Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброто е заразно: Георги Симеонов от Горна Оряховица

Георги Симеонов не спира да вярва в доброто
Снимка: Здравка Маслянкова

34-годишен мъж с увреждания от Горна Оряховица за пета поредна година организира благотворителни кампании в помощ на болни и нуждаещи се деца и възрастни. Георги Симеонов е с вродена детска церебрална парализа и има призната 55 % инвалидност. Младият мъж влиза в костюма на Дядо Коледа и обикаля, за да събира пари и помощ не за себе си, а за другите. 

Тази година неговата кампания беше посветена на 18-годишния хандбалист от Горна Оряховица Ивелин Дачев, който се нуждае от операция на скъсани кръстни връзки на едното коляно. Добрякът Георги Симеонов отново успя в каузата си да помогне, а за себе си казва, че една усмивка е достатъчна да го зарадва.

Георги Симеонов е от онази изчезваща порода хора - на добрите. За пета година младият мъж с добро сърце обикаля по фирмени партита и тържества, за да раздава подаръци и да събира пари, но не за себе си и собственото си лечение, а за другите. За добротата си през 2015 година Георги Симеонов беше удостоен със званието “Достоен българин“.

Има много болни деца и възрастни и знам какво е да страдаш и съм с 55 % инвалидност, откриха ми го още при раждането. Лекарска грешка. Наистина много трудности минаха през живота ми. Но благодарение на родители, приятели, колеги - се справям. Аз това го правя от сърце. Моето сърце е добро. Не искам помощ, защото мога да работя, но има хора, които не могат и търся тази помощ. Хората са тъжни, болни и аз ги карам точно така да се усмихнат.

Георги Симеонов през годините е събирал пари за лечението на Росен Атанасов от русенското село Черешово, за горнооряховските деца Александър и Виктория, за съгражданина си Пеньо Пенев, за манастира „Св. Николай“ в Арбанаси. Тази година каузата му беше да помогне за събиране на 2500 лева, колкото ще струва операцията на 18-годишния хандбалист от „Локомотив“ - Горна Оряховица, Ивелин Дачев.

На състезание в Павликени Ивелин е блъснат, пада на коляното си и къса кръстни връзки. Половин година младежът се страхувал да отиде на лекар, но когато състоянието му се влошило, се оказало, че трябва да спре с хандбала за известно време и да бъде опериран. Парите обаче се оказали непосилна сума за семейството на спортиста, а и спонсорите от Горна Оряховица не се оказали особено развълнувани и щедри:

Напоследък стана по-зле. Как се чувстваш в момента? Отчаян, че не съм със съотборниците си на мача. Какво е за тебе каузата, която Георги Симеонов прави за теб? Много добро дело. Много голям човек, много съм му благодарен. Дава ми сили Георги, това, което прави за мен. 

Операцията на Ивелин Дачев е в университетската болница в Плевен през януари 2019 година. Инициаторът на благотворителната кампания за младия спортист Георги Симеонов от две години е талисман на хандбалистите от „Локомотив“ - Горна Оряховица. Преди няколко години италианско семейство му купува костюм на катерица и на всеки мач Георги извежда отбора си като талисмана катеричок и безрезервно обича и подкрепя хандбалистите:

Имало е такава подкрепа към мене и това го правят хандбалистите на „Локомотив“ - Горна Оряховица. Тези момчета са страхотни, обичат ме, уважават ме.

Хандбалистите от отбора на железничарите говорят с респект за своя талисман и за неговите благотворителни каузи в помощ на нуждаещите се:

За нас тази кампания е едно много добро дело от негова страна към нас, защото случват се такива контузии и просто е непосилно на състезателя, който е контузен, да си поеме сам операцията и супер много се радваме, че той поема тази инициатива.

Благодарим му за това, което той направи за нас. Спорта обединява хората за добри каузи. 

За мен Георги Симеонов е един много силен човек, защото той има едно заболяване, което е неоправимо, но той помага на други като него да се възстановят. Има вярата, той събира средства от други хора, прави кампании, наистина един много деен човек.

Тази кауза е едно добро дело на един много добър човек, който, въпреки несгодите от живота, които е получил, се бори срещу тях и всички сме обединени в една много добра кауза в името на един много добър състезател Ивелин Дачев. 

От кампаниите на талисмана на горнооряховските железничари се впечатлиха хандбалистите от „Локомотив“ - Варна, които първи откликнаха и се включиха в каузата на Георги Симеонов в помощ на контузения млад хандбалист.

Чавдар Чернев и Костадин Иванов заявиха:

Хуманно, човешко, няма нищо по-хубаво от това да се помогне на човек в беда. Това  най-нормалното нещо, което може да се случи в такъв момент. Воля, характер, кураж, никога да не се предава, да не пада духом.

Това е доброто. По-добре няма как да се опише, защото той самият е човек с увреждане, в неравностойно състояние и това, вместо той да се оплаква, се хваща в ръце и подема една наистина уникална инициатива и ние се радваме, че можем да бъдем част от цялата тази работа и да помогнем с нашата игра.

Георги Симеонов вече 12-а година работи в колбасарски цех в Горна Оряховица и е горд, че среща уважение от работодателя си Иван Стефанов и колегите си, но не винаги е виждал само добро. На футболен мач между „Локомотив“ - Горна Оряховица и ЦСКА-София на стадиона в родния град го замерват с камъни:

В гърба ми попадна камък, който беше доста голям и аз имах ужасна болка. Никой от официалната ложа не дойде да ми помогне, дори и кметът на общината. Всички се хилеха. Единствено г-н Николай Рашков ми оказа спешна медицинска помощ. Това отношение се случи преди две години. Обяснявам си го просто – тази постъпка на човека, който го направи, е невъзможна.

Обичта и приятелството, които Георги Симеонов дава на хандбалистите от „Локомотив“ -Горна Оряховица, са взаимни, коментира треньорът на железничарите Йордан Димитров:

Георги Симеонов е не само наш талисман, той е приятел, той е част от отбора. Той е човек, който внася радост в най- малките ни деца и в същото време е приятел на най-големите и на нас. Само човек, който е в такова положение, може да разбере колко е жизнено важно на някого да се помогне и да се подаде ръка, защото има едно правило при нас, българите, до като не ни дойде на главата, ние все не вярваме, че нещата са толкова сериозни.  Стараем се да възпитаваме децата на добро.

И доброто е заразно, показа за пореден път Георги Симеонов, помагайки на поредния нуждаещ се.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп вчера като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Доналд..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър". Министърът на енергетиката Ед..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение за..

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала Острова, е дала на британската икономика тласък в изражение на повече от 3 милиарда паунда през..

публикувано на 14.07.24 в 08:21
Снимката е илюстративна

ЕС: Нужно е повишено внимание във връзка с птичия грип

Няма повод за тревога, но е необходимо повишено внимание във връзка с птичия грип. Това обяви тази седмица Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и уточни, че вирусите на заболяването продължават да циркулират, макар и на ниски нива, сред популациите на диви птици в Европа. "Следим отблизо настоящата ситуация с..

публикувано на 14.07.24 в 08:16

Безпрецедентни мерки за сигурност за националния празник на Франция

Франция посреща националния си празник с блясъка на Олимпийския огън и мрак относно бъдещото си управление след извънредните избори. Тържествата ще преминат при безпрецедентна охрана. Френският национален празник заварва Париж в трескава подготовка за Олимпиадата, която започва само след 12 дни. Бисерът на празничната програма е..

публикувано на 14.07.24 в 08:07