"Приготовленията започват отрано. Колкото и да звучи семпло „постни ястия“, те си имат своята сложност - приготвят се бавно, трябва да спазваме традициите. Вкъщи се старая наистина да е традиционно. Приготвяме пълнени чушки с боб и гъби, сарми с лозов лист и сарми с кисело зеле, питка, щрудел с ябълки, тиквеник, орехи, мандарини, банани. Задължителния ошав ще присъства. Правя малко карамел, така че да има по-интересен аромат. Добавям винаги по няколко капки ванилия и се получава нещо много приятно... Често пъти прибягвам към по-голямо разнообразие на сушени плодове - не просто ошав от сушени ябълки и сливи. Малко стафиди е хубаво да се сложат, да се нареждат няколко сушени кайсии - става цветно, шарено и наистина много вкусно.
При постното ястие, когато има олио, се получава по-добре. Запържвам лук, морков, не пропускам никога чесъна - да има чесън в, да речем, плънката за зелевите сърми. Добавям една идея люто, то наистина създава апетит. Хубаво е да има ароматни подправки. Когато правим боб чорбата, джодженът е задължителен. Добавям в него и малко чубрица. Ако направите една лека запръжка от олио и червен пипер, ароматът е прекрасен".
Традициите могат да бъдат и на висотата на кулинарното изкуство, категоричен е Стоилов.
"Един тиквеник, освен добре оформено парче, ако се направи малко пюре от тиква и се сложат няколко точки по чинията, вече разнообразява. Ако карамелизираме орехи и след това ги натрошим, може да се поръси самата чиния отгоре. Поръската с пудра захар или с какао по ръбовете, по кантовете могат да създадат адски много настроение“.
Експертът ръководи 18 точки за издаване на храна, където на ден се приготвя около един тон храна. Опитът в кухнята помага и у дома, но, макар че мащабите са по-малко, изцапаните съдове са много, шегува се той.
"Вкусът на Коледа е домашният уют, топлината. Рецептата е проста - любимият човек да е до теб. Храната става още по-вкусна с него“.
Тиквата традиционно присъства на коледна трапеза. Може да бъде в щрудел или баница, сварена на кубчета в подсладена вода и поръсена с ядки, а може просто да е изпечена на фурна и покрита със захар - при печенето се създава невероятно нежен карамел, издаде майсторът.
Очаква се през 2019-а година на пазара да излезе и книгата "Българските готвачи", чието електронно копие вече се продава в интернет на английски.
Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е санкционирала великотърновската фирма за нарушения на Закона за биологичното разнообразие. Във..
В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение, които ще важат до 14 септември. Движението ще се осъществява само в едното платно. Променя се..
Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната. Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция. Цялата техника на държавното дружество "Автомагистрали" ще се включи в спасителните дейности...
"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс в размер до 1000 лв. на ден на човек. За суми от 1000 до 10 000 лв...
От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа на хардуерен носител като клиентът получава флашката до посочен адрес. Новата услуга става възможна..
Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически парк" и така е ощетил бюджета: "По-големият проблем не е толкова, че са ощетявани държавни..
Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост. Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове Екипи на пожарната гасят запалили се сухи треви и храсти на фронт..
Ако е възможно да се излезе от олигархичната машина, в която България е потънала до шия, единственият начин, познат от античността, е..
Няма увеличение на натовареността на работа на фериботния терминал за тежкотоварни автомобили край Силистра, след началото на ремонта на Дунав мост...
"Политиците трябва да бъдем лоялни единствено към нашите избиратели. Те са ни изпратили да решаваме техните проблеми. Не се чувствам предател . Не..