Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Ламбовски: Много от преводните книги са по-слаби от българските

Поетът Бойко Ламбовски представя новата си книга „Аутисо“ в литературен клуб „Перото“.
Снимка: Орлин Огнянов

Емоциите на изминаващата 2018 година са такива, каквито са били през цялото хилядолетна история на човечеството - в границите между надеждата и разочарованието. Това каза пред БНР поетът и журналист Бойко Ламбовски.

„Годината задълбочи пропастта между хората, които много се безпокоят за утрешния си ден и тези малцина, които живеят безгрижно и нямат поводи за притеснение. Явления, както в Европа така и в света, на масово разочарование не липсват. Нямам предвид само военните конфликти и тероризма, а и такива неща като протестите, които са плод на една обезверена част от човечеството - например жълтите жилетки“.

Противопоставянето и поляризацията на един пренаселен свят пълен с оръжия може да доведе до „нещо много опасно“, предупреди Ламбовски в предаването „12+3“. Както един, който притежава оръжие, може да си посегне в мигове на криза, така и в добре въоръжена страна може да дойде рисково управление, което да предприеме „необмислени и застрашаващи сигурността на целия свят действия“.

„Този безсмислен акт на въоръжаване, погледнато от космоса, са огромни средства, които се хвърлят за помпане на агресивни мускули и непродуктивно харчене на пари. Но, това нещо продължава, което показва, че човечеството все още не е достатъчно мъдро, не е узряло за качване на едно по-високо цивилизационно равнище“.

Ламбовски сподели, че е бил впечатлен от мисъл на неназован автор, че „обратното на любовта не е омразата, а властта“.

„Нека допуснем, че хората, които упражняват лоша власт над близките си,  а и над народите си, когато се начало, на тях им липсва любов и те по този начин отреагират някакъв дефицит в себе си. Изключително мъдра мисъл!“.

За България годината все пак е била мирна, оптимист е поетът. Все още в страната обаче съществува взаимното недоверие и склонността към злоупотреба с власт и с ресурси на всички нива. В българската литература пък са се появили хубави книги

„Мога да кажа само, че по-малко трябва да се занимаваме с мерене на постиженията - кой е се качил едно стъпалце по-високо в майсторлъка и кой по-ниско, колкото да обръщаме внимание и да отдаваме уважение на факта, че чрез тази словесна рефлексия, каквото е всъщност литературата, един зрял народ по-добре се познава. Когато чете собствените си писатели, човек разбира на какво равнище е, какво се случва, защото това е един чужд поглед. Искам да отправя един съвет към българите -  четете повече български писатели. Малко страдаме от нихилизъм, че всичко, което се превежда, е качествено, а всичко, което е произведено тук, не е кой знае какво. Не е вярно това! Много от преводните книги са по-слаби от това, което пишат българските писатели!“.

Ламбовски е притеснен, че вижда сред българските ученици „една висока степен на ниска грамотност“ и нисък речников запас.

„Страх ме е просто и за езика, и за бъдещето“.

Човек не става грамотен от това, че много внимава в час. Човек става грамотен от това, че чете интересни неща, хубави книжки. Така научава и правописа, научава да познава и себе си. Четете повече, ученици, защото обричате себе си на някакъв примитивизъм. Не неграмотността е най-големият бич, а това, че ти не можеш да погледнеш на себе си отстрани, да видиш къде си, да вземеш нещо за себе си. Човек като не чете, той дори себе си не може да разбере добре - кой съм, защо съм тук, какво искам. Всичко това може да се намери в книгите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Куман Жеков и 16 годишната Мира

Топла усмивка и глина при майсторите от Северозападната задруга във Враца

През ваканцията много деца проявяват интерес към работата на занаятчиите от Северозападната задруга на майсторите във Враца.  Някои децата наблюдават какво правят занаятчиите, а други се учат на занаят. Като 16 годишното момиче Мира, което срещаме в грънчарското ателие на майстор Куман Жеков: "Тук съм, за да открия глина и топлата усмивка на..

публикувано на 29.07.24 в 15:06

Броени дни до джаз фестивала "Д-р Емил Илиев" в Боровец

В Банско се остави много добре разработена система от всякаква гледна точка. Този фестивал просто продължава с нова дестинация и с всичко отначало . Това каза пред БНР Елиана Захариева, един от организаторите на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец. Тази година предстои трето издание на фестивала. Николай Захариев:..

публикувано на 29.07.24 в 10:28

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради метеорологичните условия и опасността от падането на мълнии ще започне в събота сутрин и ще продължи..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38