.10.24 в 17:01
Олаф Шолц (вдясно) и Джо Байдън, архив.

Байдън ще посети Германия на 18 октомври

Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Германия в петък, след като отмени посещението си през изминалата седмица заради урагана "Милтън", предаде Ройтерс, като се позова на днешно съобщение на правителствени източници. Байдън отложи пътувания заради..

публикувано на 13.10.24 в 16:43
Изображение, предоставено от SpaceX, показва мегаракетата Starship, 13 октомври 2024 г., над Бока Чика, Тексас.

SpaceX: Пето изстрелване на мегаракетата "Старшип" с първо успешно връщане на ускорител

Компанията на милиардера Илън Мъск  "Спейс Екс"  (SpaceX) успешно "хвана" ускорителя на своята мегаракета  "Старшип"  (Starship), когато той се връщаше на стартовата площадка. Компания "Спейс Екс" изстреля успешно гигантската ракета "Старшип"..

публикувано на 13.10.24 в 16:21